Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznato tko ide u drugi krug

REZULTATI IZBORA Plenković: "Naš rezultat je pobjednički, kakav smo i očekivali", Grbin: "Tamo gdje nismo uspjeli - mijenjat ćemo se"

Aktualno Galerija +0 Kandidati u vodstvu prema prvim privremenim rezultatima izbora Galerija 1/1 >>
Poznati su sudionici drugog kruga lokalnih izbora u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Tko će odmjeriti snage za dva tjedna, pročitajte u nastavku.

Pratite rezultate lokalnih izbora u drugom krugu izbora.

Ovdje pratite izlazne ankete drugog kruga izbora.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je rezultate lokalnih izbora. U Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević (Možemo!) i Miroslav Škoro (Domovinski pokret). U Splitu će snage odmjeriti Ivica Puljak (Centar) i Vice Mihanović (HDZ), u Osijeku Ivan Radić (HDZ) i Berislav Mlinarević (Domovinski pokret), a u Rijeci Marko Filipović (SDP) i Davor Štimac (nezavisni).

ZAGREB

U Zagrebu uvjerljivo vodi Tomislav Tomašević (Možemo!). Slijedi ga Miroslav Škoro (Domovinski pokret), koji se za drugo mjesto boriJelenom Pavičić Vukičević (Milan Bandić 365), koja mu diše za vratom. Davor Filipović (HDZ) na četvrtom je, a Joško Klisović (SDP) na petom mjestu. 

Tomislav Tomašević u završnom je obraćanju kazao kako su Zagrepčani glasno rekli "da" promjeni.

"Rekli su da možemo zelenije, pravednije i bolje", poručio je Tomašević. Više pročitajte ovdje

Iz Tomaševićeva stožera za portal DNEVNIK.hr prethodno se javio Andrija Jarak, koji je nakon prvih izbornih rezultata razgovarao sa zastupnicom Sandrom Benčić. Više pročitajte ovdje

Drugoplasirani Miroslav Škoro rekao je kako je Domovinski pokret pokazao koji mu je potencijal.

"Mi postojimo samo godinu dana, a napravili smo ogromne rezultate. Mi smo stranka koja je u puno gradova i općina iza sebe ostavila dvije velike stranke, to nije mala stvar. Stat ćemo nasuprot naletu ljevice koja želi osvojiti grad Zagreb. To je ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu, tako mi Bog pomogao'', rekao je Škoro i dodao kako ih sad čeka drugi dio kampanje u kojemu će nastaviti s uzlaznom trendu. 

SDP-ov kandidat Joško Klisović koji je osvojio 7,85 posto pozvao je svoje birače da u drugom krugu glasaju za Tomislava Tomaševića. 

SPLIT

U Splitu vodi Ivica Puljak (Centar), koji će se u drugom krugu sučeliti s Vicom Mihanovićem (HDZ).

I Puljak i Mihanović obratili su se javnosti, a što su poručili, pročitajte ovdje

"Građani grada Splita podržavaju naše ideje, sve pobjede ostvarili smo na kulturan i civiliziran način", rekao je Puljak za Novu TV. 

Vice Mihanović ustvrdio je pak kako sigurno pobjeđuje u drugom krugu.  

Željko Kerum, koji se nije plasirao u drugi krug izbora za splitskog gradonačelnika, čestitao je prvoplasiranom Ivici Puljku iz stranke Centar i Vici Mihanoviću iz HDZ-a.

OSIJEK

U Osijeku uvjerljivo vodi Ivan Radić (HDZ), a u drugom krugu s njim će snage odmjeriti Berislav Mlinarević (Domovinski pokret).

U izjavi novinarima u HDZ-ovu Izbornom stožeru Radić je istaknuo kako su u stranci očekivali da će biti relativni pobjednici, ali da ovako dobar rezultat nisu očekivali.

Ističe kako mu je svejedno tko će od protukandidata ići u drugi krug za gradonačelnika Osijeka, a očekuje da će u kampanji za drugi krug, u fer utakmici, sučeliti programe, vizije i timove.

RIJEKA

U Rijeci je u uvjerljivom vodstvu Marko Filipović (SDP), a u drugom će se krugu za mjesto gradonačelnika Rijeke boriti s Davorom Štimcem (NL).

Marko Filipović nakon objavljenih prvih rezultata izjavio je kako je zadovoljan rezultatom i odazivom glasača.

Podrška 30 posto Riječanki i Riječana mi mnogo znači, rekao je. Nakon što se utvrdi konačan raspored mandata u Gradskom vijeću, krenut ćemo u razgovore o sastavljanju većine, a sa svima koji gledaju od centra ulijevo razgovor je moguć, naveo je. Filipović je izrazio uvjerenje u pobjedu u drugom krugu izbora.

Davor Štimac izrazio je zadovoljstvo rezultatima ocijenivši da su građani Rijeke prepoznali promjene koje nudi ova lista.

OBRAĆANJE GRBINA I PLENKOVIĆA

Na kraju izborne noći javnosti su se obratili i šefovi SDP-a i HDZ-a, Peđa Grbin i Andrej Plenković. 

Peđa Grbin u govoru je istaknuo kako će se mijenjati tamo gdje nisu ostvarili dobar rezultat. 

"Čestitke svima! Moramo svima dati čestitku, pogotovo tamo gdje kampanja nije otišla u crnilo. SDP-ovi kandidati borit će se idejama i vizijama, onime u čemu smo najjači. Treba priznati i da u nekim sredinama nismo prošli i zbog toga nam je žao. Mijenjat ćemo se tamo gdje nismo dobro prošli, nećemo zabijati glavu u pijesak", rekao je Peđa Grbin

Andrej Plenković čestitao je svim sudionicima izbora  te posebno zahvalio svima koji su dali povjerenju kandidatima HDZ-a.

"Naš rezultat je jako dobar, pobjednički, kakav smo i očekivali", rekao je Plenković i dodao da će HDZ iz izbora izaći s najviše gradonačelnika, župana i načelnika.

Čestitao je Ivanu Radiću na rezultatu u Osijeku te Vici Mihanoviću na rezultatu u Splitu. 

Iako se nije plasirao u drugi krug u borbi za Zagreb, Plenković je poručio kako Davor Filipović predstavlja novu generaciju HDZ-ovaca. 

Kakve su šanse kandidatima za četiri najveća grada dale prve izlazne ankete, pročitajte ovdje.  Pročitajte i kakve su bile prve reakcije iz izbornih stožera.

Kako su glasali vaši susjedi, općina, selo, grad, županija pogledajte ovdje

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene