Inspektori u Dumi (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Inspektori u Dumi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Sjedinjene Američke Države objavile su u četvrtak da imaju vjerodostojne informacije da Rusija i Sirija zajedno rade na tome da uspore ulazak inspektora Organizacije za zabranu kemijskog oružja kako bi uklonile dokaze o korištenju kemijskog oružja u Dumi.


"Imamo vjerodostojne informacije koje ukazuju na to da Rusi surađuju sa sirijskim režimom kako bi onemogućili i usporili pristup inspektora Dumi. Rusi sa sirijskim režimom rade na tome da očiste lokacije napada i uklone inkriminirajuće dokaze o upotrebi kemijskog oružja", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert. Ona je dodala kako inspektori još nisu stigli u Dumu.

Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja stigli su u Damask u subotu, 14. travnja, s ciljem da istraže je li se 7. travnja dogodio napad kemijskim oružjem u Dumi, gradu u blizini Damaska koji su držali pobunjenici.

Vezani članci Slika nije dostupna Washington sumnja da je sirijski režim imao pomoć, Moskva očekuje Tillersonova objašnjenja Slika nije dostupna Moskva: "Ovo je akt agresije SAD-a na članicu Ujedinjenih naroda!"

Zapadne zemlje za napad kemijskim oružjem optužile su vladajući režim Bašara al Asada, a u subotu ujutro SAD, Britanija i Francuska izvršili su zračne udare na postrojenja kemijskog oružja u Siriji. (Hina)