Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Glas Javnosti' objavio Mladićev poster

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradski dnevni list 'Glas javnosti' objavio je poster s tri fotografije odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića.

Taj dnevnik je objavljivanje Mladićeva postera najavio u nedjelju na naslovnoj stranici uz objašnjenje kako će to učiniti 'na zahtjev velikog broja svojih čitatelja'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mladi završavaju u Registru Sve manje prijava zbog 'jointa', a sve više liječenih Slika nije dostupna Nepoznati razlozi privođenja Beograd: Uhićen vlasnik ‘Kurira’ i ‘Glasa naroda’

Na objavljivanje postera s likom haškog optuženika dosad je
reagiralo tek Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje je ocijenilo da je 'neprihvatljivo da se u medijima na taj način populariziraju osobe za koje se vežu masovni zločini i za kojima tragaju i vlasti Srbije i međunarodna zajednica'.

'U interesu javnosti u Srbiji svakako ne može biti popularizacija ljudi optuženih za ubojstva pripadnika drugog naroda', navodi se u priopćenju NUNS-a.

Inicijativa za pokretanje kaznenog postupka

Koordinatori srbijanskog Akcijskog plana za suradnju s Haškim sudom, tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević i predsjednik srbijanskog vijeća za suradnju s tim sudom
Rasim Ljajić uputili su državnom tužiteljstvu inicijativu za pokretanje kaznenog postupka protiv dnevnika 'Glasa
javnosti', zbog objavljivanja postera s likom haškog optuženika Ratka Mladića. 

Kako su javili beogradski elektronski mediji, koordinatori Akcijskog plana objavljivanje postera s Mladićevim fotografijama smatraju kaznenim djelom pozivanja na otpor ili neposlušnost prema zakonitim odlukama ili mjerama državnih organa, za što je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

U izjavi za Radio B92 Ljajić je kazao da je objavljivanjem Mladićeva postera učinjena 'ogromna šteta', dodajući da su vlasti cijeloga dana morale odgovarati na pozive i 'ponovo sve uvjeravati u iskrenost namjere za suradnju s Haškim sudom i uhićenje Mladića'.

I srbijanska vlada najoštrije je osudila 'besramni i uporni pokušaj manipulacije studentima vojne akademije, Vojskom Srbije, građanima i čitateljima' jer je 'Glas javnosti' uz Mladićev poster objavio i fotografije nekoliko kadeta vojne akademije s Mladićevim slikama.

Objavljivanje plakata s likom haškog optuženika za ratne zločine Ratka Mladića osudilo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije, kao i stranka G17 Plus ministra financija Mlađana Dinkića i Socijaldemokratska unija, izvanparlamentarna stranka Žarka Koraća, koja je to označila 'svjesnom popularizacijom čovjeka optuženog za najteže zločine', zbog kojega Srbiji prijeti prekid suradnje s
Europskom unijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene