Obavijesti Video Pretražite Navigacija

G8 traži da obje strane prekinu s napadima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina G8 u nedjelju je u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj na summitu u St. Petersburgu zatražila da Hezbolah i Izrael prekinu s međusobnim napadima.

U deklaraciji se prvo poziva da Hezbolah vrati dvojicu otetih
izraelskih vojnika i prekine s raketiranjem izraelskog teritorija, a zatim i da Izrael prekine sa svojim vojnim operacijama u Libanonu. 

Pročitajte i ovo Muškarac poginuo, troje ozlijeđenih u ukrajinskim napadima Područje Belgoroda Ukrajinci žestoko napali teritorij Rusije! Ilustracija Presretnut telefonski razgovor "Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte

Izraelci se također pozivaju da se povuku iz Gaze i
oslobode uhićene palestinske ministre i zastupnike.

G8 se zalaže da Vijeće sigurnosti UN-a pošalje međunarodnu
promatračku i sigurnosnu misiju u južni Libanon, uporište Hezbolaha.

"Izražavamo punu podršku libanonskoj vladi u proglašenju svoje vlasti i suvereniteta na cijelom svom teritoriju. To podrazumijeva raspoređivanje libanonske vojske po cijeloj zemlji, posebice na jugu i razoružanje milicija", piše u deklaraciji G8. 

Eskalacija nasilja na Bliskom istoku zasjenila je ostale teme prvotno predviđene dnevnim redom summita najbogatijih industrijskih zemalja u Sankt Petersburgu.

Delegacije su dugo radile na zajedničkoj izjavi o pogoršanju situacije u Libanonu, u kojem je u pet dana izraelskih napada poginulo više od stotinu ljudi. 

Donošenje deklaracije se oteglo jer su Sjedinjene Države tražile da zajednička izjava identificira Hezbolah kao glavnog krivca za krizu, izjavio je Stephen Hadley, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene