Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija i dalje se zauzima za nastavak razgovora s Teheranom vezi s iranskim nuklearnim programom, smatrajući da još nije vrijeme za uvođenje sankcija, iako Teheran poručuje da neće odstupiti "ni pedlja" u razvoju svog nuklearnog programa.


- EU smatra da treba dati prednost diplomaciji, izjavio je finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja, koji predsjedava dvodnevnim neformalnim sastankom ministara vanjskih poslova EU-a u finskom gradu Lappeenranti.

Vezani članci Najveći brod iranske mornarice Kharg Misteriozno potonuće - požar progutao najveći brod iranske mornarice: "Svi napori za spas bili su neuspješni" Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Francuska, Njemačka i Velika Britanija odbacili zahtjev SAD-a za ponovnim uvođenjem sankcija Iranu

I povjerenica za vanjske poslove Europske komisije Benita
Ferrrero-Waldner izjavila da EU "želi diplomatsko rješenje i otvorene komunikacijske kanale s Teheranom".

Iran je odbacio zahtjev UN-a da do 31. kolovoza prestane s
aktivnostima obogaćivanja urana.

Ministar Tuomioja je rekao da sada nije "mjesto ni vrijeme za
uvođenje sankcija Iranu. 

- Svi želimo da se Iran uključi u pregovore i ako Teheran to prihvati moramo vidjeti pod kojim uvijetima, rekao je Tuomioja.

Zapad sumnjiči Iran da radi na izradi atomske bombe, dok Teheran tvrdi da je njegovo nuklearni program namijenjen isključivo za miroljubive svrhe.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u petak je poručio da njegova zemlja neće odstupiti ni pedlja glede svog prava na nuklearnu energiju.