Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

PRLJAVŠTINA

Prljave igre u pozadini priče o prljavoj bombi: "To je vrlo opasno, ali će biti jako korisno"

I dok vježbaju napad nuklearnom, Ukrajinu optužuju za mogućnost korištenja takozvane - prljave bombe. Te optužbe, do sada, Rusija nije potkrijepila jasnim dokazima.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu telefonski je razgovarao s indijskim i kineskim kolegama o opasnosti da Ukrajina upotrebi prljavu bombu. Prethodno je takve razgovore imao i s nizom ministara zemalja članica NATO-a. No na Zapadu i dalje ne vjeruju ruskim tvrdnjama.

"To je apsurdno. Saveznici odbacuju te očito lažne optužbe i Rusija ne smije koristiti lažne izgovore za daljnju eskalaciju rata", poručio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Ništa više uspjeha Moskva nije imala ni u Vijeću sigurnosti UN-a. Na njezin zahtjev održana je zatvorena sjednica.

Dmitrij Poljanski, zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u smatra da Ukrajina ima sve razloge za to jer, prema njegovih riječima, režim Zelenskog želi izbjeći, kao prvo poraz, a kao drugo, drži Poljanski, želi uvući NATO u izravan sukob s Rusijom. "To je vrlo opasno, ali će biti jako korisno da režim Zelenskog ostane vlasti", ustvrdio je.

"Ukrajina je bila jasna da nema što skrivati. Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju su na putu“, kazao je zamjenik britanskog veleposlanika pri UN-u James Kariuki te nastavio: "Trebali bismo biti jasni, ovo su čiste ruske dezinformacije kakve smo mnogo puta dosad vidjeli i koje bi trebale prestati. Rusija je ta koja koristi nuklearnu retoriku."

Zapad tvrdi da Ukrajina nema nikakav razlog za uporabu prljave nuklearne bombe na svom teritoriju.

"U tom području ćete moći boraviti samo ako na sebi imate skafander sa maskom, s naočalama, rukavicama, navlakama za čizme, što poslije sve morate baciti. To, dakle, onemogućava normalno funkcioniranje u nekom području, ali nema nikakve nuklearne gljive, nema klasične nuklearne eksplozije i što je najvažnije, nema ali apsolutno nikakvih problema za nas u Hrvatskoj“, smatra Tonči Tadić, viši znanstveni suradnik s Instituta Ruđer Bošković.

Rusiji i dalje stižu i oštra upozorenja protiv uporabe konvencionalnog nuklearnog oružja

"Rusija bi napravila nevjerojatno ozbiljnu pogrešku ako bi uporabila taktičko nuklearno oružje", upozorio je Joe Biden.

A Rusija je ponovno počela i s optužbama protiv Ukrajine i SAD-a zbog navodnih vojnih bioloških programa u Ukrajini. O tome će se sutra raspravljati na Vijeću sigurnosti UN-a. Ranije su takve ruske tvrdnje na Zapadu nazvali besmislicama, propagandom i dezinformacijama.

Što je uopće prljava bomba?

To je bomba s konvencionalnim eksplozivom koji raspršuje visoko radioaktivni materijal. Za razliku od prave nuklearne bombe prilikom eksplozije se ne događa nuklearni proces.

Prljava bomba, ovisno o eksplozivu, uništava zgrade dok nuklearna bomba eksplodira milijune puta snažnije i može potpuno uništiti cijele gradove.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakve laži Slovenci odgovorili na ruske optužbe da su upetljani u prljavu bombu: "To je objavljeno bez našeg znanja"

Pročitajte i ovo Tonči Tadić ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE "Kakav bi to bolestan motiv Ukrajina trebala imati?" Stručnjak objasnio koliko je opasna prljava bomba i zašto je zovu nuklearkom za sirotinju

Nakon eksplozije prljave bombe radioaktivni materijal može se proširiti na nekoliko gradskih četvrti ili nekoliko kilometara od mjesta detonacije. Radioaktivni oblak, nastao eksplozijom nuklearne bombe, može se proširiti stotinama četvornih kilometara.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene