Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u tijeku

Drama na Heathrowu, u teretu iz Irana pronađen uran: "Može emitirati vrlo visoke razine otrovnog zračenja"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Na aerodromu Heathrow u Londonu pronađena je pošiljka urana, što je izazvalo strah od mogućega terorističkog napada. Neprijavljeni uran otkriven je u teretu 29. prosinca na putničkom letu.

U Londonu je pokrenuta velika protuteroristička istraga nakon što je nekoliko kilograma urana zaplijenjeno u zračnoj luci Heathrow.

Smrtonosni nuklearni materijal, koji bi se potencijalno mogao koristiti u takozvanoj prljavoj bombi, stigao je letom iz Omana, na Bliskom istoku, 29. prosinca.

Pošiljka je bila naslovljena na tvrtku povezanu s Iranom u Velikoj Britaniji. Prema prvim informacijama, uran nije namijenjen za oružje i ne može se koristiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

No, pretpostavlja se da sigurnosne službe istražuju je li neprijavljeni paket mogao biti namijenjen za improviziranu napravu, poznatu kao prljava bomba.

Takav uređaj, koji je dugo bio scenarij noćne more za stručnjake za borbu protiv terorizma, kombinira konvencionalne eksplozive s nuklearnim materijalom kako bi raspršio smrtonosni radioaktivni oblak.

Pročitajte i ovo Ilustracija s 236 putnika "Bomba vam je u avionu!" Ruski zrakoplov hitno sletio, na terenu antiteroristička jedinica

Paket je stigao iz Pakistana prije nego što je stigao na Heathrowov terminal putničkim zrakoplovom Oman Aira iz Muscata.

Policija nije uhitila nikoga tko bi bio povezan s tim događajem.

Daily Mail piše da postoji ogromna zabrinutost oko toga što su Iranci koji žive u Velikoj Britaniji htjeli s neprijavljenim uranom.

"U tijeku je utrka da se uđe u trag svima koji su uključeni u slanje ovog paketa. Šefovi osiguranja ovo tretiraju s ozbiljnošću koju zaslužuje. Nije ispoštovan protokol i ovo je sada antiteroristička akcija", kazao je izvor.

Uran otkrili specijalni skeneri

Specijalizirani skeneri otkrili su neprijavljenu pošiljku dok se transportirala u skladište za teret. Agenti graničnih snaga izolirali su pošiljku u radioaktivnoj sobi i, nakon što su utvrdili da se radi o uranu, pozvali su protuterorističku policiju.

"Možemo potvrditi da su kolege iz graničnih snaga na Heathrowu kontaktirali časnike iz Zapovjedništva za borbu protiv terorizma nakon što je identificirana vrlo mala količina kontaminiranog materijala nakon rutinskog pregleda unutar paketa koji je stigao u UK 29. prosinca 2022.", potvrdila je policija.

Pročitajte i ovo Ilustracija ŠOK UZ DRAVU Muškarac u šetnji pronašao hrđavu metalnu kutijicu, kad ju je otvorio, odmah je nazvao policiju

"Želim uvjeriti javnost da je količina kontaminiranog materijala bila iznimno mala i stručnjaci su procijenili da ne predstavlja prijetnju javnosti. Iako je naša istraga u tijeku, iz naših dosadašnjih upita ne čini se da je povezana s nekom izravnom prijetnjom", rekao je zapovjednik policije Richard Smith.

"Dosad nije bilo uhićenja i nastavljamo raditi s partnerskim agencijama kako bismo u potpunosti istražili ovaj slučaj i osigurali da nema opasnosti za javnost. Utvrđeno je da je materijal kontaminiran uranom", dodao je.

"Uran može emitirati vrlo visoke razine otrovnog zračenja. Može se koristiti u prljavoj bombi. Dobra vijest je da je sustav funkcionirao i da je zaplijenjen", komentirao je Hamish De Bretton-Gordon, bivši zapovjednik nuklearne obrambene pukovnije Ujedinjenog Kraljevstva. Forenzički timovi još uvijek ispituju uran iz tereta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene