Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Doživotne kazne za istanbulske bombaše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Istanbulu odredio je doživotne kazne zatvora sedmorici optuženika koji su sudjelovali u nizu napada izvedenih 2003. godine u tome gradu u kojima je ubijeno 58 ljudi, među kojima i britanski veleposlanik.

Mozak cijele operacije Sirijac Mohamad Loai al-Saqa, koji je također bio optužen da je osigurao financijsku potporu osumnjičenicima za napade na britansko veleposlanstvo, dvije sinagoge i poslovnicu banke HSBC, jučer je kratkom izjavom pozvao "svete ratnike" na nastavak borbe obećavši im "skoru pobjedu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon 8 mjeseci Optuženi bombaši s Trga bana Jelačića Slika nije dostupna Istraga i dalje traje U stanu starijeg bostonskog bombaša pronađeni ostaci eksploziva

U procesu su bile optužene 73 osobe, od kojih su devetorica bili u pritvoru, dok su se ostali branili sa slobode. Dvadeset i šest osoba oslobođeno je optužbi, a ostali su dobili lakše kazne.

Tijekom čitanja presude u prepunoj sudnici nekolicina optuženika uzviknula je "bog je velik".

Sudac je odredio da se petorici osuđenih, među kojima i al-Saqi doživotne kazne ne mogu umanjiti pomilovanjima.

Za suđenje je bilo angažirano 200 pripadnika policajaca za smirivanje nemira, jedna elitna jedinica komandosa, te policijski brod usidren na europskoj obali Bospora.

Al-Saqa, koji je priznao da je član terorističke mreže al-Qa'ide, uhićen je u kolovozu 2005. u Turskoj u okviru istrage o planiranom napadu na izraelske brodove za krstarenje u Antalyiji. Odgovornost za napade u Istanbulu je odbacio, kao i većina od 73 osobe uhićene u sklopu istrage eksplozija.

Turske vlasti drže da je napade osmislila i izvela turska ćelija Al-Qaide.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene