Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li sutra Dan D za Kima?

'Dovoljna je jedna kriva procjena da se situacija otme kontroli!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Režim u Pjongjangu strancima u Južnoj Koreji sugerirao je evakuaciju, stranim diplomatima je rekao da im nakon 10. travnja neće moći jamčiti sigurnost. Izvori u Seulu govore o mogućem sutrašnjem testu balističke rakete...

Napetost na Korejskom poluotoku i dalje ne popušta. Danas je režim u Pjongjangu svim stranim državljanima u Južnoj Koreji poručio da se sprema termonuklearni rat zbog čega bi trebali organizirati evakuaciju. U Seulu su najnoviju prijetnju dočekali s mrvicom opreza, ali i dalje prilično opušteno. Reuters javlja da grad funkcionira sasvim uobičajeno i da nema nikakve panike.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Slika nije dostupna Maksimalna pripravnost J. Koreje NAPETOSTI NA GRANICI RASTU 'Došli smo do ruba rata'

>> VIDEO Sjeverna Koreja strancima na jugu: Evakuirajte se!

Nekoliko desetaka tisuća Sjevernokorejaca nije se pojavilo na radnim mjestima u industrijskim pogonima zone Kaesong, zajedničkog projekta Pjongjanga i Seula, za koji se smatra da je pravi pokazatelj koliko je situacija doista eskalirala. Od otvaranja zone bilo je nekoliko napetih razdoblja u odnosima dviju Koreja, no radnici su uvijek dolazili na posao. Sve do sada. Dolazak na radna mjesta zabranio im je režim mlađahnog Kim Jong-una.

Pjongjang je krajem prošlog tjedna upozorio i strane diplomate da im ne bi bilo naodmet evakuirati osoblje jer da im nakon 10. travnja više neće moći jamčiti njihovu sigurnost. Zbog spominjanja tog datuma mnogi analitičari očekuju da bi Pjongjang upravo sutra mogao povući nekakav potez. Kakav, nije jasno.

Američki dužnosnik: Testiranje projektila moguće svakog trenutka

Premda Amerikanci službeno tvrde da zasad nema naznaka da se sjevernokorejska vojska uistinu priprema za neku opsežniju akciju, neimenovani dužnosnik u Pentagonu za CNN kaže da bi doslovno svakog trenutka moglo doći do testiranja nekog od balističkih projektila srednjeg dometa. Slične informacije cure i iz južnokorejskih vojnih izvora.

Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin mogućnost nuklearnog sukoba na Korejskom poluotoku usporedio s kataklizmom u Černobilu, rekavši kako bi nesreća ukrajinske nuklearke bila dječja igra u odnosu na nuklearni rat.

'Situacija bi mogla izmaknuti kontroli'

Danas je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio da bi i zbog najmanje provokacije ili pogrešne procjene situacija mogla u potpunosti izmaknuti kontroli. 'Stanje je vrlo opasno', rekao je Ban, prenosi Reuters.

Glavni tajnik NATO-a putuje u Seul

U međuvremenu, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen trebao bi u četvrtak doputovati u Seul, no u tom vojnom savezu inzistiraju da je putovanje isplanirao još prije nekoliko mjeseci. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova ponovio je poziv na suzdržanost svih strana.

Japanci su u samom središtu Tokija i na još nekim lokacijama u državi razmjestili proturaketne baterije tipa Patriot, koje bi ih trebale zaštititi od eventualnih Kimovih raketa.

Verbalni napadi krenuli početkom ožujka

Sjeverna je Koreja s pravom verbalnom kanonadom usmjerenom protiv SAD-a i Južne Koreje krenula početkom ožujka, nakon što im je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno uvelo nove sankcije zbog trećeg nuklearnog pokusa izvedenog u veljači.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene