Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak određena jamčevina

I Srbija i BiH traže izručenje Ganića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo BiH vodi istragu i traži izručenje Ejupa Ganića BiH, a Srbija priprema molbu za njegovo izručenje.

Predsjedavajući predsjedništvom BiH Željko Komšić izjavio je u utorak, povodom uhićenja Ejupa Ganića u Londonu, da Srbija pokazuje nasilnički i provokatorski odnos prema vlastima Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon odluke suda Ejup Ganić napustio London, vraća se u Sarajevo Slika nije dostupna Zbog 'političke motiviranosti' Sud odbio Ganićevo izručenje: 'Ovo je pobjeda i mene i BiH'

Iz Federacije BiH stižu žestoke reakcije na uhićenje ratnog člana BiH predsjedništva Ejupa Ganića, koji je sinoć zadržan u Londonu na osnovu srbijanske tjeralice, dok su u Republici Srpskoj izrazili zadovoljstvo takvim razvojem događaja. 'Nakon jednog napravljenog koraka naprijed, vraćamo dva, tri, pet, koliko god hoćemo koraka nazad. Ovo nije samo pravna stvar, ovo je politička stvar, obavještajno-policijska stvar, ovo se nije dogodilo slučajno na bosanskohercegovački dan nezavisnosti - ovo je dobro smišljena namjera kojom se pokazuje nasilnički odnos Beograda prema BiH', rekao je Komšić, dodavši da 'Srbija stalno provocira vlasti BiH'. Bošnjački član predsjedništva Haris Silajdžić rekao je da je uhićenje Ganića dio ratnog plana Slobodana Miloševića i ocijenio da on neće uspjeti.

Tužiteljstvo BiH vodi istragu i traži izručenje Ganića BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražit će od britanskih pravosudnih tijela izručenje Ganića toj zemlji, navevši da se provodi istraga slučaja ratnoga zločina za koji Ganića terete i srbijanske pravosudne vlasti, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Kako se navodi, tužiteljstvo radi na predmetu koji je u javnosti poznat kao ‘Dobrovoljačka ulica’, u kojem je donesen nalog o provedbi istrage, u okviru koje je jedan od osumnjičenika i Ejup Ganić. ‘Iz tih će razloga pravosudnim vlastima Velike Britanije i diplomatskom predstavništvu te zemlje BiH biti upućen zahtjev za izručenje Ganića BiH na dalje procesuiranje’, priopćeno je. Dodaje se da su pravosudna tijela u BiH stvarno i mjesno nadležne za procesuiranje ratnih zločina počinjenih u toj zemlji, za koje su osumnjičeni državljani BiH. Iz državnoga tužiteljstva ocijenili su štetnim poteze srbijanskih vlasti koje raspisuju međunarodne tjeralice za državljanima BiH u predmetima u kojima istrage vode domaća pravosudna tijela. Također su zatražili pomoć i drugih državnih tijela kako bi Ganić bio izručen BiH.

'Srbija ne prihvaća diplomatsko rješenje'

'Možda je priveden po Europskoj konvenciji o ekstradiciji, ili po nekom bilateralnom ugovoru između Velike Britanije i Srbije', smatra ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović. 'Ovo, kao i hapšenje Ilije Jurišića, samo dokazuje da susedna Srbija ne prihvaća diplomatsko rešavanje sporova, koji postoje između dvije zemlje', stoji u priopćenju Socijaldemokratske partije BiH. 'BiH sa Srbijom u petak sklopila sporazum o pomoći u pravnim i krivičnim stvarima, prema kome Srbija Ganićev slučaj treba ustupiti BiH. Pravne norme se u svakom slučaju moraju poštovati', rekao je za FTV član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Najžešći u osudi bio je SDP BiH koji je pozvao na reciprocitet. Zatražili su od Tužiteljstva BiH da pokrene istrage i kaznene postupke protiv najviših političkih i vojnih dužnosnika Srbije u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Istodobno je predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić pozvao britanske vlasti da Ganića odmah izruče Srbiji. 'On mora odgovarati za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu', rekao je Dukić. Interpol je na zahtjev srbijanskoga državnog odvjetništva početkom 2009. raspisao tjeralicu za Ganićem, kojega srbijansko pravosuđe tereti da je zajedno s drugim bivšim članom ratnoga vrha BiH Stjepanom Kljujićem zapovjedio da se 3. svibnja 1992. napadne kolona bivše JNA u središtu Sarajeva. U obračunu koji je uslijedio više pripadnika JNA je poginulo i ranjeno, a nekoliko desetaka ih je zarobljeno te potom razmijenjeno.

I Srbija priprema molbu za Ganićevo izručenje

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović je izjavila da Srbija ubrzano priprema molbu Velikoj Britaniji za izručenje Ganića. Malović je najavila da će srbijanska molba Velikoj Britaniji za izručenje Ganića biti dostavljena u najkraćem mogućem roku, s obzirom na razliku u proceduri između srbijanskog i britanskog pravnog sustava. Objasnivši da su ti pravni sustavi različiti, kontinentalni i anglosaksonski, Malović je navela da je u ovom slučaju procedura podnošenja molbe za izručenje složenija i da osim molbe podrazumijeva i podnošenje sudske dokumentacije s popratnim dokaznim materijalom. Podsjetila je da je protiv Ganića u prosincu 2008. Srbija pokrenula istragu zbog osnovane sumnje da je izravno, zajedno s drugim osobama, suprotno sporazumu o mirnu povlačenju postrojba JNA iz Bosne i Hercegovine, izdavao naredbe za napade na JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici. Ganiću se, kako je istaknula, stavljaju na teret tri kaznena djela: ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedopuštenih sredstava borbe.

Ganić ostaje u pritvoru u Londonu

Ganić je u petak, 26. veljače, bio kratko zadržan na aerodromu u Londonu, ali je ubrzo i pušten. Novo zadržavanje uslijedilo je jučer kada se namjeravao vratiti u BiH. Britanska policija sprovela ga je nadležnomu sudu koji mu je odredio pritvor do 29. ožujka, kada će se ponovo pojaviti pred sudom.

>> Ejup Ganić priveden na sud u Londonu

Ratnom članu BiH Predsjedništva Ejupu Ganiću, koji je u ponedjeljak uhićen u Londonu, odbijen je zahtjev za jamčevinu, objavio je Scotland Yard. Ganiću je određen pritvor a pred sudom se mora ponovno pojaviti 29. ožujka, dodao je isti izvor. Britansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je uhićenje ali je odbilo komentirati slučaj. Ganić je uhićen u na temelju zahtjeva Republike Srbije za njegovim izručenjem ovoj zemlji zbog navodnih ratnih zločina na početku rata u BiH. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene