Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NISU PRUŽILI DOKAZE

Rusija i pred Vijećem sigurnosti optužila Ukrajinu da planira uporabu "prljave bombe", reakcije su očekivane: "To je čisto rusko dezinformiranje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predstavnici u UN-u su pred Vijećem sigurnosti optužili Ukrajinu da planira uporabu prljave bombe. Sa zapada tvrde kako za to ne postoje nikakve indicije te kako je riječ o već ustaljenim ruskim dezinformacijama, besmislicama i propagandi.

Rusija je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda iznijela optužbu da Ukrajina priprema upotrijebiti "prljavu bombu", eksplozivnu napravu koja sadrži radioaktivni materijal te je zbog toga izrazila zabrinutost na sastanku u utorak iza zatvorenih vrata.

Pročitajte i ovo Ukrajinska protuzračna obrana Gađali cijelu Ukrajinu Ukrajinci žestoko napadnuti, ispaljene i rakete S-300: "Srušili smo im 20 borbenih dronova" Nuklearna elektrana Zaporižje Sukob traje već 25 mjeseci Ukrajina dronovima napala nuklearku Zaporižja, dron ubio dijete u Belgorodu

"Poprilično smo zadovoljni jer smo podigli osviještenost. Ne smeta mi ako će ljudi govoriti da Rusija diže lažnu uzbunu ako se to ne dogodi jer je ovo grozna, grozna katastrofa koja potencijalno prijeti cijeloj Zemlji", rekao je zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitrij Poljanskij.

Rusija je optužila Kijev da je naredio dvjema organizacijama da proizvedu prljavu bombu, no Moskva za to nije pružila dokaze. Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja je poslao pismo Ujedinjenim narodima u ponedjeljak u kojem u razjašnjava te optužbe.

"Nismo vidjeli niti smo čuli ikakve nove dokaze", rekao je zamjenik britanskog ambasadora pri UN-u James Kariuki novinarima, referirajući se na ruske "očito lažne optužbe". "Ovo je čisto rusko dezinformiranje koje smo mnogo puta ranije vidjeli i trebalo bi prestati", dodao je Kariuki.

Poljanskij je na pitanje novinara o dokazima kojima Rusija podupire svoje tvrdnje rekao da je riječ o obavještajnim podacima koje je podijelila sa zapadom.

UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priprema poslati istražitelje idućih dana na dvije lokacije u Ukrajini na zahtjev Kijeva, što djeluje kao reakcija na ruske tvrdnje o prljavoj bombi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odgovorio optuživši Rusiju da sama planira takav napad. Zapadne zemlje su također odbacile ruske navode kao pokušaj eskalacije osmomjesečnog rata. Rasprava Vijeća sigurnosti u utorak bila je prvi od tri sastanka koje je ovog tjedna zatražila Rusija.

"To u potpunosti trati naše vrijeme i to je dezinformacija i trebalo bi prestati", izjavio je Kariuki.

Rusija je zatražila da se Vijeće u srijedu izvijesti o mandatu glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa prema rezoluciji iz 2015., kojom je potvrđen iranski nuklearni sporazum. Moskva je to zatražila nakon što su Ukrajina i zapadni saveznici optužili Rusiju da koristi iranske bespilotne letjelice u Ukrajini, što bi bilo kršenje rezolucije, i zatražili su istragu od Guterresa.

Vijeće se također treba sastati u četvrtak zbog ruskih optužbi da u Ukrajini postoje "vojni biološki programi". Sjedinjene Američke Države i zapadni saveznici su pak optužile Rusiju da širi propagandu, dezinformacije i besmislice kada je zadnji puta govorila o tome na Vijeću sigurnosti.

Više o zbivanjima u Ukrajini možete pratiti >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene