Nakon prvog kruga lokalnih izbora donosimo i rezultate po županijama te sjedištima županija. Većina ih ide u drugi krug, ali ima i nekih koji su već u prvome osigurali pobjedu. Državno izborno povjerenstvo o privremenim neslužbenim rezultatima izbora izvijestilo je na presici.

Galerija


Državno izborno povjerenstvo o privremenim neslužbenim rezultatima lokalnih izbora izvijestilo je na presici, a govorili su predsjednik DIP-a Đuro Sessa te potpredsjednice Ana Lovrin i Vesna Fabijančić-Križanić.

Sessa je rekao da će se na 18 biračkih mjesta u Hrvatskoj ponoviti izbori, što zbog nekih nepravilnosti, kao što je višak listića, što zbog tehničkih pogrešaka. Na tim će se mjestima ponovno glasati u nedjelju, 23. svibnja. "Izbori će se ponoviti i za Općinsko vijeće u Kneževim Vinogradima jer je došlo do tehničke greške u sadržaju listića, što je moglo zbuniti birače pa se glasovi nisu ni prebrojavali." U tom će slučaju izbori biti istog dana kad je i drugi krug.

Drugi krug izbora održat će se u 14 županija i Gradu Zagrebu, u 55 gradova i 87 općina.

Što se izbora općenito tiče, Sessa je kazao kako su protekli dobro i nije bilo nekih većih poteškoća. Naveo je i kako je posebno zadovoljan što su izbori prošli dobro i u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj su zbog potresa neka biračka mjesta bila u šatorima. Pojasnio je i proceduru za drugi krug, kao i kako će izgledati izborni listići.

Fabijančić-Križanić govorila je o obvezama sudionika u izborima te izbornoj promidžbi, kao i financijskim izvješćima koje su obvezni dostaviti. Moraju ih podnijeti zaključno s 15. lipnja u ponoć.

Sessa se osvrnuo i na kršenje predizborne šutnje. Naveo je kako su zabilježili i takve situacije, no da je uglavnom bila riječ "o modernim sredstvima komunikacije koja se ne mogu kontrolirati". Istaknuo je kako su za kontrolu kršenja predizborne šutnje i pridržavanja epidemioloških mjera bila nadležna niža izborna povjerenstva. Kazne za kršenje predizborne šutnje odredit će Prekršajni sud

Naveo je na kraju i da će o samoj instituciji predizborne šutnje morati dobro razmisliti jer ima niz poteškoća. "Po našem mišljenju, s tom predizbornom šutnjom treba nešto učiniti. Ili je treba maknuti, ili dosta ozbiljno poraditi na posljedicama kršenja predizborne šutnje jer ova sredina, ova limbo zona, ne pomaže nikome."

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski kazao je potom i da će u drugom krugu izbora rezultati biti objavljeni sat ranije, u 20 sati, uz osvježavanje svakih 15 minuta.

Rezultati izbora po županijama

Neslužbeni rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je šest župana, među njima i jedna županica, izabrano u prvom krugu osvojivši više od 50 posto glasova birača, dok će u ostalim županijama odluka o županu biti poznata nakon drugog kruga za dva tjedna.

Među izabranima u prvom krugu jedna je županica - Antonija Jozić u Požeško-slavonskoj županiji, a uz nju su Igor Andrilović u Virovitičko-podravskoj, Ivan Anušić u Osječko-baranjskoj, Danijel Marušić u Brodsko-posavskoj, Željko Kolar u Krapinsko-zagorskoj županiji i Matija Posavec u Međimurskoj županiji.

Dosadašnji međimurski župan Matija Posavec (NL) osvojio je 64,61 posto glasova. Drugi je bio Goran Gotal (HDZ) s 15,71 posto glasova, a treći Mario Medved (SDP-HSS-HSU-MDS-Laburisti-Reformisti) s 14,33 posto.

Požeško-slavonska županija dobila je novu županicu Antoniju Jozić (HDZ, HSU), koja je osvojila 58,12 glasova. Josip Ređo (DP, Most) dobio je 18,55 posto, a Luka Samardžija (SDP) osvojio je 18,39 posto

Stjepan Kožić (HDZ, SKNL, Stranka rada i solidarnosti, HSU, HSLS, HNS), dosadašnji župan Zagrebačke županije, s osvojenih 44,93 posto u drugom će se krugu sučeliti s Mihaelom Zmajlovićem (SDP, HSS), koji je dobio je 29,08 posto. Treća po broju glasova je Ana Bolšec (Fokus) s 11,51 posto.

Ivica Puljak Puljak najveće iznenađenje! Pogledajte kako smo ga ispreskakali mjesec dana prije izbora: "Vidite kako ste me..."

Tomislav Tomašević s onitelji u izbornoj noći - 3 S Tomaševićem uvjerljivu pobjedu slavio i njegov otac - koji je na listi Miroslava Škore

U Krapinsko-zagorskoj županiji Željko Kolar (SDP, HSS,HSU) ovoga je puta pobijedio s 56,50 posto glasova, a drugi po broju glasova bio je Ernest Svažić (HDZ,A-HSS,HSLS, SU, ZDS) s 22,92 posto. Treći je Davor Dretar (DP) s osvojenih 9,35 posto glasova. Podsjetimo, Kolar je uoči izbora poručio: "Ako netko tko uopće ne živi u Zagorju uspije u dva mjeseca uvjeriti ljude da mu daju povjerenje za vođenje Zagorja, to znači da ja nisam dobro radio svoj posao." Referirao se pritom na Dretara, koji je u kampanji isticao kako trenutačno ne živi u Zagorju, ali da ondje traži kuću.

Primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini (SDP, PGS, IDS, HSU, HSS), koji je osvojio 42,12 posto glasova, u drugom krugu će protukandidat biti Gari Cappelli (HDZ, HSLS) koji je u prvom krugu dobio 26,77 posto. Iz njih je ostao Mario Boras Mandić (AM, Unija) s 9,98 posto.

Danijel Marušić (HDZ, HKS, HSP) je pobijedio za župana Brodsko-posavske županije osvojivši 53,39 posto glasova, dok je druga Tea Tomas (Nezavisna lista Mirko Duspara), koja je dobila 16,46 posto. Treća po broju glasova je Ružica Vukovac (DP) sa osvojenih 12,25 posto.

HDZ je zadržao Karlovačku županiju, a ovoga puta pobjednica je Martina Furdek-Hajdin (HDZ, HSLS) s 49,41 posto, dok je Stjepan Mikulandrić (SDP, HSS) dobio 28,70 glasova, a Vlatko Ivka (DP) 10,15 posto glasova.

U Lici bitka Milinovića i Petryja

U Ličko-senjskoj županiji s dosadašnjim županom Darkom Milinovićem, koji je osvojio 33,26 posto, u drugi krugi ide Ernest Petry (HDZ, HSS, HSU, HBS) s 32,04 posto. Treći je Danijel Tušak (Nezavisni) sa 17,79 posto.

Đuro Sessa, presica DIP-a
Darko Milinović (Foto: DNEVNIK.hr)

I Virovitičko-podravska županija ostaje u rukama HDZ-a, gdje je Igor Andrović (HDZ, HSLS) osvojio 61,59 posto. Mate Vukušić (SDP, HSPD) je drugi s 18,40 posto, dok je Daniel Spajić (DP, Most, HSU, SU, Zelena lista) treći s 15,41 posto glasova.

U Istarskoj županiji ide se u drugi krug, i to Boris Miletić (IDS, ISU-PIP, Zeleni), koji je osvojio 46,77 posto glasova, i Danijel Ferić (SDP) s 22,05 posto. Irena Hrstić (HDZ) osvojila je 18,13 posto.

Dosadašnji Koprivničko-križevački župan Darko Koren (Mreža, HDZ) osvojio je 35,71 posto, a u drugom krugu suprotstavit će mu se Mladen Kešer (SDP, HSLS, GLAS) koji je osvojio 25,63 posto. Željko Lacković završio je izbornu utrku s 24,16 posto glasova.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dosadašnji župan Damir Bajs (NL, HSU, SU, BUZ, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS Braće Radić, HSS), koji je dobio 38,55 posto, ide u drugi krug s Markom Marušićem (HDZ, HSLS) s osvojenih 36,63 posto glasova, a treći je Ivan Beljan (DHSS) sa 7,19 posto.

U Zadarskoj županiji Božidar Longin (HDZ, HSP, SU, Reformisti) osvojio je 43,27 posto glasova i u drugom krugu natječe se s Ivicom Žuvelom (NL) koji je dobio 15,92 posto, a treći je Zlatko Marasović (SDP, AM, HSS, Centar, GLAS) s 14,65 posto.

Dosadašnji župan Varaždinske županije Radimir Čačić (Reformisti, Umirovljenici) dobio je 30,65 posto glasova i ide u drugi krug s Anđelkom Stričakom (HDZ, HSLS, HSU), koji je dobio 27,05 posto glasova. Treća ostaje Barbara Antolić Vupora (SDP) s 15,73 posto glasova.

Marko Jelić (NL) s 36,52 posto glasova u drugom će se krugu boriti za glasove s dosadašnjim šibensko-kninskim županom Goranom Paukom, koji je osvojio 36,10 posto glasova. Iza njih je ostao Joško Šupe (SDP) s 12,16 posto.

U Sisačko-moslavačkoj županiji Ivan Celjak (HDZ, HSLS, HSS, HSP, HKS, HNS, HSU) dobio je 48,57 posto, a Daniel Berdais (SDP, Centar, Laburisti, HDRS, Zelena alternativa - ORah) 21,35 posto te idu u drugi krug. Treći je Damir Markuš (DP) s 9,24 posto glasova. Dosadašnji župan Ivo Žinić doživio je debakl i osvojio samo 7,42 posto.

Zoran Milanović i Borut Pahor - 1 Otkriveno gdje je predsjednik Zoran Milanović bio na izborni dan i s kime se družio: "Sreli se stari prijatelji..."

Prebrojavanje glasova Prebrojeni svi listići: Pogledajte kako nakon izborne noći stoje stvari u četiri velika grada

Župan Osječko-baranjske županije ostaje Ivan Anušić (HDZ, Nezavisna lista Ante Đapića, ANU, HSU, HSP, DHSS, BUZ, HSLS) s osvojenih 61,83 posto. Vesna Vučemilović (DP, SU) osvojila je 18,69 posto, a Ivica Mandić (HNS, HSS, Reformisti) 12,50 posto glasova.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji drugi krug

U Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se drugi krug izbora za župana, a kandidati su Damir Dekanić (HDZ), koji je osvojio 38,58 posto glasova, i Josip Dabro (NL) s 18,29 glasova. Iza njih je Nikola Kajkić (Hrvatski suverenisti, Most, HKS, SU, HSP) sa 17,93 posto.

Birači Splitsko-dalmatinske županije za dva tjedna župana će birati između Blaženka Bobana (HDZ), koji je osvojio 39,53 posto, i Ranka Ostojića (SDP) sa 17,51 posto, a treći je ostao Ante Pranić (NLM, Pametno za Split i Dalmaciju, HSLS) s 14,77 posto glasova.

Dosadašnji župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić (HDZ) osvojio je 40,12 posto, a u drugom će krugu snage odmjeriti s Božom Petrovom (Most), za kojega je glasalo 21,11 posto birača. Treći je Roko Tolić (NL) s 19,31 posto.

Tko će držati ključeve županijskih središta

Četiri gradonačelnika županijskih središta već su u prvom krugu osigurala još jedan mandat, a u drugome krugu još jedan mandat nastojat će osvojiti 11 sadašnjih gradonačelnika.

Krapinski gradonačelnik tako ostaje HDZ-ov Zoran Gregurović, koji je u prvome krugu osvojio 59,56 posto glasova, a u Virovitici na čelu grada ostaje HDZ-ov Ivica Kirin, koji je u prvome krugu osvojio 51,53 posto glasova.

SDP-ov Mišel Jakšić ostaje gradonačelnik Koprivnice s obzirom na to da je u prvome krugu osvojio 59,17 posto glasova.

I Bjelovar je grad koji će iduće četiri godine voditi ista osoba - HSLS-ov Dario Hrebak osvojio je, naime, u prvom krugu 66,86 posto glasova.

U najvećem gradu Zagrebačke županije, Velikoj Gorici, gradonačelnik će iduće četiri godine biti sadašnji obnašatelj dužnosti gradonačelnika Krešimir Ačkar (HDZ, BM 365, SKNL, HSU, HSLS), koji je u prvome krugu osvojio 50,1 posto glasova.

HDZ je osvojio i mjesto gradonačelnika Požege - Željko Glavić u prvom je krugu, naime, dobio 51,13 posto glasova.

U Vukovaru u drugi krug izbora za gradonačelnika idu sadašnji gradonačelnik Ivan Penava (NL), koji je osvojio 43,8 posto glasova, a protukandidat će mu biti HDZ-ov Nikola Mažar, koji je osvojio 24,81 posto glasova.

Đuro Sessa, presica DIP-a
Ivan Penava (Foto: DNEVNIK.hr)

Za mjesto šibenskog gradonačelnika u drugome će se krugu nadmetati sadašnji gradonačelnik Željko Burić (HDZ, HSLS – 46,63 posto) i Tonči Restović (SDP, NL – 18,94 posto).

Za mjesto zadarskog gradonačelnika borit će se sadašnji gradonačelnik Branko Dukić (HDZ, HSP, SU, Reformisti – 38,47 posto) te Marko Vučetić (SDP, AMA, HSS, Glas, Centar – 26,32 posto).

U Dubrovniku za dva tjedna za gradonačelničko mjesto slijedi borba sadašnjeg gradonačelnika, HDZ-ova Mate Frankovića (36,87 posto) i Pere Vićana (DDS), koji je u prvome krugu osvojio 13,54 posto glasova.

Za još jedan mandat na mjestu gradonačelnika u drugome će se krugu u Karlovcu boriti Damir Mandić (HDZ/HSLS) koji je osvojio 47,79 posto glasova. Protukandidat će mu biti Davor Petračić (SDP, HSS, Reformisti), koji je osvojio 33,35 posto.

Sadašnja sisačka gradonačelnica, SDP-ova Kristina Ikić Baniček u drugom će se krugu boriti protiv Željke Josić, koju podržava lista predvođena HDZ-om. Baniček je u prvome krugu osvojila 39,55 posto, a Josić 33,61 posto glasova.

Nezavisni Mirko Duspara u drugom će se krugu boriti za još jedan gradonačelnički mandat u Slavonskome Brodu jer je osvojio 42,18 posto, a protukandidat će mu biti HDZ-ov Dragan Jelić, koji je u prvome krugu osvojio 33,07 posto glasova.

I sadašnji gradonačelnik Gospića, HSP-ov Karlo Starčević novi će mandat tražiti u drugome krugu, a protukandidat će mu biti HDZ-ov Mario Stilinović. Starčević je u prvome krugu osvojio 47,42 posto, a Stilinović 23,50 posto glasova birača.

Sadašnji pazinski gradonačelnik Renato Krulčić (IDS, HSU, HNS) ide u drugi krug, a protukandidatkinja će mu biti Suzana Jašić (Možemo!). Krulčić je u prvome krugu osvojio 47,94 posto, a Jašić 35,75 posto glasova.

U Čakovcu u drugi krug izbora za gradonačelnika idu sadašnji gradonačelnik Stjepan Kovač, kojeg podržava lista predvođena SDP-om (39,66 posto) te Ljerka Cividini (Lista Matije Posavca, HNS, Demokrati, HSLS, HDSS) s 27,63 posto glasova.

Sadašnji varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok ulazi u drugi krug na izborima za gradonačelnika s 29,42 posto glasova, a protukandidat će mu biti SDP-ov Neven Bosilj, koji je osvojio 19,34 posto.

U Splitu će se u drugome krugu nadmetati Ivica Puljak (Centar), koji je osvojio 26,82 posto glasova i Vice Mihanović (HDZ), koji je u prvome krugu osvojio 23,23 posto glasova.

Đuro Sessa, presica DIP-a
Ivica Puljak (Foto: DNEVNIK.hr)

U Osijeku će u drugome krugu podršku birača tražiti Ivan Radić, kojeg podržava lista predvođena HDZ-om, a protukandidat mu je Berislav Mlinarević (DP, Most). Radić je osvojio 38,69 posto, a Mlinarević 19,63 posto glasova.

Za mjesto gradonačelnika u Rijeci će se u drugome krugu boriti Marko Filipović, kojeg podržava lista predvođena SDP-om, a protukandidat će mu biti nezavisni Davor Štimac. Filipović je u prvome krugu osvojio 30,25 posto, a Štimac 16,10 posto.

U Gradu Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević (Možemo!), koji je u prvome krugu osvojio 45,15 posto, te Miroslav Škoro (Domovinski pokret), koji je osvojio 12,16 posto.