Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detaljne upute

Tko će ipak morati u samoizolaciju? Fuchs na sastanku s ravnateljima pojasnio pravila samotestiranja učenika. I roditelji će dobiti obrazac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs održao je online sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola o ukidanju samoizolacije u osnovnim i srednjim školama provođenjem samotestiranja učenika.

"Ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Radovan Fuchs ponovio je kako je primarni cilj i sama mjera ukidanje samoizolacije za sve učenike osnovnih i srednjih škola i to na način da sva djeca koja su zdrava idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama", navedeno je u priopćenju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u petak.

Kako su naveli u MZO-u, ministar je naglasio kako ova mjera ni na koji način ne utječe na obrazovni proces i kako ne smije biti apsolutno nikakve diskriminacije. Djeca koja se testiraju i ona koja se ne testiraju idu normalno u školu, a jedina razlika je u tome da će djeca koja ne provode samotestiranje, ako budu u kontaktu sa zaraženom osobom, morati u samoizolaciju.

Ravnatelji će od Ministarstva dobiti tri dokumenta: uputu za ravnatelja, prijedlog obavijesti za roditelje te obrazac izjave koju svi učenici zajedno s testovima nose kući, a potpisuju samo oni roditelji koji ne žele testiranje. Na tom obrascu stoji kako su roditelji svjesni da ako se njihova djeca ne testiraju, nisu izuzeta od samoizolacije.

"Upute za testiranje u pisanoj formi i na videozapisu priprema HZJZ. Što se tiče dinamike samoga procesa, planirano je da idući tjedan krene distribucija testova školama putem civilne zaštite. Čim testovi stignu do škole, kreće podjela testova učenicima. Iako se preporučuje da se samotestiranje obavlja ponedjeljkom ili nedjeljom na večer, ako neka škola ne dobije testove do kraja idućeg tjedna - odmah nakon distribucije, prvi sljedeći dan počinje testiranje učenika", pojašnjavaju u MZO-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nabavljaju testove Ministar obrazovanja: ''U ovoj fazi se neće testirati vrtićka djeca''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna slijede razgovori VIDEO Ministar Fuchs otkrio hoće li zatvoriti škole zbog velikog rasta broja zaraženih: "Čak je i Izrael promijenio doktrinu"

U prvoj isporuci škole će dobiti testove za provođenje mjere 1 tjedan, što znači da će ravnatelji kada dobiju testove svakom učeniku podijeliti po jedan test. Nakon tog tjedna slijedi tjedan dana praznika. U tjednu kada su praznici škole će dobiti drugu isporuku testova te će ih podijeliti učenicima najvjerojatnije u ponedjeljak kada se vrate u školske klupe.

Sastanku su uz ministra Fuchsa i predstavnike Ministarstva znanosti i obrazovanja nazočile dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, dr. sc. Tatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a te Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. Virtualnom se sastanku odazvalo oko 800 ravnatelja osnovnih te oko 300 ravnatelja srednjih škola.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene