Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetski čelnici koji su se sastali na summitu u Njemačkoj postigli su povijesni dogovor o borbi protiv klimatskih promjena, rekla je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel.


Sporazumom postignutim u Heilegendammu dogovoreno je da se 'znatno' smanji emisija stakleničkih plinova

Vezani članci Slika nije dostupna Povijesno obećanje Kine, SAD bez novih prijedloga Slika nije dostupna Hoće li doći do smanjenja stakleničkih plinova?

'Kad su u pitanju ciljevi, dogovorili smo se o jasnim jezikom. Koji priznaje da emisije CO2 prvo treba zaustaviti, a onda znatno reducirati', rekla je Merkel novinarima.

Prema njezinim riječima, zemlje G8 pristale su 'razmotriti' njezinu želju da se emisija smanji za 50 posto do 2050.

Merkel je rekla kako je taj sporazum 'velik uspjeh', te da će se
razgovori nastaviti na sastanku Ujedinjenih naroda na Baliju u prosincu ove godine.

Formulacija o 'znatnom' smanjenju dosad je najveća obaveza koju su u borbi protiv klimatskih promjena prihvatile Sjedinjene Države, kao zemlja koja emitira najveće količine stakleničkih plinova. 

Kao što se i pretpostavljalo, američki predsjednik odupro se nastojanju njemačke kancelarke da se na summitu G8 odrede precizni ciljevi i točne količine smanjenja. Europska unija smatra da se je potrebno 50-postotno smanjenje kako bi se spriječilo da temperature u svijetu porastu za više od dva stupnja Celzijevih.

Na jutarnjoj sjednici posvećenoj gospodarskoj suradnji, njemačka kancelarka Angela Merkel sjedila je između američkoga predsjednika Georgea Busha i ruskoga Vladimira Putina koji su uoči summita izmijenili teške riječi o predviđenom američkom raketnom štitu.

Američki predsjednik Bush želio je uoči bilateralnog sastanka s ruskim predsjednikom ublažiti napetost koja postoji u odnosima SAD-a i Rusije. 'Ponavljam, Rusija nije prijetnja, nije vojna prijetnja ne moramo je se bojati', rekao je Bush. 'Moramo naći način da surađujemo'.

U četvrtak ujutro policijski čamci otjerali su nekoliko malih
Greenpeaceovih brodova koji su se htjeli probiti kroz morsku
policijsku blokadu. Policajci su se zabili u jedno plovilo i ljudi iz njega popadali su u Baltik.