Obavijesti Video Pretražite Navigacija
fizičar u politici

Tko je Ivica Puljak? Suradnika se ne odriče ni zbog prijetnji i seks-afere, a priznaje jednu ovisnost: "Kad skrivaš od vlastite djece..."

Ivica Puljak
Ivica Puljak Sasa Buric/Cropix
Aktualno Galerija Ivica Puljak Ivica Puljak Foto: Luka Gerlanc/Cropix Ivica i Marijana Puljak Ivica i Marijana Puljak Foto: Sasa Buric/Cropix Ivica Puljak Ivica Puljak Foto: Sasa Buric/Cropix Ivica Puljak Ivica Puljak Foto: Sasa Buric/Cropix +2 Ivica Puljak Galerija 1/7 >>
Ivica Puljak dvaput je pobijedio na izborima za gradonačelnika Splita, a njegovoj stranci Centar političke ambicije porasle su na nacionalnoj razini.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i čelnik stranke Centar na parlamentarne izbore izlazi s koalicijom lijevih stranaka koje predvodi SDP. Centar se uspio izboriti za najviše mjesta na listama od svih SDP-ovih partnera, čak 11, što je naišlo na kritike dijela političkih aktera iz lijeve koalicije. 

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

To samo govori o dobrim pregovaračkim sposobnostima ovog fizičara i znanstvenika, koji je pokazao da dobro pliva i u političkim vodama.  

Ivica Puljak Ivica i Marijana Puljak (Foto: Sasa Buric/Cropix)

Ivica Puljak je rođen 27. kolovoza 1969. godine radničkoj obitelji, a odrastao je uz tri sestre. Igrao je nogomet u Hajduku, a svoj je glazbeni talent pokazao svirajući gitaru u crkvenom bendu te kasnije i na svadbama.

Ustaške pjesme na svadbi 

Upravo mu je snimka s jedne svadbe stvorila probleme u kampanji za gradonačelnika Splita na izborima 2021. godine. Snimljen je kako pjeva ustaške pjesme na prijateljevoj svadbi 1994. godine. On je pogrešku priznao i kazao da je se srami.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašna tragedija Djevojčica je plivala u hotelskom bazenu i nestala, ekipa ju je tražila 13 sati, a onda je uslijedio šok: "Mnogi od nas brisali su suze"

Puljak je diplomirao na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje 1994. godine, a magistrirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Doktor fizike postao je 2000. godine u Parizu na Sveučilištu Pierre i Marie Curie.

Ivica Puljak Ivica Puljak (Foto: Sasa Buric/Cropix)

Studentski dani obilježili su i Puljkov ljubavni život. Na prvoj godini studija upoznao je suprugu Marijanu, s kojom je u braku od 1995. godine, a imaju troje djece. Dijele i zajedničku strast prema politici. 

Tragao za Higgsovim bozonom 

U znanstvenim je krugovima Puljak najpoznatiji po sudjelovanju u istraživanju i otkrivanju Higgsova bozona sa znanstvenicima švicarskog CERN-a. Tijekom najintenzivnije potrage za Higgsovim bozonom, 2011. i 2012. godine, Puljak je vodio grupu znanstvenika koja je imala najpreciznije i najbolje rezultate. Bio je i profesor na splitskom fakultetu. Puljak je napisao više od 500 znanstvenih radova, a za svoj je rad nagrađen Ordenom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za znanstvene zasluge. Primio je i državnu nagradu za znanost. 

Za sebe kaže da je proputovao cijeli svijet. 

"Mogao sam živjeti bilo gdje na svijetu, ali izabrao sam Split – to je moj grad, volim ga i u njemu mogu ispuniti svoje osobne i profesionalne ambicije", rekao je Puljak, koji je ubrzo nakon pobjede na lokalnim izborima 2021. morao dati ostavku u travnju 2022. godine skupa sa zamjenicima.

Afera do afere, ali Puljak se Ivoševića ne odriče 

Naime, na taj potez bili su prisiljeni nakon što je Državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv Puljkova zamjenika Bojana Ivoševića zbog njegovih prijetnji urednici Slobodne Dalmacije Nikolini Lulić. Puljak se nije želio distancirati od Ivoševića niti nakon podizanja optužnice. Na novim izborima Ivica Puljak je opet izabran za gradonačelnika, a desna ruka opet mu je Bojan Ivošević. 

Ivica Puljak Ivica Puljak i Bojan Ivošević (Foto: Sasa Buric/Cropix)

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 2 U Baltimoreu VIDEO Pogledajte trenutak udarca broda u most: Urušio se kao kula od karata

Puljak je svoje suradnike Bojana Ivoševića i Luku Baričića branio u seks-aferi. Naime, javno je objavljena Baričićeva eksplicitna komunikacija s dvjema sestrama iz Srbije. Jedna od tih djevojaka, koja je bila maloljetna, komunicirala je s Bojanom Ivoševićem. Baričić se povukao iz politike, no Ivošević je ostao. 

Ivošević je i novčano kažnjen zbog vrijeđanja i omalovažavanja policije. 

Puljak i Ivošević opet su se našli u problemu kada ih je prijavila Maja Đerek, zviždačica koju je Puljak prvo doveo za savjetnicu, a onda i pročelnicu Ureda za upravljanje imovinom s ciljem da uvede reda. No ona je tvrdila kako je Puljak sprječava u prijavljivanju malverzacija, zbog čega je na kraju suspendirana, a ukinuto joj je i radno mjesto. Puljka je prijavila za uznemiravanje i optužila da koristi iste metode kao i HDZ. 

Puljak se u slobodno vrijeme bavi sportom, voli kuhati, a priznaje i jednu ovisnost - čokoladu. "Definicija ovisnika o čokoladi: Kad je skrivaš od vlastite djece," opisao je sebe splitski gradonačelnik. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene