Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva oštećenja

Drama na sjeveru Europe! NATO u niskom startu, u slučaju sabotaže kreće odlučan odgovor

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Navodno u isto vrijeme kada je oštećen plinovod između Estonije i Finske, oštećen je i podvodni telekomunikacijski kabel između Estonije i Švedske.

Švedski ministar civilne zaštite Carl-Oskar Bohlin rekao je da su vlasti u proteklih nekoliko dana primile informacije koje pokazuju da je kabel oštećen. Još nije jasno što je uzrokovalo štetu.

"Budući da je telekomunikacijski kabel samo djelomično oštećen, on i dalje radi", objasnio je ministar. Prema njegovim riječima, incident se dogodio u istom vremenskom razdoblju kad i moguća sabotaža plinovoda Balticconnector između Finske i Estonije. Prema vladinim informacijama, također je otkriven kvar na telekomunikacijskom kabelu između dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi obdukcija Policija u stanu pronašla mrtvog muškarca: Pronađeni tragovi strujnog udara

Baltički plinovod Balticconnector zatvoren je prije više od tjedan dana zbog pada tlaka. Prema informacijama  do oštećenja plinovoda i telekomunikacijskog kabela došlo je zbog vanjskih utjecaja, piše Spiegel.

"Sve što možemo reći jest da je to bila vanjska sila", rekao je finski ministar okoliša Kai Mykkänen. Međutim, njegova će zemlja pričekati dodatne dokaze prije nego što se iznesu optužbe. Prema istražiteljima, moglo bi se raditi o sabotaži.

Pročitajte i ovo Noya Dan Kraj tužne potrage FOTO 12-godišnjakinja i njezina baka pronađene mrtve, spalili su ih: Posljednje riječi djevojčice slamaju srce

U slučaju sabotaže, NATO je najavio odlučan odgovor vojnog saveza.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Schengen u rezervi Slovenija vraća kontrolu na granici: Plenković objasnio kako će izgledati novi režim

Pročitajte i ovo Ilustracija Za sada stabilno U BiH pojačane mjere sigurnosti: Sve zbog procjene o pojačanoj opasnosti od terorističkog napada

Popravci naftovoda Balticconnector trajat će najmanje pet mjeseci. Plinovod je pušten u rad 2019. i bio je jedini vod kojim je Finska mogla uvoziti plin otkako je uvoz prirodnog plina iz Rusije prekinut u svibnju 2022. kao rezultat rata u Ukrajini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene