Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Beogradski dnevni list 'Glas javnosti' objavio je poster s tri fotografije odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića.


Taj dnevnik je objavljivanje Mladićeva postera najavio u nedjelju na naslovnoj stranici uz objašnjenje kako će to učiniti 'na zahtjev velikog broja svojih čitatelja'.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ako se RH do petka ne izjasni, Srbija će tražiti izručenje Purde' Slika nije dostupna Sve manje prijava zbog 'jointa', a sve više liječenih

Na objavljivanje postera s likom haškog optuženika dosad je
reagiralo tek Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje je ocijenilo da je 'neprihvatljivo da se u medijima na taj način populariziraju osobe za koje se vežu masovni zločini i za kojima tragaju i vlasti Srbije i međunarodna zajednica'.

'U interesu javnosti u Srbiji svakako ne može biti popularizacija ljudi optuženih za ubojstva pripadnika drugog naroda', navodi se u priopćenju NUNS-a.

Inicijativa za pokretanje kaznenog postupka

Koordinatori srbijanskog Akcijskog plana za suradnju s Haškim sudom, tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević i predsjednik srbijanskog vijeća za suradnju s tim sudom
Rasim Ljajić uputili su državnom tužiteljstvu inicijativu za pokretanje kaznenog postupka protiv dnevnika 'Glasa
javnosti', zbog objavljivanja postera s likom haškog optuženika Ratka Mladića. 

Kako su javili beogradski elektronski mediji, koordinatori Akcijskog plana objavljivanje postera s Mladićevim fotografijama smatraju kaznenim djelom pozivanja na otpor ili neposlušnost prema zakonitim odlukama ili mjerama državnih organa, za što je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

U izjavi za Radio B92 Ljajić je kazao da je objavljivanjem Mladićeva postera učinjena 'ogromna šteta', dodajući da su vlasti cijeloga dana morale odgovarati na pozive i 'ponovo sve uvjeravati u iskrenost namjere za suradnju s Haškim sudom i uhićenje Mladića'.

I srbijanska vlada najoštrije je osudila 'besramni i uporni pokušaj manipulacije studentima vojne akademije, Vojskom Srbije, građanima i čitateljima' jer je 'Glas javnosti' uz Mladićev poster objavio i fotografije nekoliko kadeta vojne akademije s Mladićevim slikama.

Objavljivanje plakata s likom haškog optuženika za ratne zločine Ratka Mladića osudilo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije, kao i stranka G17 Plus ministra financija Mlađana Dinkića i Socijaldemokratska unija, izvanparlamentarna stranka Žarka Koraća, koja je to označila 'svjesnom popularizacijom čovjeka optuženog za najteže zločine', zbog kojega Srbiji prijeti prekid suradnje s
Europskom unijom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju