Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kontroverzna proslava u Republici Srpskoj! Milorad Dodik uz blagdan sveca zaštitnika slavi i 20 godina postojanja te države u državi.


Tom je prigodom Dodik primio najviše odlikovanje ruskog predsjednika. Odličja Republike Srpske primio je uz ostale i srbijanski predsjednik Boris Tadić. 20 godina Republike Srpske podsjetnik je na nužnost izmjene dejtonskog ustava, koji je sve elemente državnosti dao tvorevini nastaloj na zločinu.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: AFP) ''Nisam glup'': Dodik na svako pitanje davao isti odgovor i svađao se - emisija prekinuta Milorad Dodik Poraženi Dodik Banjalučanima prijeti smrzavanjem: ''Ovo im je velika greška, neću im oprostiti ono što su učinili Igoru''

Republika Srpska slavi blagdan svetog Stefana. Predsjednika Dodika najvišim odličjem za doprinos u međunarodnim odnosima, tim je povodom, odlikovao ruski predsjednik Medvedev.

20 godina državnosti Republike Srpske, samo po sebi provocira Bošnjake i Hrvate. Podsjeća na nasušnu promjenu dejtonskog ustava koji je tvorevini nastaloj na zločinu dao legitimitet državnosti, suprotno svim načelima međunarodnog i humanitarnog prava.

Prije šest godina međunarodni sud srebrenički masakr proglasio je genocidom. Dodik izbjegava o tome govoriti, odlikovanja nije dao nikom spornom iz tog vremena. Politička poruka je i odlikovanje biskupu Franji Komarici. U toj musaki mračne prošlosti i demokratske sadašnjosti uz episkope pravoslavne crkve najviše odličje Republike Srpske primio je i Boris Tadić.

Na 20 godina republike uz ostalo nastale i na genocidu oglušila se i međunarodna diplomacija, prije svega Amerika koja od Daytona u be i ha vodi sve ključne procese. Partner joj je Turska s izrazito proturuskom politikom premijera Erdogana. Zašto se oglušila Međunarodna diplomacija na zapadni Balkan gleda potpuno drugačijom optikom od domaće.

Prioritet i Washingtona i Bruxellesa je samo jedan: Srbiju privući u Nato i Europsku uniju. To vide kao eutanaziju ruskog utjecaja u regiji te provedbu Holbrookeovog ključa cjelovite BiH. U tom smislu od hrvatske očekuju vrlo konkretne diplomatske poteze.