Ljutite zbog opetovanih pucnjava u školama i prošlomjesečnog pokolja u Parklandu, stotine tisuća Amerikanaca izašle su u subotu na ulice prosvjedujući protiv vatrenog oružja nazvan "Hod za naše živote", a među okupljenima bila je devetgodišnja unuka Martina Luthera Kinga.

Galerija +0 Mladi Amerikanci prosvjeduju protiv vatrenog oružja diljem SAD-a (Foto: AFP)

U Washingtonu je mnoštvo preplavilo ulice između Bijele kuće i Capitola. Očekivalo se pola milijuna mladih i odraslih, a skup se održavao uz geslo: "Nikad više!"

Vezani članci Donald Trump Trump pokušao spriječiti svjedočenje bivših suradnika, ali sudac je bio drugačijeg mišljenja Ilustracija Maloljetni monstrum dobio doživotni zatvor: Poznanicu iz škole izbo nožem 114 puta, ono što je rekao užasnulo je sve

Unuka Martina Luthera Kinga kojoj je tek 9 godina, uputila je u subotu u Washingtonu snažan poziv protiv vatrenog oružja, a njezina je spontanost potaknula oduševljenje okupljenog mnoštva.

Nadahnuvši se slavnim govorom svog djeda, aktivista za građanska prava, Yolanda Renee King je rekla: "U snu koji ja sanjam, previše je previše. U ovom svijetu ne bi trebalo biti oružja. Prenesite poruku, čujete li? Diljem čitave zemlje. Bit ćemo velik naraštaj", dodala je sigurnim glasom, što je popraćeno pljeskom.

Više od 800 prosvjednih skupova predviđeno je u drugim američkim gradovima i u svijetu na kojima glavnu riječ imaju mladi.

U New Yorku, Atlanti, Chicagu i St. Paulu (Minnesota), tisuće ljudi su se okupile u subotu prijepodne kako bi pružile potporu prosvjedu.

Na nacionalnoj razini prosvjed pod nazivom "Hod za naše živote" reakcija je na pokolj 17 osoba u srednjoj školi u Parklandu, u saveznoj državi Floridi 14. veljače.

Nezadovoljstvo je prouzročilo nedjelovanje parlamentarnih zastupnika i državnih vlasti koji ne žele djelovati protiv Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA), moćnog lobija za vatreno oružje.

Velik broj slogana bio je politički. "Pomozimo da SAD nadvlada NRA", rekao je David Hogg, učenik i jedan od predstavnika prosvjednog pokreta, pozivajući sve da na izborima biraju one koji se protive nošenju oružja.

Milijuni Amerikanaca smatraju mogućnost nošenja vatrenog oružja ustavnim pravom koje je jednako važno kao i sloboda govora.

Oružje je odgovorno za smrt više od 30.000 osoba na godinu u SAD-u gdje se školska mladež ponekad predstavlja kao "generacija masovne pucnjave" ili "generacija Columbine", po imenu srednje škole u Coloradu gdje su dva učenika 1999. usmrtila 12 kolega i profesora.

Prosvjedima su pružile potporu mnoge slavne osobe, a neke trebaju u subotu nastupiti na pozornici na Constitution Avenue u Washingtonu.

Među slavnima koji podupiru srednjoškolce u Parklandu, na Floridi, su Ariana Grande, Jennifer Hudson, Demi Lovato, Justin Timberlake, Miley Cyrus i Justin Bieber.

Ubojstvo koje je u Parklandu počinio bivši učenik, psihički nestabilan, spojilo je "preživjele" učenike koji su već pet tjedana sveprisutni su u medijima.

Petero njih našlo se na naslovnici časopisa Time ovog tjedna. Njihova energija priskrbila im je podršku brojnih poznatih osoba.

George Clooney, Oprah Winfrey i Steven Spielberg dali su po 500.000 dolara kao podršku "Hodu za naše živote".

Glumac Bill Murray usporedio je mobilizaciju Amerikanca protiv nošenja vatrenog oružja s onom iz šezdesetih godina protiv rata u Vijetnamu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju