Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"OBILJEŽJA SEKSIZMA"

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorava na neprimjerenu retoriku u predizbornoj kampanji

Višnja Ljubičić (Foto: Dnevnik.hr)
Višnja Ljubičić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova objavio je priopćenje o ponašanju predsjedničkih kandidata u kampanji.

Iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova oglasili su se o ponašanju kandidata u kampanji pred predsjedničke izbore.

Pročitajte i ovo Ruža Tomašić Gdje će Škorini biračI? Ruža Tomašić: "Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović ne štite interese hrvatskog naroda" Slika nije dostupna HDZ slavi, Škoro najavio novi pohod Jedna pobjeda, tri slavlja: Pogledajte atmosferu u stožerima kandidata nakon rezultata prvog kruga izbora

Iako pravobraniteljica Višnja Ljubičić nije nikoga imenovala, evidentno je kako se u priopćenju misli na izjavu Miroslava Škore u intervjuu za DNEVNIK.hr, kada je upitao što je točno Kolinda Grabar-Kitarović radila u njegovom ormaru devedesetih.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Povodom recentnih slučajeva neprimjerenog načina komunikacije u predizbornoj kampanji, u kojima se pojedine predsjedničke kandidatkinje pokušalo omalovažiti pribjegavajući retorici koja ima obilježja seksizma, Pravobraniteljica ovim putem još jednom podsjeća sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji na važnost izbora načina komunikacije kojem pribjegavaju i izraza koje koriste. To se pogotovo odnosi na same predsjedničke kandidate i kandidatkinje, čija svaka izjava je pod povećalom medija i javnosti, što uvelike povećava njihovu odgovornost za izgovorenu riječ.

Podsjećamo da smo odmah po stupanju na snagu Odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske (NN 112/19) 21. studenoga objavili javno priopćenje vezano za poštivanje načela ravnopravnosti spolova u predizbornoj kampanji uoči predsjedničkih izbora 2019., u kojem smo ukazali upravo na potrebu dostojanstvenog načina komunikacije kojima se poštuju standardi civilizirane retorike u skladu sa suvremenim antidiskriminacijskim normativima.

U skladu s time, Pravobraniteljica poziva sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji da koriste retoriku kojom se poštuju ljudska prava drugih osoba, pri čemu je poželjno generalno se oslanjati na konstruktivne komunikacijske obrasce, umjesto na one destruktivne koji za jedini cilj imaju poniziti i omalovažiti političkog oponenta."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene