Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naftna tvrtka BP objavila je da je postigla ‘važan uspjeh’ u nastojanju da trajno zatvori izvor nafte u Meksičkom zaljevu.


U priopćenju za tisak kaže se kako je uspjela tzv. operacija ‘static kill’, u kojoj se blato pumpa u izvor. To se ostvarenje naziva ‘velikim uspjehom’ jer se čini da je izvor sada ‘statičan’. Upumpavanje blata u izvor s plovila na površini mora počelo je u utorak kasno navečer, a trajalo je oko osam sati, dodaje se u priopćenju koje prenosi agencija dpa.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Do katastrofe u Meksičkom zaljevu došlo je zbog štednje' Slika nije dostupna BP mijenjao fotografiju da bi se prikazali zaposlenijima

Sada tlak u izvoru nadzire hidrostatski tlak blata, a to je ‘željeni rezultat’ operacije. ‘Sada izvor pratimo kako bismo bili sigurni da je i dalje statičan. Dodatno pumpanje blata možda i neće biti potrebno, to će ovisiti o rezultatima nadzora’, kaže se u priopćenju.

>> Novi pokušaj: BP ubrizgava mulj u bušotinu

Najveći dio naftne mrlje istekao u Meksički zaljev uklonjen je, objavila je u srijedu savjetnica za energetiku američkoga predsjednika Baracka Obame, a preostala nafta ne predstavlja prijetnju.

Američka će vlada objaviti priopćenje u kojem kaže kako su znanstvenici ocijenili da su uspjele mjere ograđivanja, spaljivanja i skidanja gornjega sloja s površine mora, rekla je Carol Browner, Obamina savjetnica za energetiku i klimatske promjene, a objavio je Reuters.

‘Dobro je što je najveći dio mrlje nestao’, rekla u emisiji ‘Dobro jutro, Ameriko’, mreže ABC. ‘Tako barem kaže početna procjena naših znanstvenika’. Znanstvenici su ocijenili da oko 25 posto nafte nije zahvaćeno mjerama uklanjanja, te da će još biti nafte koju će more nanijeti na obalu, ali vlasti će se pobrinuti da to brzo očiste, rekla je Browner. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju