Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IDEALNO VRIJEME ZA CIJEPLJENJE

Treba li protiv gripe cijepiti i djecu? "Moguće je imati koronavirus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija"

Cijepljenje/Ilustracija
Cijepljenje/Ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Cijepljenje/Ilustracija Cijepljenje/Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Cijepljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cjepivo, ilustracija Galerija 1/3 >>
Liječnici uoči početka svake zime pozivaju sve starije i bolesne da se cijepe protiv gripe, a mlada i zdrava djeca im nisu u fokusu, no ove bi se zime to moglo promijeniti.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, liječnici iz mnogih dijelova svijeta sve su skloniji tome da se uoči ove sezone gripe cijepe i djeca. Budući da djeca mogu prenijeti virus gripe, kao jedan od argumenata za njihovo cijepljenje navodi se olakšavanje tereta zdravstvenom sustavu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BORBA PROTIV KORONAVIRUSA U Hrvatskoj uskoro i cijepljenje djece: Sljedeći tjedan stiže cjepivo za najmlađe Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Omogućili su cijepljenje djece od pet do 11 godina: Kreće se od ponedjeljka

Njemački infektolog Bernd Salzberger, liječnik u sveučilišnoj bolnici u Regenesburgu, kaže da je zaštita baka i djedova jedan od razloga zbog kojih je cijepljenje djece dobra ideja jer bi se kombinacija gripe i COVID-a mogla pokazati fatalnom za osobe treće životne dobi.

Mnogi se liječnici s time slažu, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je "cijepljenje protiv gripe u sezoni 2020. - 2021. najvažnije dosad". Ipak, mnogi roditelji oklijevaju. Jedan je od razloga to što djeca školske dobi relativno dobro podnose gripu, rekao je Salzberger.

No ako dijete pokupi virus u vrtiću ili školi, može ga prenijeti starijim članovima obitelji kojima će gripa mnogo teže pasti. I ne treba zaboraviti da je koronavirus i dalje velika prijetnja, napominje njemački infektolog. "Moguće je imati koronavirus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija." Cjepivo protiv gripe jednostavno smanjuje dio opasnosti.

Ono je sigurno za djecu stariju od šest mjeseci, kazali su s Instituta Roberta Kocha, njemačkog centra za kontrolu bolesti. Idealno bi bilo, kažu liječnici, cijepiti se negdje oko kraja listopada i početka studenoga jer optimalan zaštitni učinak nastupa dva tjedna poslije i zatim polako popušta u iduća tri mjeseca.

No ipak je najvažnije da se cijepe oni stariji od 60, trudnice, osobe s kroničnim bolestima i zdravstveni radnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene