Bivši papa Benedikt XVI.
Bivši papa Benedikt XVI. Foto: Afp

Dok je bio nadbiskup u Munchenu Benedikt nije poduzeo ništa u vezi zlostavljanja četvero djece, pokazala je istraga Katoličke Crkve u Njemačkoj.


Bivši papa propustio je djelovati u slučaju zlostavljanje četvero djece dok je bio nadbiskup u Munchenu, javlja BBC.

Vezani članci Hrabri telefon Kreće nova kampanja "Pomozite da Hrabri telefon i dalje zvoni": Mjesto gdje se djeca i mladi povjere o problemima Dubravka Nemarnik - 1 Kako bi zaštitili djecu od seksualnog zlostavljanja trebamo stroži zakon: ''Loše je i da se osoba, koja je kazneno gonjena, nakon nekog vremena briše iz registra''

Josef Ratzinger (94), koji je na poziciji nadbiskupa bio od 1997. do 1982., odbacuje sve optužbe.

Odvjetnik Martin Pusch u Munchenu je kazao kako je Ratzinger imao informacije o zlostavljanju i da bi mogao biti optužen za nemar jer su se dva slučaja zlostavljanja dogodila za vrijeme njegovog stolovanja, a oba zlostavljača su ostala u službi iako su dobili kazne od države, piše CNN.

"Tvrdi da nije znao određene činjenice, ali vjerujemo da to nije tako prema onome što mi znamo", dodao je Pusch.

Dokumenti koji su otkriveni istragom pokazuju da je Ratzinger bio prisutan na sastanku 15. siječnja 1980. na kojem se raspravljalo o jednom od zlostavljača.

Ratzinger je prvi papa u 600 godina koji je 2013. sam napustio tu poziciju.

Gotovo 500 žrtava

Najmanje je 497 žrtava nabrojano u studiji. Većina njih su bili dječaci i adolescenti koji su bili seksualno zlostavljani između 1945. i 2019., navela je u Muenchenu odvjetnička tvrtka, koja je pripremila stručno mišljenje na zahtjev nadbiskupije.

Prema objavljenoj studiji, najmanje je 235 navodnih počinitelja seksualnog zlostavljanja, među njima 173 svećenika i devet đakona.

Prema navodima odvjetničke tvrtke, 40 svećenika vratilo se pastoralnom radu unatoč navodima da su počinili ili tolerirali slučajeve seksualnog zlostavljanja.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju