Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši pripadnik paravojnih snaga bosanskih Srba priznao je na američkom sudu da je lagao o svojoj ratnoj prošlosti kako bi mogao emigrirati u SAD.


Željko Zekić, (48), optužen je da je lagao o svojim aktivnostima i mjestu prebivališta tijekom rata u BiH između 1992. i 1995. On je američkim imigracijskim vlastima kazao da je u spomenuto vrijeme bio 'nezaposlen i živio u Srbiji', dok je u stvari živio u jednom gradu u BiH pod srpskom kontrolom.

Vezani članci Obilježavanje godišnjice smrti Blage Zadre (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Svi su se došli pokloniti heroju Trpinjske ceste: ''Blago Zadro je bio nešto posebno. Bio je vođa kakav se više nikad neće roditi''' Marijana Petir (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Marijana Petir upozorila Europsku komisiju na neprocesuiranje ratnih zločina nad Hrvatima u Vojvodini

'Bio je dio skupine koju je kontrolirao ratni zločinac Ratko Mladić' koji je netom uhićen, kazao se savezni tužitelj Sally Quillian Yates. Ne navodeći grad u kojem je Zekić živio, američko ministarstvo navodi da je 'živio i radio u BiH tijekom cijelog trajanja oružanog sukoba, uključujući i razdoblje u kojem se dogodio pokolj 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici'.

Sud u saveznoj državi Georgiji će presudu izreći 16. kolovoza. Prijeti mu kazna do pet godina zatvora i novčana kazna do 250.000 dolara. Njegov slučaj razmatra i imigracijski sud te postoji mogućnost da bude protjeran. (Hina)