Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke suda

Ejup Ganić napustio London, vraća se u Sarajevo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon odluke britanskog suda da ne dopusti njegovo izručenje Srbiji, Ejup Ganić u u jutarnjim je satima napustio London i otputovao u Istanbul.

Iz Istanbula će tijekom dana nastaviti put za Sarajevo, potvrđeno je iz ureda predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića. U priopćenju se navodi kako Silajdžić još jednom pozdravlja odluku londonskog suda te posebice ističe važnost dijelova te odluke kojom je srbijanski zahtjev za Ganićevo izručenje okarakteriziran kao politički motiviran.

Pročitajte i ovo Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba Slika nije dostupna Na temelju srpske tjeralice Ejup Ganić priveden na sud u Londonu

>> Sud odbio Ganićevo izručenje: 'Ovo je pobjeda i mene i BiH'

'Ova odluka će zasigurno obeshrabriti politički motivirano srbijansko pravosuđe da progoni druge branitelje Bosne i Hercegovine', stoji u priopćenju iz Silajdžićeva ureda. Sam Ejup Ganić je u intervjuu koji je objavio sarajevski 'Dnevni avaz' istaknuo kako najvažnijim drži to što je sud u Westminsteru potvrdio legitimitet obrane BiH tijekom rata.

'Sud je potvrdio da smo se mi legitimno borili protiv jedne okupacijske sile. Potvrđeno je da smo legitimno branili BiH i Srbija je sada onemogućena u nastojanju da procesuira te ljude (branitelje)', kazao je Ganić. On smatra da ishod rasprave pred londonskim sudom može biti koristan i za novu stranicu u odnosima BiH i Srbije.

>> Obitelj Ganić vjeruje da sud neće dopustiti izručenje Srbiji

'Naša prošlost mora se rješiti na međunarodnim sudovima. Građani BiH moraju biti obeštećeni za izvršenu agresiju... Srbija to mora vratiti, mora nas obeštetiti a ova presuda također govori da se Srbija mora odreći genocidne politike', izjavio je Ganić. Sarajevski mediji u srijedu su dali veliku pozornost odluci suda u Londonu da se Ganića ne izruči Srbiji, ocjenjujući kako je to povijesni događaj. Mediji u Republici Srpskoj uglavnom citiraju stajališta političara iz reda bosanskih Srba koji drže kako je londonski sud 'popustio' pod političkim pritiskom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene