Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici zemalja G8 nastavili su u nedjelju sastanak na vrhu u Sankt Peterburgu kojim dominira sukob Izraela i Hezbolaha u LIbanonu.


Tijekom jutra, o nasilju na Bliskom istoku razgovaralo se na bilateralnim sastancima, uključujući i onaj između američkog predsjednika Georgea Busha i šefa francuske države Jacquesa Chiraca, te Busha i britanskog premijera Tonya Blaira. 

Vezani članci Slika nije dostupna G8 traži da obje strane prekinu s napadima Slika nije dostupna Putin 'popljuvao' demokraciju u Iraku

Pitanje sukoba na Bliskom Istoku još je jednom ocrtalo stalu podjelu između vođa najrazvijenih zemalja. Predsjednik Bush ostao je ustrajan u podršci Izraelu, navodeći da "ta zemlja ima svako pravo obraniti se od terora, te da je organizacija Hezbolah odgovorna za krizu".

Sjedinjene Države duboko su zabrinute sve većim brojem civilnih žrtava na Bliskom istoku ali drže da hitan prekid vatre ne bi riješio problem, izjavila je na summitu G8 američka državna tajnica Condoleezza Rice. 

Rice je ocijenila da hitan prekid vatre, koji je zatražio libanonski premijer Fouad Siniora, ne bi riješio izvorište sukoba a to je, prema SAD, nasilje koje čine pripadnici Hezbolaha te iračka i sirijska potpora toj skupini. 

Istovremeno sirijska je vlada najavila Izraelu oštar i brz odgovor na mogući napad na svoj teritorij.

Svaka agresija protiv Sirije bit će popraćena oštrim i izravnim odgovorom neograničenog trajanja i metoda", prenosi službena novinska agencija riječi ministra informiranja Mohsena Bilala.

Rad summita nastavit će se jednosatnim sastankom nakon kojeg će uslijediti susret čelnika G8 s predstavnicima J8 (Junior (8), organizacijom 64 djece iz država članica.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju