Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvije su osobe lakše ozlijeđene u sinoćnjim proturomskim protestima u općini Ivančna Gorica, tridesetak kilometara jugoistočno od Ljubljane. Situacija se smirila tek nakon dolaska premijera Janeza Janše i više ministara u njegovoj vladi.


Janša i ministri sastali su se s vodstvom općine i članovima romske obitelji Strojan čiji je pokušaj povratka u njihovo naselje blizu sela Ambrus nakon četiri tjedna boravka u izbjegličkom centru u Postojni opet izazvao nemire.

Vezani članci Epidemija mišje groznice Slovenija se bori protiv još jedne epidemije: Neki oboljeli zbog temperature mislili da imaju koronu Koronavirus Rodbinu uvjerio da ona ne želi razgovarati s njima: Šest godina skrivao majčinu smrt i dizao njezinu mirovinu

'Predsjednik vlade Janez Janša i ministri Milan Zver, Dragutin Mate i Janez Podobnik u noći sa subote na nedjelju sastali su se s vodstvima općine Ivančna Gorica, te mjesne zajednice Ambrus, a nakon toga i s predstavnicima romske obitelji Strojan i romskim vijećnicima', priopćio je jutros ured slovenskog premijera..

'Svi koji su sudjelovali u razgovorima zauzeli su se za poštivanje pravne države i smirivanje zaoštrenih prilika. Nakon razgovora uklonjene su cestovne barikade i snage specijalne policije', dodaje se u priopćenju.

U priopćenju se navodi kako su se predstavnici romske obitelji Strojan složili s argumentacijom da njihov povratak u naselje koje nema građevinske dozvole nije moguć, te da će vlada i Romi idućeg tjedna nastaviti razgovore kako bi se problem njihova trajnog smještaja riješio.

Kako su javili slovenski elektronički mediji, lokalno stanovništvo iz sela Ambrus u subotu je navečer odbilo poziv specijalne policije da ukloni prepreke na cesti koja vodi u romsko naselje Dečja vas i bacalo kamenje na policiju. 

U naguravanju do kojega je tom prilikom došlo lakše su ozlijeđeni 50-godišnji muškarac i 45-godišnja žena kojima je pomoć ukazana u bolnici, ali su zbog prirode ozljeda pušteni na kućnu njegu.