Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Amerikanci moraju otići"

Asad ima važnu poruku: "Blizu smo direktnog sukoba Rusije i SAD-a u Siriji"

Sirijski predsjednik Bašar al Asad (Foto: AFP)
Sirijski predsjednik Bašar al Asad (Foto: AFP) Foto: Afp
Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je kako je Moskva prošlog mjeseca zaustavila Zapad u devastaciji zemlje zračnim napadima te vjeruje da je Damask na korak do pobjede u sedmogodišnjem ratu, unatoč stalnom "uplitanju" SAD-a.

"Za svaki korak naprijed sirijske vojske naši neprijatelji i naši protivnici, a uglavnom Zapad predvođen Sjedinjenim Državama i njihovim lutkama u Europi i u našoj regiji, pokušavaju napraviti još veći", izjavio je Asad u intervjuu za RT, ističući kako bi se ta situacija u zemlji riješila u roku od godinu dana da nisu financirali njegove protivnike.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Ambasada SAD-a u Havani Novo izvješće Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila?

Washington, vjeruje sirijski predsjednik, "gubi sve karte" i mogli bi se naći za pregovaračkim stolom.

"Naš je izazov kako zatvoriti tu prazninu između njihovih planova i naših planova", rekao je Asad. 

"Svijet nije povjerovao u američku priču o kemijskom oružju"

Sirijski vođa vjeruje da, što se više smrtonosan sukob bliži kraju, potezi njegovih protivnika postaju sve više očajnički. Osvrnuo se na navodni kemijski napad na Doumu

"Je li to nama u interesu? Zašto? I zašto sada?", rekao je Asad. "Ispričali su priču, lagali su i javnost diljem svijeta im nije povjerovala. No, sada se više nisu mogli izvući, pa su nešto morali napraviti", referirao se na zračne napade izvedene 14. travnja od strane SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

Assad kaže kako je Moskva također odigrala ulogu u suzbijanju utjecaja Washingtona i njihova miješanja u regiju, otkako su ih pozvali u pomoć u rujnu 2015., ali i u tom konkretnom incidentu.

Asad je također zahvalio Moskvi zbog toga što nije došlo do direktnog sukoba Rusije i SAD-a.

"Bili smo blizu da imamo direktan sukob između ruskih i maeričkih snaga i na sreću, on je izbjegnut. Ne zahvaljujući mudrosti američkog vodstva, već mudrosti ruskog vodstva", rekao je Asad. "Trebamo rusku potporu, ali istodobno trebamo izbjeći američku glupost kako bismo stabilizirali našu zemlju", rekao je u intervjuu za RT.

Asad poručio SAD-u da uči iz iračkog iskustva i napusti Siriju

Asad je rekao i da bi Sjedinjene Države trebale naučiti lekciju iz Iraka i povući se iz Sirije, te je obećao milom ili silom vratiti dijelove zemlje kojima vladaju proameričke milicije, prenosi u četvrtak Reuters.

U intervjuu za Russia Today Asad je rekao da je vlada "sada počela otvarati vrata pregovorima" sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), savezom milicija kojim dominiraju Kurdi i koji nadzire sjeverne i istočne dijelove Sirije gdje su stacionirane američke snage.

"To je prva opcija. Ako ne uspije krenut ćemo vratiti ta područja silom. Nemamo drugih opcija, s Amerikancima ili bez njih", rekao je.

"Amerikanci moraju otići i oni će otići ovako ili onako", rekao je i podsjetio: "Došli su u Irak bez pravnog temelja i vidite što im se dogodilo. Trebali su naučiti lekciju. Irak nije iznimka, Sirija nije iznimka. Narod u toj regiji više neće prihvatiti strance".

Odgovarajući na riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ga je počastio izrazom "životinja Asad", sirijski čelnik je odgovorio "Ono ste što govorite".

Uz vojnu pomoć Rusije i Irana Asad je uspio pod nadzor režima vratiti dijelove Sirije i sada je vojno u najboljoj poziciji od izbijanja rata 2011. Međutim, veliki dijelovi su izvan njegove kontrole uz granice s Irakom, Turskom i Jordanom. To su i dijelovi koji su pod nadzorom SDF-a na sjeveru i istoku te dijelovi na sjeverozapadu i jugozapadu.

Duboko zabrinut iranskim utjecajem u Siriji, ranije u svibnju Izrael je rekao da je uništio desetke iranskih vojnih položaja u Siriji, a Iran je na to prvi put odgovorio raketiranjima izraelskih položaja, podsjeća Reuters.

Asad tvrdi da je iransko prisustvo u Siriji ograničeno na pomoć sirijskoj vojsci, a na pitanje može li Sirija išta učiniti da zaustavi izraelske zračne napade odgovorio je da postoji samo jedna opcija.

"Jedina opcija je poboljšati našu zračnu obranu, to je jedino što možemo i mi to činimo", rekao je Asad.

Sirijska zračna obrana je sada mnogo snažnija zahvaljujući potpori Rusije, ustvrdio je sirijski predsjednik.

Prema ranijim izvješćima Rusija je Siriji isporučila proturaketni sustav S300 u 2016.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene