Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ON SVE PORIČE

Ginekolog zlostavljao stotine žena, Sveučilište mora platiti oko 250 milijuna dolara: "Srce mi se slama za sve koje nisu bile pošteđene"

Ilustracija (Foto: Getty)
Ilustracija (Foto: Getty) Foto: Getty
Sveučilište Kalifornije pristalo je platiti gotovo 250 milijuna dolara za više od 200 žena koje tvrde da ih je ginekolog na kampusu seksualno napao.

Ginekologa Jamesa Heapsa više od 200 žena optužilo je za seksualno zlostavljanje. Naime, on je bio smješten u studentskom zdravstvenom centru UCLA tijekom svoje 35-godišnje karijere između 1983. i 2018. godine. Prema riječima tužitelja – nekada je bio najbolje plaćeni liječnik u cijelom sustavu Sveučilišta.

Sveučilište na kojem je radio sada mora platiti odštetu od oko 250 milijuna dolara za više od 200 zlostavljanih žena.

Stotine žena, od kojih su neke teško bolesne, tvrde da ih je zlostavljao te je Sveučilište pokrenulo istragu u 2017. godini. Optužen je za namjerno skrivanje navodnog seksualnog zlostavljanja pacijenata. Njegova liječnička licenca suspendirana je 2019. Ukupno se ginekolog suočava s 21 optužbom, a on sve poriče, piše BBC.

"Naša prva i najviša obveza uvijek će biti prema zajednicama kojima služimo i nadamo se da je ova nagodba jedan korak prema pružanju ozdravljenja i zaključenja slučaja za uključene tužitelje", piše u priopćenju UCLA-a.

Kara Cagle prijavila je liječnika dok je bila na liječenju od raka dojke. "Danas, nakon osam dugih godina, dobila sam priznanje za ono što mi se dogodilo. Iako u tome ima neke utjehe, srce mi se slama za sve žene koje nisu bile pošteđene, sve žene koje su patile nakon mene, jer je UCLA odbio djelovati", rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna upozorava faktiv KB Sveti Duh odbija raditi pobačaje: Svi specijalisti ginekolozi pozivaju se na priziv savjesti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna slučaj bez presedana 20-godišnjakinja tužila liječnika zato što se rodila, mogla bi dobiti milijune u odšteti

No, najnovija nagodba ne zaustavlja tužbu koja je u tijeku za više od 300 pacijenata. Prošlog srpnja savezni sudac odobrio je nagodbu od 73 milijuna dolara protiv Heapsa, koja je donesena za više od 5500 žena. 

U saveznim tužbama navodi se da Heaps nije propisno istražen sve dok Sveučilište nije primilo pritužbu 2017. te da mu je dopušteno da nastavi primati pacijente tijekom istrage o njegovim postupcima, pa čak i nakon što mu je Sveučilište reklo da mu ugovor neće biti obnovljen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene