Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Novi slučaj zaraze u Kninu, koronavirus potvrđen kod djevojke koja je vjerojatno bila izložena zarazi na radnome mjestu

Stožer u Đakovu
Stožer u Đakovu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milan Bandić Milan Bandić Foto: DNEVNIK.hr Stožer u Đakovu Stožer u Đakovu Foto: DNEVNIK.hr +0 Stožer u Đakovu Galerija 1/3 >>
Nacionalni Stožer civilne zaštite objavio je u ponedjeljak kako su u Hrvatskoj zabilježena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom. Dva su žarišta, u Zagrebu i Đakovu. U tom gradu pooštrit će mjere iduća dva tjedna.

* U Hrvatskoj je koronavirus dosad potvrđen kod 2725ljudi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Oporavilo se 2155

* Preminulih je 107

Tijek događaja pratite u nastavku.

19:25 U Kninu je potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mladoj ženskoj osobi s područja grada Knina koja je vjerojatno bila izložena zarazi na radnom mjestu zbog brojnih kontakata s osobama iz inozemstva, priopćeno je iz lokalnog stožera.

"Ovo je drugi slučaj oboljenja u posljednjih šest dana na kninskom području", dodaje se u priopćenju u kojem apeliraju na građane da budu oprezni te da se pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi.

16:00 Koronavirusom je zaražen student prve godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu koji je prije nekoliko dana na fakultet s kolegama došao na upis ocjene, potvrdila je za DNEVNIK.hr prodekanica za nastavu FPZG-a Gordana Vilović

''Nije bio u zgradi fakulteta, već je upis ocjene obavljen u dvorištu. Student je nakon dva-tri dana osjetio probleme i javio se epidemiologu kojemu je ispričao sve svoje susrete i druženja. Svih petero studenata koji su s njim bili su u samoizolaciji'', rekla je Vilović.

Prodekanica kaže da je tijekom lipnja malo ljudi uopće i dolazilo na fakultet jer je malo tko od profesora upisivao ocjene. Dodaje da kolegama na fakultetu preporučuje da do daljnjeg ispite sa studentima održavaju na daljinu i da je za sve koji dolazi u zgradu FPZG-a obvezno nošenje zaštitne maske.

15:13 Stožer u Đakovu navodi nove mjere koje vrijede u gradu. Javnih okupljanja u iduća dva tjedna neće biti. Kažu kako su u kontaktu s vlasnicima sala za vjenčanje te da je većina vjenčanja odgođena. Ovaj vikend održat će se samo tri, za osobe iz drugih mjesta i s ograničenim brojem gostiju.

Antun Galić, šef gradskog stožera, naveo je i da će ugostiteljski objekti raditi samo do 24 sata. Bazeni će smjeti i dalje raditi, uz ograničen broj ljudi. 

"Smije ih biti 300, a rečeno je i da klor ubija virus", rekao je Galić.

Već je u nedjelju na konferenciji rečeno da se krizme i pričesti odgađaju. Misna će se slavlja, koliko je moguće, održavati na otvorenom.

Na ulazima u trgovine bit će obvezni dezinfekcija i nošenje maski. U samim trgovinama može biti samo ograničen broj ljudi. U javnim objektima mjerit će se temperatura. Obvezno je nošenje maski i dezinfekcija.

Korištenje javnih igrališta dozvoljeno je uz uvjet da se ne koriste svlačionice, ali da se i sprave redovito dezinficiraju.

Mjere još mora potvrditi Nacionalni stožer. Vrijedit će za iduća dva tjedna.

"Život nije stao u Đakovu. Tjedan ili dva moramo se primiriti", rekao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da su dobre vijesti što nema osoba na respiratoru te da imaju iskustva borbe sa virusom. Naglasio je i da nikakva karantena ne dolazi u obzir.

14:05 Nacionalni Stožer civilne zaštite objavio je da su u posljednja 24 sata zabilježena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom. Broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas je 463. Još je 65 osoba na liječenju, s jednim pacijentom na respiratoru. U posljednja 24 sata testirano je 730 ljudi.

13:22 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. U županiji se u samoizolaciji nalaze 162 osobe.

12:36 Ličko-senjska županija i dalje je korona free, 72. dan zaredom nema novooboljelih osoba. Ukupno su oboljele 22 osobe od koronavirusa, od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U samoizolaciji su 62 osobe i nisu utvrđena kršenja izrečene mjere. 

12:20 Dr. Šikić, upitana za simptome infekcije koronavirusom koji nisu respiratorni, kazala je kako je moguće da i probavne smetnje mogu biti simptom, naročito kod mlađe populacije. 

"Ako su bili na kritičnim mjestima, a primijete simptome poput probavnih smetnji, neka se jave u COVID ambulante", rekla je dr. Sandra Šikić. 

"U Švicarskoj u klub ne možete bez osobne karte, za pametne je to dovoljno", dodao je gradonačelnik Bandić. 

12:15 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zamolio je mlađe sugrađane da se što manje druže sa svojim djedovima i bakama, a ako već idu u noćne klubove, neka paze na svoje starije koji su najugroženiji. 

12:11 Zamjenica ravnatelja NZJZ-a Andrija Štampar dr. Sandra Šikić izvijestila je kako je u posljednja 24 sata u Zagrebu testirano 268 osoba, a 20 je novooboljelih.

Zabilježeno je jedno kršenje mjera samoizolacije.

Pod mjerama samoizolacije je 36 policijskih službenika, a troje ih je pozitivno na koronavirus. 

12:10 Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao su tijekom vikenda u Zagrebu zabilježena 64 pozitivna bolesnika, a intenziviran je i pritisak na zdravstvene ustanove.

11:30 Ministrica socijalne politike Vesna Bedeković uputila je preporuku Ministarstvu zdravstva da se roditeljima djece na dugotrajnom liječenju u bolnici omogući odgovarajući smještaj kako bi stalno mogli biti uz svoje dijete, a u slučaju da je roditelj onemogućen, da o djetetu brine bliska osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Više čitajte ovdje.

11:02 Prema izvješću NZJZ-a, na području Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. U samoizolaciji je 238 osoba. U KBC-u Split hospitalizirana je jedna osoba i nalazi se na respiratoru.

10:52 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno nema aktivnih slučaja zaraze koronavirusom. Ukupno je testirano 1556 osoba, dok je 71 osoba u samoizolaciji. Danas je 47. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.

10:48 U KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a u posljednja 24 sata obrađen je ukupno 191 uzorak, a sedam ih je bilo pozitivno na koronavirus, i to svi od osoba iz Đakova.

Trenutačno je na području Osječko-baranjske županije 150 osoba aktivno na ovaj virus, od kojih je 120 s područja Đakova. Jučer nitko nije hospitaliziran u KBC-u Osijek, gdje su i dalje 24 oboljele osobe na bolničkom praćenju, no nitko nema teže simptome bolesti.

Samoizolacija je određena za novih 313 kontakata pozitivnih na koronavirus, pa je ukupno na području županije pod tom mjerom 1466 osoba. Policija je obavila šest provjera i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

9:56 Zbog pogoršanja epidemiološke slike u Zagrebu od ponedjeljka ponovno počinju raditi izdvojene COVID ordinacije u kojima se obavljaju savjetovanje, trijaža i pregledi osoba sa sumnjom na koronavirus. Radno vrijeme ambulanti je svakoga dana od 8 do 20 sati, a prije dolaska potrebno je najaviti se telefonom, izvijestili su iz Grada Zagreba.

Ordinacije su otvorene na Aveniji Većeslava Holjevca 22 - Dom zdravlja Zagreb - Centar, zatim u Domu zdravlja Zagreb - Istok u Hirčevoj ulici, Domu zdravlja Zagreb - Zapad na Prilazu baruna Filipovića 11 te u Domu zdravlja Park Stara Trešnjevka 4.

Uzimanje uzoraka za testiranje na COVID-19 obavlja se radnim danima u Domu zdravlja Prilaz baruna Filipovića 11 i DZ-u Zagreb - Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22.

9:29 Iz Stožera Istarske županije izvijestili su kako u posljednja 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom. 

9:24 Zadarska županija bilježi dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o muškoj osobi koja se vratila iz Srbije te ženi koja je prilikom zaprimanja na hitni prijem Opće bolnice Zadar rutinski testirana. Niti jedna novozaražena osoba nije vezana za teniski turnir. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je ukupno 14 uzoraka. U samoizolaciji je 331 osoba.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske izvršili su 27 provjera povezanih s provođenjem mjera samoizolacije i tom prilikom nije evidentirano kršenje mjere.

8:43 Stožer Karlovačke županije izvijestio je kako su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađim muškim osobama iz Ogulina. Trenutačno su u Karlovačkoj županiji ukupno četiri oboljele osobe. Sve oboljele osobe imaju blažu kliničku sliku i nalaze se na kućnom liječenju u samoizolaciji.
Epidemiološka služba utvrđuje kontakte novooboljelih u Ogulinu. Trenutačno se pod mjerama samoizolacije nalazi 68 osoba.

S obzirom na novonastalu situaciju, došlo je i do postroženja nekih mjera. U bolnicama u Karlovcu i Ogulinu od jučer su zabranjeni posjeti. Pregledi u specijalističkim ambulantama trenutačno se odvijaju normalno, po unaprijed zakazanim terminima. Donesena je Odluka o zabrani posjeta u domovima za starije i nemoćne i obiteljskim domovima na području Karlovačke županije. Drive in testiranje u OB-u Karlovac ponovno je aktivirano, a testiranja su također organizirana i u Ogulinu.

8:18 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Do sada je u toj županiji na koronavirus bilo pozitivno 11 osoba, od kojih je njih 10 u međuvremenu ozdravilo. I dalje je na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna osoba zaražena koronavirusom, izvijestio je Stožer BBŽ-a. 

8:00 Nacionalni stožer u nedjelju je objavio kako je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj se ne poklapa s izvješćima županijskih stožera. Zašto dolazi do nerazmjera u brojkama, u razgovoru za DNEVNIK.hr objasnila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš. Više čitajte ovdje

7:20 Zbog učiteljice pozitivne na koronavirus jedan razred učenika Osnovne škole Sikirevci te djelatnici tajništva od nedjelje su u samoizolaciji, a školski je objekt zatvoren, potvrdio je načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

"Učiteljica koja je pozitivna na koronavirus je iz Đakova, a posljednji put u školi je bila u četvrtak. Mjere samoizolacije određene su iz preventivnih razloga", rekao je Bošnjaković Hini.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije već je ranije zbog eskalacije epidemije koronavirusa u Đakovu poduzeo mjere ograničavanja posjeta bolnici i domovima za starije i nemoćne.

Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije sada iznosi 45. Koronavirusom je zaraženo još pet osoba koje imaju prebivalište u toj županiji, ali žive u drugim dijelovima Hrvatske.

7:05 U nedjelju navečer Stožer Karlovačke županije objavio je kako su tijekom dana obavili pet testiranja te je jedna osoba pozitivna na koronavirus. Riječ je o kontaktu ranije oboljelog.

Karlovačka županija bila je korona free sve do subote, kada je potvrđen novi slučaj zaraze. Obje zaražene osobe nalaze se na kućnom liječenju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene