Bar na plaži, ilustracija
Bar na plaži, ilustracija Foto: DPA/PIXSELL

Nacionalni Stožer odlučio je da se od danas pa idućih10 dana ograničava radno vrijeme noćnih klubova i barova do ponoći. Neki su zbog toga odlučili zaustaviti poslovanje, barem privremeno.


Nakon jučerašnjeg velikog broja novozaraženih, među kojima su većinom mladi, i odluke da se radno vrijeme noćnih klubova i barova na deset dana ograniči do ponoći, klubovi su počeli zatvarati svoja vrata.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Osim zastupnika, cijepiti su se počeli i suci Ustavnog i Vrhovnog suda - no ne pred kamerama Koronavirus, ilustracija - 4 Nacionalni stožer objavio brojke: Nastavljen pad broja novozaraženih, preminulo 38 osoba

Noćni klub Makarana u Makarskoj jedan je od njih, a spominjalo ga se posljednjih dana i u stranim medijima u kontekstu novog žarišta na jadranskoj obali. Austrijski Heute pisao je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj te stavio fotografiju upravo tog noćnog kluba uz navod da je tamo zaraženo nekoliko zaposlenika. Komentar na to iz kluba zasad nismo dobili.

Švicarski Blick također je objavio priču djevojke koja vjeruje da se zarazila upravo tamo. Kaže da je svakodnevno u bar dolazila s prijateljima i da je bio prepun.

"Nismo imali nimalo mjesta. Ljudi su se znojili kao ludi. Konobari su nosili zaštitne maske, no nekada samo preko usta, ne i preko nosa. Neki su masku držali i ispod brade", rekla im je čitateljica.

S radom prestaje i zadarski noćni klub Poodrum, koji je informaciju objavio na Facebooku.

"Da, prestajemo s radom do poboljšanja epidemiološke situacije, odnosno ovih deset dana koliko mjera traje. A onda ćemo vidjeti dalje", rekao je za DNEVNIK.hr voditelj Poodruma.

"Nije pravedno da se svi kažnjavaju zbog propusta nekoliko klubova"

O svemu se priopćenjem oglasila Nacionalna udruga ugostitelja, iz koje su sve ugostitelje pozvali da se pridržavaju epidemioloških mjera, ali naglašavaju da su donesene "bez uvažavanja ugostiteljske struke i specifičnosti rada široke kategorije raznolikih objekata koji spadaju pod barove".

"Nepravedno je da se danas ugostitelji koji su poslovali u skladu sa svim propisanim mjerama, kao i čitave regije bez rasta broja zaraženih, poput Istre i Kvarnera, kažnjavaju zbog propusta u nekoliko klubova. Protivimo se ograničavanju radnog vremena jer barovi obuhvaćaju prevelik broj ugostiteljskih objekata, u rasponu od mirnih caffe barova na plaži u Istri do najvećih klubova na Jadranu. Naš je prijedlog da se svaki klub ili drugi objekt specificiran kao žarište odmah privremeno zatvori na 14 dana uz testiranje svih zaposlenika", ističe Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.