Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE

"Kakav bi to bolestan motiv Ukrajina trebala imati?" Stručnjak objasnio koliko je opasna prljava bomba i zašto je zovu nuklearkom za sirotinju

Tonči Tadić
Tonči Tadić Foto: Pixell/AFP
Rusija optužuje Ukrajinu da se sprema na korištenje prljave bombe. O kakvoj bombi je riječ i koliko je ona opasna za DNEVNIK.hr govori dr. Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je u telefonskim razgovorima sa zapadnim kolegama da bi Ukrajina mogla pripremati uporabu prljave bombe.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je pak da je jedino Rusija sposobna koristiti nuklearno oružje u Europi.

O prljavoj bombi za DNEVNIK.hr govori dr. Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Uvjeren je kako je izjava Šojgua ruski spin da se skrene pozornost s Krimske platforme.

"Nuklearni rat počinje bacanjem nuklearnih bombi, ali korištenje prljavih bombi je uvod u neklearni rat. Korištenje prljave bombe može biti povod za korištenje nuklearne bobe", rekao nam je.

Prljava bomba sastoji se od eksploziva koji je okružen radioaktivnim materijalom. Pri eksploziji se radioaktivni materijal raspršen u sitne čestice rasipa po velikoj površini i kontaminira je. Kao radioaktivni materijali u prljavoj bombi navjerojatnije bi bili korišteni radioaktivni izvori kao što su kobalt-60 ili cezij-137, pa su zato i lako dostupni.

"Prljavu bombu zapravo zovu nuklearnom bombom za sirotinju. Ako nemaš nuklearnu bombu, onda možeš nabaviti kobalt-60 i postaviti na klasičan eksploziv i raspršiti tu prašinu. Ona služi da se bilo koje područje pretvori u Černobil i čini to područje nepodesnim za naseljavanje i boravak ljudi. Tamo se može boraviti samo u posebnom kombinezonu, rukavicama, čizmama i slično", pojasnio nam je Tadić.

"Postavlja se pitanje zašto bi Ukrajina koja se 1994. godine oslobodila svojih nuklearnih bombi predavši ih Rusiji, zašto bi takva Ukrajina poželjela baciti prljavu bombu, pa da joj Rusi uzvrate nuklarnim bombama i uzrokuju smrt nekoliko stotina tisuća ljudi. Kakav bi to bolesan motiv Ukrajina trebala imati? U trenutku kad se Ukrajina razaraza, očito Rusi misle da je Ukrajini stalo za još većim razaranjem, što je pogrešno", ističe Tadić.

Rusi su svojevremno tvrdili da Ukrajina priprema nuklearnu bombu, što se pokazalo kao laž, a sad tvrde da pripremaju prljavu bombu, što će se, kaže Tadić, također pokazati kao laž.

Pročitajte i ovo Vjačeslav Boguslajev detalji uhićenja Objavljene tajne snimke: Uhićeni ukrajinski poduzetnik preko Hrvatske htio Rusima isporučiti motore za jurišne helikoptere

"Sav radioaktivni materijal od kojeg bi Ukrajina mogli napraviti prljavu bombu je pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Ukrajina želi biti dio EU, dio NATO-a i zadnje što bi činila je kršenje strogih pravila o postupanju s nuklearnim otpadom". 

Pročitajte i ovo Ukrajina - 1 IZ MINUTE U MINUTU Amerika poručuje: Rusija će se suočiti s posljedicama ako upotrijebi "prljavu bombu" - "Bili smo jasni po tome pitanju"

Unatoč tome što su i Ukrajina i Zapad čvrsto odbacili teze o prljavoj bombi, Kremlj i dalje stoji iza svojih tvrdnji. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je: "Njihovo nepovjerenje prema informacijama koje je dostavila ruska strana ne znači da prijetnja od uporabe takve prljave bombe ne postoji. Takva prijetnja postoji i ministar obrane je informaciju o tome dao svojim sugovornicima. Na njima je hoće li tome vjerovati ili ne", izjavio je Peskov.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene