Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nasilju nema mjesta u strategiji'

Baskijski separatisti osnivaju novu nenasilnu stranku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baskijski separatisti u subotu su objavili da stvaraju novu političku stranku koja će, tvrde, odbaciti svaki oblik nasilja.

Objavljeno je to šest mjeseci prije lokalnih izbora, na sastanku tri stotine predstavnika tzv. Patriotske ljevice u Pamploni. Cilj te stranke koja još nema ime i tek je treba registrirati idućih tjedana, ostat će stvaranje nezavisne socijalističke baskijske države.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu

'Nasilju nema mjesta u strategiji toga novog političkog projekta', kaže Rufi Etxeberria, jedan od vodećih članova separatističke stranke Batasune. Batasuna je zabranjena 2003. pošto su je španjolske vlasti optužile da djeluje kao političko krilo separatističke paravojne skupine ETA-e, što Batasuna opovrgava.

Budući da se približavaju izbori, vlada i konzervativna oporba u petak su se dogovorile da revidiraju zakon o strankama kako bi pristalicama ETA-e otežali dobivanje političkih funkcija. Novi amandman omogućit će da se simpatizerima ETA-e ukine mandat čak i ako su ga na izborima stekli. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene