Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Prekinuli nastavu diljem SAD-a

Američki učenici prosvjeduju za stroži nadzor oružja: "Trebao bih se brinuti zbog ocjena, a ne pištolja"

Američki učenici prosvjeduju za stroži nadzor oružja (Foto: AFP) - 3
Američki učenici prosvjeduju za stroži nadzor oružja (Foto: AFP) - 3 Afp
Aktualno Galerija Američki učenici prosvjeduju za stroži nadzor oružja (Foto: AFP) - 2 Američki učenici prosvjeduju za stroži nadzor oružja (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Američki učenici prosvjeduju za stroži nadzor oružja (Foto: AFP) - 3 Američki učenici prosvjeduju za stroži nadzor oružja (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp +0 Američki učenici prosvjeduju za stroži nadzor oružja (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/3 >>
Tisuće učenika diljem Sjedinjenih Država u petak je obilježilo 19. godišnjicu pokolja u srednjoj školi Columbine i jedinstveno pozvalo političare da zakonom ograniče kupnju i posjedovanje vatrenog oružja.

Organizatori su najavili da očekuju odziv 2.600 škola i institucija, a prosvjed je počeo minutom šutnje za žrtve srednje škole Columbine. Mnogi sudionici nosili su odjeću narančaste boje koja je postala zaštitni znak pokreta protiv nasilja vatrenim oružjem te transparente s porukama poput "Trebao bih se brinuti zbog ocjena, a ne pištolja".

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Milijuni gledali potpunu pomrčinu Sunca milijuni gledali u nebo VELIKA GALERIJA Spektakularna potpuna pomrčina Sunca: "Jedan od najemotivnijih događaja koje čovjek može doživjeti"

Učenici su prekinuli nastavu diljem SAD-a, u New Yorku, Detroitu, u Washingtonu gdje su pred Bijelom kućom prosvjedno sjedili dok su javno čitana imena žrtava nasilja.

Dvojica polaznika viših razreda srednje škole Columbine ubili su 20. travnja 1999., 12 učenika i nastavnika, a zatim su počinili samoubojstvo. Od tada su se slični pokolji u školama događali diljem SAD-a.

Masovna pucnjava u Floridi uzrokovala val prosvjeda

U najnovijih epizodi nasilja u srednjoj školi, jedna je osoba ranjena u petak ujutro, a osumnjičeni je u pritvoru pošto je pucao u srednjoj školi Forest u okrugu Marion u saveznoj državi Floridi.

Drugi najveći pokolj u javnoj školi u američkoj povijesti dogodio se u Parklandu (savezna država Florida), 14. veljače kada je ubijeno 17 osoba i bio je okidač za osnutak nacionalnog učeničkog pokreta koji traži okončanje nasilja vatrenim oružjem kroz pooštrenje zakona o nošenju i prodaji oružja.

Predviđeno je da učenici raznim akcijama pozovu zastupnike da djeluju. Sugerirano im je da nastave prosvjedne marševe, da obilaze urede lokalnim zastupnika u Kongresu, održavaju govore te izravno utječu na birače.

Prosvjedi u petak održani su ni mjesec dana nakon sličnih prosvjeda učenika iz 3.000 škola pod nazivom #ENOUGH National School Walkout i nakon okupljanja diljem SAD-a 24. ožujka pod nazivom "Hod za naše živote".

Dudley Brown, predsjednik ogranka za državu Colorado Nacionalnog saveza za pravo na vatreno oružje, rekao je da učenici žele "potpunu zabranu vatrenog oružja" i poručio: "Usprotivit ćemo im se na svakom koraku." (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene