Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U VIŠE GRADOVA

Prosvjedi protiv testiranja u školama: "Želimo da se prestanu provoditi eksperimentalne mjere i cijepljenje eksperimentalnim cjepivom"

Aktualno Galerija Prosvjed protiv testiranja učenika - 1 Prosvjed protiv testiranja učenika - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv testiranja učenika - 2 Prosvjed protiv testiranja učenika - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv testiranja učenika - 3 Prosvjed protiv testiranja učenika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv testiranja učenika - 4 Prosvjed protiv testiranja učenika - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Prosvjed protiv testiranja učenika - 5 Galerija 1/8 >>
U subotu navečer na glavnim trgovima u nekoliko hrvatskih gradova prosvjedovalo se protiv testiranja djece u školama. Na okupljanje je pozvala Inicijativa "Slobodni zajedno".

Pedesetak građana okupilo se u subotu na prosvjedu na trgu Kralja Tomislava u Zagrebu.

Nina Kalember, prosvjednica, kazala je kako prosvjeduju protiv prisilnog testiranja i cijepljenja djece i mladih, jer ne žele da se zdrava djeca cijepe i da ih se maltretira gurajući im štapiće u nos.

Mnogi od njih redovito su sudjelovali u prosvjedima na Markovu trgu. Između ostalog, posebno su nezadovoljni najavljenim testiranjem učenika.

Andrija Klarić, prosvjednik, izjavio je kako "maltretiraju djecu, troše velika sredstva, dok istovremeno u školama nema sapuna, nema toplog obroka".

Skupljali su i potpise za inicijativu kojom žele spriječiti da se mjere uvedu među najmlađima.

Zvonimir iz Zagreba boji se, kaže, da bi to mogao biti korak prema obaveznom cjepivu i zato se ljudi bune protiv testiranja djece. Subotnji prosvjed pratila je policija. Na okupljanje ih je pozvala Inicijativa Slobodni zajedno i to u 17 gradova diljem zemlje.

Dvadesetak građana okupilo se i u Osijeku. Dino Matovac kazao je kako želi "da prekinu provoditi eksperimentalne mjere i cijepljenje eksperimentalnim cjepivom". Testiranje naziva torturom.

Zdenka, jedna od prosvjednica, tvrdi kako zna što se događa u školama i s djecom:  što se tiče izolacija malo malo pa idu u izolaciju, a djeca zdrava sjede kod kuće.

Nekolicina prosvjednika okupila se i na splitskoj Pjaci.

U govorima su se, osim COVID potvrda spominjala i korupcija, inflacija, sve veće cijene proizvoda. Ukratko, kažu, sve ono čime su nezadovoljni. 

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić za Dnevnik se javila iz Osijeka.

Pojasnila je kako Zakon o javnom okupljanju kaže da se mirnim okupljanjem ili javnim prosvjedom podrazumijeva svako organizirano okupljanje više od 20 ljudi, u tom slučaju organizatori su dužni prosvjed prijaviti.

U Osijeku se, kako je izvijestila, na Trgu slobode u subotu navečer okupilo između 15 i 20 osoba, uoči tog okupljanja kontaktirala je Policijsku upravu i prema njihovim riječima, takvu vrstu okupljanja organizator nije dužan prijaviti, zbog broja okupljenih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči turističke sezone Beroš u Saboru o borbi protiv korone: "Ako bude tako, mi smo u problemu i loše ćemo proći"

Pročitajte i ovo Testiranje u školama - 3 ukidanje samoizolacije Počinje masovno testiranje djece: Doznajemo detalje o postupku te tko će kontrolirati izmišljaju li roditelji

Iako se okuplja minimalan broj ljudi, policija kaže da prosvjednike s distance drži na oku i nije bilo potrebe za interveniranjem.

Sve je proteklo mirno, prosvjednici su se grupirali u manje skupine, međusobno razmijenili stavove i mišljenja i pred našim kamerama poslali svoje poruke i mirno se razišli.

Slično je bilo i u drugim hrvatskim gradovima, osim u Zagrebu gdje je prosvjednika bilo nešto više.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene