Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seksualni predator

Agent CIA-e drogirao i silovao desetke žena: "Našli smo 500 snimaka golih i onesviještenih žrtvi. Vodio je detaljan popis"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Bivši službenik CIA-e optužen je za drogiranje i seksualno zlostavljanje najmanje dvadesetak žena tijekom raznih inozemnih poslova. Na sudu je priznao krivnju po saveznim optužbama za seksualno zlostavljanje.

Brian Jeffrey Raymond čuvao je gotovo 500 videozapisa i fotografija koje je on snimio, a na kojima su gole, onesviještene žene, uključujući mnoge na kojima se može vidjeti kako im otvara kapke, pipa ih ili opkoračuje.

Tužitelji su rekli da slike datiraju iz 2006. i da prate veći dio Raymondove karijere, sa žrtvama u Meksiku, Peruu i drugim zemljama.

47-godišnjak je opisan kao iskusan seksualni predator koji je vodio detaljan popis potencijalnih žrtava organiziranih po imenu, etničkoj pripadnosti i bilješke o njihovim fizičkim karakteristikama.

Pročitajte i ovo Osumnjičenici za malverzacije s europskim novcem dovedeni na saslušanje u Ured europskog tužitelja - 1 Malverzacije EU novcem FOTO Pogledajte kako policija dovodi osumnjičenike iz velike akcije na ispitivanje! EPPO: "Uhićeno je 29 osoba, šteta je veća od dva milijuna eura"

Pročitajte i ovo Ilustracija Najveći prekid Deset milijuna ljudi ostalo bez mobilnih usluga i interneta: "Ovo je vrlo neobična pojava"

Istražitelji su pročešljavajući njegove uređaje pronašli inkriminirajuću internetsku povijest pretraživanja izraza kao što su "ambien i alkohol i onesvijestite se" i "votka i valium". U jednoj e-poruci online ljekarni Raymond je napisao: "Dobar dan, imate li kloral-hidrat za nesanicu?"

Kad je uhićen prije tri godine, Raymond je bio stacioniran u Mexico Cityju, gdje je upoznavao žene na aplikacijama za spojeve i pozivao ih da dođu u njegov stan koji je unajmila ambasada.

Otkriven je tek 2020. nakon što je gola žena koju je Raymond upoznao na Tinderu vrištala upomoć s njegova balkona, što je natjeralo zabrinutog susjeda da pozove vlasti.

Američki dužnosnici počeli su identificirati žrtve, a sve su opisale kako su doživjele neki oblik gubitka pamćenja tijekom vremena koje su provodile s njim.

Tužitelji su tijekom suđenja namjeravali pozvati čak 14 navodnih žrtava. Raymond je priznao krivicu po četiri od 25 točaka optužnice, uključujući seksualno zlostavljanje, prisilu i objavljivanje opscenog materijala.

Pročitajte i ovo Ministar zdravstva Vili Beroš Čekaju se rezultati analize Ministar o novim trovanjima: "Od sinoć imamo šest novih slučajeva. Ako treba, uključit će se i SOA"

Tužitelji su odbacili najtežu optužbu za teško seksualno zlostavljanje.

CIA je javno osudila Raymondove zločine, a u svibnju je direktor CIA-e William Burns pokrenuo niz reformi kako bi pojednostavio zahtjeve, pružio podršku žrtvama i brže disciplinirao one koji su umiješani u nedolično ponašanje, piše Sky News

Pročitajte i ovo S polica trgovina maknuta Coca-Cola - 1 slučajevi trovanja U Splitu prvi slučaj još 20. listopada, poznato stanje djevojke iz Slunja: Policija se oglasila o pacijentu u Varaždinu

"Kao što ovaj slučaj pokazuje, predani smo suradnji s policijom kako bismo osigurali da pravda bude zadovoljena", stoji u priopćenju CIA-e.

"Osim toga, vrlo ozbiljno shvaćamo sve optužbe o seksualnom napadu ili seksualnom uznemiravanju i poduzeli smo značajne korake kako bismo osigurali sigurno, uključivo i poštujuće okruženje za našu radnu snagu", poručili su. 

Slučaj je bio samo posljednja sramota za CIA-u. Posljednjih mjeseci njezini djelatnici suočavaju se sa seksualnim optužbama. 

Prema izvješćima, deseci žena javili su se kako bi vlastima i Kongresu ispričale o seksualnim napadima, neželjenom dodirivanju i o tome kako ih CIA pokušava ušutkati.

Pripravnik CIA-e osuđen je u kolovozu za napad i zlostavljanje jer je kolegici omotao šal oko vrata i pokušao je poljubiti na stubištu u sjedištu agencije u Langleyju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene