Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na opće zaprepaštenje prolaznika jedan se muškarac zapalio usred Tokija.


Muškarac koji je prosvjedovao protiv predložene promjene Ustava prema kojima bi se dopustilo Japanu da šalje vojsku izvan granica svoje zemlje, zapalio se u centru Tokija, piše BBC.

Vezani članci Snažan potres u Japanu Snimljen trenutak potresa u Japanu, reakcija jednog građanina mnogima bi mogla biti neobična LGBT zajednica "Odluka je neustavna!": Japanski sud odlučio da se istospolni parovi ipak mogu vjenčati

Svjedok je ispričao da se sredovječni muškarac koji je nosio odijelo i kravatu, popeo na most za pješake na stanici Shinjuku u Tokiju. 'Sjedio je prekriženih nogu i govorio je na megafon, pa sam mislio da će situacija završiti bez incidenta. Onda je odjednom njegovo tijelo buknulo u plamen', rekao je svjedok.

Više od sat vremena muškarac je pričao o promjeni japanskog Ustava. Ubrzo nakon što se zapalio, u pomoć su pristigli vatrogasci koji su ga ugasili i odvezli u bolnici. Nije poznato njegovo stanje.

Sve napetiji odnosi u sporu oko otoka: Ovo je provokativni čin, a to je nedopustivo!

Japanska Vlada mogla bi unijeti promjenu u Ustav i promijeniti njegovu pacifističku narav već u četvrtak. Japan, naime ima dobro opremljene i uvježbane vojnike, ali ih prema Ustavu koji je sastavio SAD nakon 2. svjetskog rata nema pravo slati u druge države.

Premijer Shinzo Abe tvrdi da želi promjene Ustava, što je podijelilo državu. Kritičari kažu da bi se na taj način povećala militarizacija zemlje, dok drugi podsjećaju da su restrikcije dvostruki standardi koji su nametnuti Japanu.

Što s tiče međunarodnih odnosa po ovom pitanju, Kina je veliki protivnik Abeovog prijedloga, naročito stoga što se s Japanom spore oko nekoliko otoka, dok će SAD vjerojatno pozdraviti ovu promjenu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook