Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrola na granici

Ministar otkrio koliko će nam potez Slovenije zagorčati život: "Slovenski kolega mi je kazao..."

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, razgovarao je sa slovenskim kolegom o vraćanju kontrola na granicu s Hrvatskom.

Slovenska vlada je donijela odluku o uvođenju kontrola na granicu s Hrvatskom i Mađarskom. O tome je premijer Andrej Plenković razgovarao sa slovenskim premijerom Robertom Golubom, kao i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, sa slovenskim ministrom Boštjanom Poklukarom

Božinović je danas u Luksumburgu na sastanku ministara unutarnjih poslova Europske unije, nakon kojeg je novinarima rekao da je slovenski potez samo jedan u nizu sličnih poteza europskih država te da je riječ o domino-efektu koji je uslijedio nakon napada Hamasa na Izrael. 

"Ta je odluka prije svega motivirana terorističkom prijetnjom u Europi koju je Italija shvatila vrlo ozbiljno (Italija je uvela kontrole na granici sa Slovenijom), a onda je i Slovenija prihvatila to kao motiv da uvede kontrole na granici s Hrvatskom. Ne očekujem da će tu biti ikakvih strogih kontrola, pogotovo se to ne bi trebalo odraziti na stanovništvo uz granicu", rekao je Božinović novinarima nakon sastanka. 

Ministar ne očekuje gužve u cestovnom prometu nakon što slovenska odluka stupi na snagu. "Slovenski kolega je kazao da će nastojati što manje komplicirati život, prije svega ljudima koji žive uz granicu, ali i ljudima koji putuju, hrvatskim i slovenskim građanima. Vidjet ćemo uostalom", rekao je Božinović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dva oštećenja Drama na sjeveru Europe! NATO u niskom startu, u slučaju sabotaže kreće odlučan odgovor

Najavio je da će s ministrima unutarnjih poslova Slovenije i Italije održati trilateralni sastanak u Trstu 2. studenog gdje će razmotriti situaciju, a dogovoreno je i jačanje policijske suradnje po pitanju berbe protiv terorizma.

Što s Frontexom?

Na pitanje traži li Slovenija od Hrvatske prihvaćanje Frontexa na hrvatskom teritoriju, Božinović je rekao da to ne može tražiti, ali da se o tom pitanju razgovaralo. "Naša je pozicija da je nama u interesu Frontex u BiH, pogotovo u dijelu odakle nam dolazi najveći broj ilegalnih migranata", kaže Božinović, koji nije jasno odgovorio ni na pitanje je li Slovenija ponudila pomoć na granici. 

"Jedina pomoć Hrvatskoj može biti od država iz kojih nam dolaze migranti. Još uvijek imamo činjenicu da na aeordrome u Beogradu i Sarajevu dolaze ljudi kao putnici, a onda postaju migranti. Tu je problem i tu nam treba Frontex, kao i u procesu povratka onih koji ne ostvaruju pravo na međunarodnu zaštitu. Uvijek smo govorili da se treba više fokusirati na zapadni Balkan i ojačati njihove kapacitete, da mogu kontrolirati tko im dolazi", kaže Božinović.

Ministar je na pitanje trebaju li židovi u Hrvatskoj dodatnu zaštitu rekao da se o tome manje govori, ali da se više radi. "Sve naše sigurnosne službe i policija ne samo da pomno prate situaciju, nego i donose odgovarajuće mjere. I kad govorimo o sigurnosti stanovnika, ono što nas razlikuje u odnosu na većinu drugih članica EU-a, je da mi nismo i nećemo postati hot spot. Dakle, u Hrvatskoj nema takve situacije s migrantima da mi ne bismo kontrolirali situaciju ili da imamo veliki broj migranata koji su nastanjeni. Milsim da u ovom trenutku nemamo više od 1000 migranata u našim prihvatnim centrima. Ono što nije dobro je da kad prijeđu ilegalno imaju sva prava, uključujući pravo na zaštitu i na slobodu kretanja. Ne želimo kršiti europsko zakonodavstvo, niti želimo da bilo koji pripadnik bilo koje institucije, uključujući naše sigurnosne službe ili policije, bude proglašen krivim na nekoj od pravosudnih instanci", rekao je Božinović.

Plenković: "Imamo zajednički cilj" 

Plenković je u uvodnom govoru na sjednici Vlade rekao da i Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj, sprečavanje nezakonitih migracija. 

Istaknuo je da treba uzeti u obzir učinak odluke slovenske Vlade na slobodno kretanje osoba i roba. "Prije odluke uvođenja nadzora granica država se mora konzultirati sa susjednim državama. Na današnjem sastanku će se naš ministar sastati i s kolegama te moraju raspraviti novu situaciju da zajedno spriječe eventualne prijetnje od terorizma te porade na suzbijanju nezakonitih migracija", rekao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene