Ministar zdravstva Vili Beroš
Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ministar zdravstva Vili Beroš branio je u četvrtak u Saboru primjenu COVID potvrda i uvođenje testiranja djece u borbi protiv pandemije koronavirusa te isticao važnost cijepljenja, posebno zbog turističke sezone, koja bi o tome mogla ovisiti.


"Jedan od kriterija koji će Europska komisija moguće uzeti u obzir kod preporuka za putovanja jest i stopa procijepljenosti domaćeg stanovništva. Ako bude tako, mi smo u problemu i loše ćemo proći", odgovorio je Beroš na upit Emila Dausa (IDS), kojeg su zanimali planovi za turističku sezonu.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još tri osobe: Provjerite stanje po županijama Ilustracija Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još dvije osobe: Provjerite stanje po županijama

"Iako smo prošle godine bili šampion sigurnosti na Mediteranu, moguća je loša situacija u turizmu ove godine, a izlaz je u cijepljenju", rekao je Beroš istaknuvši da cjepivo štiti i kod novih varijanti virusa od teških oblika bolesti i smrti.

"Da smo od početka slali jednoznačne poruke, sigurno bi bio drugačiji odnos građana prema cijepljenju", poručio je Rajku Ostojiću (NZ), koji ga je prozvao zbog visoke smrtnosti oboljelih od COVID-a.

Branio COVID potvrde

Podnijevši zastupnicima izvješće o mjerama protiv koronavirusa, Beroš je odbacio tvrdnje nekih zastupnika da su COVID potvrde besmislene budući da i cijepljeni prenose zarazu.

"COVID potvrde ne predstavljaju apsolutnu, već optimalnu sigurnost s obzirom na ono što se ulaže", kazao je Beroš, jer i cijepljeni prenose zarazu, ali u dalekoj manjoj mjeri od necijepljenih.

Napomenuo je da nijedna država EU-a još nije ukinula COVID potvrde i da ne brzaju sa zaključcima.

"Velika Britanija je ukinula, ali ona nije u EU-u, Danska razmišlja, ali još nije ukinula, neke zemlje s visokim stupnjem procijepljenosti razmišljaju o promjeni načina primjene COVID potvrda, a ne ukidanju", kazao je, dodavši da su potvrde instrument Europske komisije i omogućuju kretanje građana.

Testiranje djece uvodi se ne samo radi zdravstvene sigurnosti već i radi omogućavanja prisustvovanja djece nastavi. Poručio je kako je testiranje bezopasno, sigurno i provodi se u 16 europskih država.

Zdravstveni sustav će odgovoriti na financijske zahtjeve

Braneći potvrde i opravdanost testiranja, naveo je podatak da je od početka testiranja u javnim i državnim službama napravljeno 1,6 milijuna testova, od kojih je oko 116 tisuća bilo pozitivnih.

"Zašto se uvode testiranja djece dok u bolnicama nema lijekova, odakle novci?" upitao je Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) .

Financije brinu i Uršu Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka), koju je zanimalo kako će se financirati sve potrebe u borbi protiv pandemije kada je proračun zdravstva ove godine 6,4 milijardi kuna manji nego lani.

"Mislim da je proračun dobar i da će zdravstveni sustav, kao i dosad, odgovoriti na financijske zahtjeve, naći ćemo načina", odgovorio je Beroš.

Priprema zdravstvene reforme

Podsjetio je na pripremu zdravstvene reforme, za koju tvrdi da će promijeniti paradigmu financiranja zdravstvenog sustava, ali ne na štetu osiguranika.

Mariju Selak Raspudić (Most) zanimalo je koji egzaktni parametri trebaju biti zadovoljeni da se ukinu epidemiološke mjere. "Struka definira mjere i jedino nas stručni pristup može obraniti u pandemiji", odgovorio je ministar.

Miro Bulj (Most) prozvao je Beroša da je sam kršio epidemiološke mjere "na Pelješkom mostu, u lađama s estradnim zvijezdama, kod svog urara".

"Pozivate na zajedništvo, a jeste li vi djelovali u interesu građana kada ste kod urara bili bez maske na licu", spočitnuo mu je također Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti).


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju