Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prisustvovalo 300 tisuća ljudi

Pride zamalo završio kobno: Uhićena trojica mladića kod kojih je pronađeno oružje, poznato i zbog čega su bili sumnjivi policiji

Povorka ponosa u Beču
Povorka ponosa u Beču Foto: Afp
Austrijska policija uhitila je trojicu mladića, među kojima je i jedan 14-godišnjak, zbog sumnje da su planirali napad na Povorku ponosa u Beču u kojoj su sudjelovale stotine tisuća ljudi, rekao je u nedjelju šef austrijske obavještajne agencije Omar Haijawi-Pirchner.

Tri mladića u dobi od 14, 17 i 20 godina, za koje se sumnja da su simpatizeri džihadističke organizacije Islamske države (IS), uhićeni su prije početka mimohoda, rekao je šef austrijske obavještajne agencije Omar Haijawi-Pirchner, dodavši da nije bilo nikakve prijetnje za sudionike Povorke ponosa koja se održala u subotu u centru Beča.

"Dijelili su ekstremistički sadržaj na internetskim stranicama. U tom su se kontekstu osumnjičenici fokusirali na Povorku ponosa kao potencijalnu metu", stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Zagreb Pride 2023. Objavila policija Zagreb Pride ipak nije prošao sasvim mirno: Privedeno 14 osoba, od kojih 10 maloljetnika

U sklopu subotnjih uhićenja vlasti su kod trojice osumnjičenih austrijskih državljana čečenskog i bosanskohercegovačkog porijekla pronašle oružje i ostale dokaze o tomu da su simpatizeri IS-a.

Jedan od njih otprije je poznat policiji.

Za vrijeme parade planirali su upotrijebiti "hladno oružje ili vozila", rekla je novinarima policija. U ovogodišnjoj Povorci ponosa sudjelovalo je oko 300.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Održan Split Pride 2023. - 4 Sve je prošlo mirno U gradu na četiri rijeke održana prva povorka ponosa, Pride i u Splitu: "Mi imamo europske zakone, ali ne usađujemo ljudima europske vrijednosti"

U studenome 2020. jedan je simpatizer IS-a otvorio vatru u središtu glavnoga austrijskog grada, usmrtivši pritom četiri osobe i ranivši ih 23 prije nego što ga je policija ustrijelila.

Bio je to prvi džihadistički napad u Austriji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene