Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ursula von der Leyen

Merkel za ministricu obrane izabrala ginekologinju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel vjerojatno će imenovati Ursulu von der Leyen za novu ministricu obrane.

Merkel (59) počet će svoj novi, treći uzastopni mandat u srijedu, tri mjeseca nakon pobjede na izborima 22. rujna pošto su koalicijski partneri Socijaldemokrati (SPD) u utorak glasovanjem odobrili ulazak u veliku koaliciju.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Iako inače oprezna, Merkel ne poseže za ishitrenim potezima, ovaj put je priredila iznenađenje kada je von der Leyen izabrala za čelnicu ministarstva obrane, jednog od najvažnijih vladinih resora s jednim od najvećih proračuna.

Merkel još nije izabrala nasljednika i odbacila je nagađanja da bi sredinom idućega mandata mogla odstupiti s premijerske dužnosti. No, neočekivani razvoj događaja za von der Leyen ponovno će otvoriti to pitanje ako se 55-godišnja političarka dokaže u vođenju inače 'muškog' resora kao prva njemačka ministrica obrane.

Njemačka: Dvije najjače stranke dogovorile koaliciju!

Von der Leyen je jedna od najpopularnijih CDU-ovih političara unatoč animozitetu koje dolazi iz konzervativnog krila stranke zbog njezinih napora za modernizacijom stranke i prijedloga za uvođenjem fiksnih ženski kvota na vodećim menadžerskim pozicijama. Željela je biti ministrica vanjskih poslova, no ta je pozicija otišla SPD-u, kao i njezino sadašnje radno mjesto ministra rada.

Ginekologinja koja je bila ministrica obitelji u prvoj velikoj koaliciji s SPD-om od 2005. do 2009. navodno je odbila prvu ponudu Merkel da bude ministrica zdravstva, riskantan potez koji joj se na kraju isplatio.

Merkel je njemačku javnost na sličan način iznenadila kada je prije četiri godine za ministra financija izabrala Wolfganga Schaubela, 71-godišnjaka koji bi trebao zadržati taj položaj kao jedan od najpopularnijih poratnih ministara u tom resoru.

Njezin izbor, koji bi trebao biti objavljen u nedjelju navečer, još uključuje de Maizirea kao ministra unutarnjih poslova, Hermanna Groehea kao ministra zdravstva dok će Johanna Wanka ostati ministrica obrazovaja, a predstojnik ureda bit će Peter Altmaier.

Kršćansko socijalna unija, sestrinska stranka CDU-a iz Bavarske, imenovat će Alexandera Dobrinta za ministra prometa, Hansa-Petera Friedricha za ministra poljoprivrede i Dagmar Woehrl za ministricu razvitka.

Predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel u subotu je službeno objavio imena šest SPD-ovih ministara u novoj vladi: sam Gabriel bit će ministar gospodarstva i vicekancelar, Frank-Walter Steinmeier ministar vanjskih poslova, Andrea Nahles ministrica rada, Heiko Mass ministar pravosuđa, Manuela Schweisig ministrica obitelji i Barbara Hendricks ministrica zaštite okoliša. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene