Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju se rezultati analize

Ministar o novim trovanjima: "Od sinoć imamo šest novih slučajeva. Ako treba, uključit će se i SOA"

Više slučajeva trovanja gaziranim pićima zabrinulo je javnost. Ministar zdravstva Beroš kaže kako nema mjesta panici, ali moramo biti na oprezu.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u srijedu još nekoliko novih slučajeva trovanja gaziranim pićima.

Prvi takav slučaj, nakon kojeg su se u javnosti počele širiti poruke upozorenja, dogodio se u Rijeci. Muškarac koji je u kafiću popio gaziranu vodu završio je u bolnici zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka. Kasnije su u Zagrebu prijavljena još tri slučaja trovanja.

"Sve institucije rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman na ove izazove. Postupamo sukladno protokolu. U svim slučajevima pravodobno je obaviještena policija, Državni inspektorat i DORH", rekao je Beroš.

Od jučer je novih četvero u KBC Zagreb, jedan bolesnik je zaprimljen u Vinogradsku bolnicu, dok je jedan prijavljen u Varaždinu. Svi imaju lakše simptome i svi će biti otpušteni na kućno liječenje.

Pročitajte i ovo Osumnjičenici za malverzacije s europskim novcem dovedeni na saslušanje u Ured europskog tužitelja - 1 Malverzacije EU novcem FOTO Pogledajte kako policija dovodi osumnjičenike iz velike akcije na ispitivanje! EPPO: "Uhićeno je 29 osoba, šteta je veća od dva milijuna eura"

Tek se treba utvrditi jesu li svi u vezi s konzumacijom gaziranih pića. Za sada je sigurno da su dva slučaja povezana direktno s konzumacijom gaziranih pića.

Na pitanje zašto se toliko čekalo sa službenim informacijama te dopustilo da se u javnosti širi panika, ministar Beroš je objasnio da su se čekali nalazi i da su "u javnost izašli kad smo utvrdili da postoji opasnost".

Pročitajte i ovo Aktualno prijepodne - 12 Aktualac u Saboru Plenković i Grmoja u okršaju: "Ako izdate hrvatsko selo, izdali ste Hrvatsku, a ne bi vam bilo prvi put" - "Žao mi je što sam bio naivan..."

"Tek kada se pojavilo više slučajeva, krenuli smo u obavještavanje javnosti"; objasnio je Beroš i dodao kako su informacije koje su se širile aplikacijama za poruke i društvenim medijima bile lažne i s lažnim fotografijama, a puštene su u javnost da bi širile paniku.

Policija provodi istraživanja o tome.

"Naša situacija je bila promptna i reakcija je bila pravovremena. Osobno sam bio na Rebru", rekao je.

Pročitajte i ovo Hitni prijem bolnice Rebro Sve više slučajeva Četvrti slučaj u Hrvatskoj! Ostojić: "Pacijent je klinički dobro. U obradi je, ali postoji sumnja na trovanje"

"Do detalja, samo načelna preporuka, treba piti vodu iz vodovodne mreže. Nije na meni da zabranjujemo proizvode, ali to razgovaramo, ipak za to treba analiza, to će utvrditi i odlučiti sve institucije nadležne za to", zključio je ministar.

Pročitajte i ovo S polica trgovina maknuta Coca-Cola - 1 slučajevi trovanja U Splitu prvi slučaj još 20. listopada, poznato stanje djevojke iz Slunja: Policija se oglasila o pacijentu u Varaždinu

Čekaju se i rezultati analize pića, koji će biti poznati u srijedu, a o tome e biti obaviješten Državni inspektorat. U tijeku je i policijska istraga te postupanje DORH-a.

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene