Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakve laži

Slovenci odgovorili na ruske optužbe da su upetljani u prljavu bombu: "To je objavljeno bez našeg znanja"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Screenshot/Twitter
Slovenska vlada odgovorila je na nedavni tvit ruskog ministarstva vanjskih poslova u kojem se upozorava da Ukrajina planira prljavu bombu uz objavljivanje fotografije koja potječe iz Slovenije.

Vlada u tri poruke objavljene na Twitteru ističe da se radioaktivni otpad u Sloveniji skladišti na siguran način i da se ne koristi za prljave bombe, prenosi agencija STA.

Na jednoj od fotografija, koje je u ponedjeljak objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, nalaze se prozirne vrećice s radioaktivnim materijalom, s natpisom na slovenskom "radioaktivno".

Fotografija je vlasništvo Agencije za radioaktivni otpad (ARAO) iz 2010., objavila je slovenska vlada na Twitteru. Također je istaknula da je radioaktivni otpad u Sloveniji sigurno uskladišten i pod kontrolom te se ne koristi za izradu prljavih bombi. Fotografija je korištena kao materijal u stručnim izlaganjima i kao sredstvo za informiranje šire i zainteresirane javnosti.

Na fotografiji su detektori dima koji su predmet opće uporabe. Sadrže radioaktivni izvor, ali ne i radioaktivne izvore navedene u tablici ispod fotografije. Fotografija je objavljena bez znanja ARAO-a, objašnjava vlada u trećem tvitu.

Pročitajte i ovo Tonči Tadić ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE "Kakav bi to bolestan motiv Ukrajina trebala imati?" Stručnjak objasnio koliko je opasna prljava bomba i zašto je zovu nuklearkom za sirotinju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Isključivo obrambeni projekt Izrael testirao 'prljavu bombu'

Prljava bomba je izraz koji se koristi za opisivanje konvencionalnog oružja koje nosi nuklearni materijal. Obično se sastoji od eksploziva i radioaktivnog materijala, koji može biti u obliku malih kuglica ili praha. Cilj je proširiti nuklearni materijal, čineći ga posebno opasnim za civile, kontaminirati zgrade i okolni prostor radioaktivnim česticama te izložiti stanovnike zračenju.

 

Moskva je prvi put iznijela te optužbe u nedjelju u telefonskom razgovoru ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i njegova američkog, francuskog, britanskog i turskog kolege, spomenuvši "eventualne provokacije Ukrajine s korištenjem 'prljave bombe' ".

Pariz, London i Washington su u ponedjeljak zajedno kritizirali "lažne" izjave Moskve, a britanska misija pri UN-u objavila je da "podsjeća da Ukrajina nema nuklearno oružje". Rusija je u utorak, na sastanku iza zatvorenih vrata, pred Vijećem sigurnosti UN-a iznijela optužbu da se Ukrajina priprema upotrijebiti "prljavu bombu".

"Poprilično smo zadovoljni jer smo podigli osviještenost. Ne smeta mi ako će ljudi govoriti da Rusija diže lažnu uzbunu ako se to ne dogodi jer je ovo grozna, grozna katastrofa koja potencijalno prijeti cijeloj Zemlji", rekao je zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitrij Poljanskij. Rusija je optužila Kijev da je naredio dvjema organizacijama da proizvedu prljavu bombu, no Moskva za to nije pružila dokaze.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odgovorio optuživši Rusiju da sama planira takav napad. Zapadne zemlje su također odbacile ruske navode kao pokušaj eskalacije osmomjesečnog rata.

UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priprema poslati istražitelje idućih dana na dvije lokacije u Ukrajini na zahtjev Kijeva, što djeluje kao reakcija na ruske tvrdnje o prljavoj bombi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene