Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odgovor do kraja tjedna

Plenković sa sindikatima: "Dogovorena povišica, rastu božićnice, regresi i dar za dijete", sindikat se još mora izjasniti

Aktualno Galerija Stjepan Topolnjak Stjepan Topolnjak Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica Sanja Vištica Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/3 >>
U Banskim dvorima održan je novi krug pregovora između Vlade i sindikata oko povećanja osnovice. Premijer Andrej Plenković nakon sastanka je izjavio kako je postignut dogovor.

"Pregovori su bili konstruktivni, puni međusobnoga razumijevanja, poštovanja i sadržajnoga dijaloga i nastojanja da se postigne kompromis između Vlade i predstavnika sindikata državnih i javnih službi. Mogu kazati da smo taj dogovor i postigli", rekao je Plenković nakon sastanka. 

"Dogovoreno je da se sa 1. listopada, aktualnim mjesecom, povisi osnovica plaće za šesto posto, a da isto tako povećanje od 1. travnja iduće godine bude dva posto. Dogovorili smo da se formalni pregovori u idućoj godini nastave kao i u ovoj godini, u trećem tjednu rujna", pojasnio je Plenković.

Osim toga, rekao je Plenković, dogovoreno je i podizanje božićnice sa 1500 kuna na 1750 kuna, i to za ovaj Božić. Dogovoreno je, kaže, i povećanje regresa sa 1500 na 1750 kuna. Također, dogovoreno je povećanje dara za dijete sa postojećih 600 kuna na 754 kune. 

"Mislim da je ovakav kompromis u duhu aktualnih ekonomskih okolnosti", ustvrdio je Plenković te zahvalio svim čelnicima sindikata.

Pročitajte i ovo Pregovori Vlade sa sindikatima tvrdi pregovori Nastavak pregovora Sindikata i Vlade o plaćama: Hoće li biti masovnih prosvjeda?

Pročitajte i ovo Nada Lovrić - 1 spremni na kompromis? Šefica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama: "Štrajk je uvijek opcija, ne prizivajmo ga"

Šefica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem kazala je kako je nakon konstruktuvnih razgovora došlo do značajnog iskoraka ponude Vlade Republike Hrvatske.

"Svi sindikati javnih službi izjasnili su se da će s ovom ponudom ići na referendum ili međuizjašnjavanje svojih članova. Neki će odraditi odluke na svojim tijelima. O rezultatima ćemo priopćiti u ponedjeljak kako bismo mogli, u slučaju prihvaćanja ponude, potpisati dodatak temeljnom ugovoru", ustvrdila je Šprem nakon sastanka.

U slučaju prihvaćanja ponude, temeljni kolektivni ugovor trebao bi biti potpisan u 16 sati u ponedjeljak. "Jasno sam komunicirala da je naš zahtjev minimalni 8+5, to nije bilo realizirano. Ali Vlada je napravila iskorak od prethodne ponude, ali zadnja je na članstvu", kazala je dodavši da ne može prejudicirati odluku svojih tijela i članova sindikata.

Kada je u pitanju rast osnovice od šest posto od 1. listopada, Plenković je rekao kako će to koštati oko 600 milijuna kuna, kroz rebalans i kroz određene raspodijele. Što se tiče povećanja od dva posto, to je oko 500 milijuna kuna, rekao je Plenković.

"Temeljni ciljevi naše politike su politička stabilnost - koliko god se neki trudili da je naruše, neće je narušiti. Osiguravanje socijalne kohezije, a to je da ovu krizu društvo može prebroditi jedino ako smo solidarni. I treće, izbjegavanje socijalne frakture. Ovim dogovorom samo potvrđujemo konkretno da vodimo ozbiljnu i odgovornu politiku u interesu hrvatskih građana", ustvrdio je Plenković.

"Kada se vratimo nazad, točno mjesec dana je prošlo od početka pregovora. Niti su bili dugi, niti su bili mučni, niti su bili bez međusobnog poštovanja i povjerenja. Razmotrile su se sve opcije", dodao je Plenković.

Rekao je Plenković i kako ne misli da "treba zazivati negativan scenarij" i to na pitanje je li Vlada mogla dati još bolju ponudu.

"Mislim da je ovdje ukupna svijest, i odgovornost ozbiljnih ljudi. Imaju realnu sliku okvira u kojima Hrvatska funkcionira u krizi. Ovo nije bila utakmica tko će koga pobijediti i da nađemo zajedničko realno rješenje. Mislim da smo napravili pravi potez u duhu razumijevanja i poštovanja", zaključio je Plenković.

Topolnjak: "Ne možemo govoriti o kompromisu"

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica uoči sastanka razgovarala je i sa Stjepanom Topolnjakom iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

"Očekuje se da će se pojaviti i premijer. Tako su zahtijevali sindikati. Moram reći da je sastanak prvotno bio zakazan za 17 sati, a potom odgođen za 18 sati", izvijestila je Vištica koja je razgovarala sa Stjepanom Topolnjakom iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Osvrnuvši se na očekivanja od sastanka, Topolnjak je istaknuo da očekuju konkretnu ponudu Vlade. "Očekujemo da Vlada konačno shvati da bi zaposlenici u javnim službama trebali biti prioritet i da konačno stavi u prioritete zaposlenike kojima je Vlada poslodavac", rekao je Topolnjak. 

Na pitanje o tome koliko su spremni za kompromis, Topolnjak je kazao kako ne može govoriti o kompromisu u trenucima prije sastanaka. "Kompromis će biti shodno ponudi Vlade. Ukoliko dođe do kompromisa, mi ćemo se svi sindikati zajedno dogovoriti. Na kraju krajeva moramo pitati i svoja tijela ukoliko će ponuda biti puno bolja od one koja je bila zadnja", rekao je Topolnjak te je dodao da će ona ići na izjašnjavanje ako ponuda bude konkretnija. 

Odgovorio je i na pitanje može li se danas očekivati konačno rješenje. "Mislim da nećemo. Ako Vlada ne pristane na naše zahtjeve i ne približi se našim zahtjevima, onda znamo što čekamo. Možemo izvijestiti da ćemo ići u dalje sindikalne akcije i sindikalne aktivnosti koje smo već predvidjeli", rekao je Topolnjak. 

Dodao je kako će za sada inzistirati na indeksaciji te ustvrdio kako će tražiti usklađivanje plaća. 

Podsjetimo, svih 11 sindikata javnih službi ranije je odbilo ponudu Vlade s prošlog sastanka te najavilo prosvjede. 8. studenoga izaći će pred svoje ustanove diljem Hrvatske, dok za 15. studenog najavljuju veliki prosvjed na Trgu Bana Jelačića.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene