Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Baskijski separatisti u subotu su objavili da stvaraju novu političku stranku koja će, tvrde, odbaciti svaki oblik nasilja.


Objavljeno je to šest mjeseci prije lokalnih izbora, na sastanku tri stotine predstavnika tzv. Patriotske ljevice u Pamploni. Cilj te stranke koja još nema ime i tek je treba registrirati idućih tjedana, ostat će stvaranje nezavisne socijalističke baskijske države.

'Nasilju nema mjesta u strategiji toga novog političkog projekta', kaže Rufi Etxeberria, jedan od vodećih članova separatističke stranke Batasune. Batasuna je zabranjena 2003. pošto su je španjolske vlasti optužile da djeluje kao političko krilo separatističke paravojne skupine ETA-e, što Batasuna opovrgava.

Vezani članci Nasilje, ilustracija Zbog pandemije raste nasilje u obitelji: "Epidemiološke mjere dovele su do produbljenja problema" Slika nije dostupna Nasilje u Baskiji

Budući da se približavaju izbori, vlada i konzervativna oporba u petak su se dogovorile da revidiraju zakon o strankama kako bi pristalicama ETA-e otežali dobivanje političkih funkcija. Novi amandman omogućit će da se simpatizerima ETA-e ukine mandat čak i ako su ga na izborima stekli. (Hina)