Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kontroverzna proslava u Republici Srpskoj! Milorad Dodik uz blagdan sveca zaštitnika slavi i 20 godina postojanja te države u državi.


Tom je prigodom Dodik primio najviše odlikovanje ruskog predsjednika. Odličja Republike Srpske primio je uz ostale i srbijanski predsjednik Boris Tadić. 20 godina Republike Srpske podsjetnik je na nužnost izmjene dejtonskog ustava, koji je sve elemente državnosti dao tvorevini nastaloj na zločinu.

Vezani članci Radovi na Pelješkom mostu krajem lipnja 2019. (Foto: Hrvatske ceste) - 8 Parlament Republike Srpske podržao Dodikov veto na osporavanje gradnje Pelješkog mosta Milorad Dodik (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Dodik: Moglo bi doći do odcjepljenja Republike Srpske, već noćas možemo početi s kontrolom granice

Republika Srpska slavi blagdan svetog Stefana. Predsjednika Dodika najvišim odličjem za doprinos u međunarodnim odnosima, tim je povodom, odlikovao ruski predsjednik Medvedev.

20 godina državnosti Republike Srpske, samo po sebi provocira Bošnjake i Hrvate. Podsjeća na nasušnu promjenu dejtonskog ustava koji je tvorevini nastaloj na zločinu dao legitimitet državnosti, suprotno svim načelima međunarodnog i humanitarnog prava.

Prije šest godina međunarodni sud srebrenički masakr proglasio je genocidom. Dodik izbjegava o tome govoriti, odlikovanja nije dao nikom spornom iz tog vremena. Politička poruka je i odlikovanje biskupu Franji Komarici. U toj musaki mračne prošlosti i demokratske sadašnjosti uz episkope pravoslavne crkve najviše odličje Republike Srpske primio je i Boris Tadić.

Na 20 godina republike uz ostalo nastale i na genocidu oglušila se i međunarodna diplomacija, prije svega Amerika koja od Daytona u be i ha vodi sve ključne procese. Partner joj je Turska s izrazito proturuskom politikom premijera Erdogana. Zašto se oglušila Međunarodna diplomacija na zapadni Balkan gleda potpuno drugačijom optikom od domaće.

Prioritet i Washingtona i Bruxellesa je samo jedan: Srbiju privući u Nato i Europsku uniju. To vide kao eutanaziju ruskog utjecaja u regiji te provedbu Holbrookeovog ključa cjelovite BiH. U tom smislu od hrvatske očekuju vrlo konkretne diplomatske poteze.