Zbog epidemioloških mjera u vrtićima, odgojitelji kažu da im je situacija neizdrživa.

Galerija


Situacija u vrtićima je neizdrživa jer ne smiju se miješati djeca, pa se ne smiju miješati ni oni i onda u jednoj grupi ostaju sami. U jednoj vrtićkoj grupi često je i više od 20 djece, a odgojitelj je samo jedan.

Vezani članci Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković i Viktorija Bednjanec Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković otkrila što se zna o ruskom cjepivu: "Kad dođem na red cijepit ću se bilo kojim cjepivom" Koronavirus, Hrvatska - 4 U Hrvatskoj 747 novozaraženih: Veliki porast broja novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Odgojiteljica Ana kaže kako nema zajedničkih dežurstava, a najteže je, kaže, bilo u prvom tjednu. "Jer sam ja konkretno radila u prvoj smjeni do pola 12. Nakon što je na posao došla moja kolegica, ja bi otišla i nju sam ostavila u najvećem poslu, jer tada ide konzumacija obroka", napomenula je. 

Uz to i spremačice rade samo kada djece nema u vrtiću, pa odgojitelji ponekad odrade i taj posao. "Odgojitelj radi i dezinfekciju igračaka", kaže.

Trenutačno ih spašava lijepo vrijeme. "Do ručka smo vani, oni znaju i čitaju o koroni, čuli su pa crtamo", napominje Zdenka Đaković iz DV Poletarac. 

Na sastanku u Ministarstvu obrazovanja pomoćnik ministra rekao je sindikatu da će se mjere prilagođavati epidemiološkoj situaciji, no uvjeti rada su u nadležnosti općina i gradova.

Tri najkritičnija problema

"Opet je bila uopćena primjedba, negdje se radi 10 sati, negdje su velike grupe, neka nam kažu gdje, ima inspekcija koja će utvrditi istinitost navoda", poručio je pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin.

Kao najkritičniji problem sindikati izdvajaju da se skupine djece ne smiju miješati, nema zajedničkih dežurstava odgojitelja, a spremačice ne smiju ulaziti u prostore gdje borave odgojitelji s djecom.

Najviše djece ima u zagrebačkim vrtićima, njih 31 tisuća. Trenutačno ih je 106 u samoizolaciji, a troje je zaraženo. U samoizolaciji je i 20 zaposlenika.

"Ono što propisuje državni standard to su dva odgojitelja na jednu odgojnu skupinu, pored toga mi imamo 500 trećih odgojitelja koji pomažu djeci s teškoćama", napomenuo je Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje u Gradu Zagrebu.

Iz sindikata kažu da bi primjerice u grupi do 3 godine trebalo biti 14-ero djece, a negdje ih ima i dvaput više. Nije Zagreb jedini s tim problemom.

"Čak 30% zaposlenih u sustavu, dakle u grupama, ima sedam i više djece nego što državni pedagoški standard to dopušta, i tu se radi dominantno o jasličkim skupinama", napomenula je Iva Ivšić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture. 

Na burzi su 844 nezaposlena odgojitelja predškolske djece.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr