Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet iz minute u minutu

U Sloveniji blagi pad broja novozaraženih, Srbija opet zabilježila rekord

Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP)
Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Europa, suočena s nekontroliranim povećanjem broja novozaraženih, uvodi sve strože mjere. Irska bilježi blag pad, nakon što je najrestriktivnije mjere uvela prošle srijede. Korona je stigla i na Maršalove Otoke. Kina ima blagi porast novozaraženih.

* Koronavirus potvrđen kod gotovo 44 milijuna ljudi

* Više od 32 milijuna se oporavilo

* Njemačka i Francuska ući će u novi, djelomični lockdown

Tijek događaja pratite u nastavku.

15:40 Finska će, zbog usporavanja pandemije u državi, ublažiti ograničenja radnog vremena restorana. Ipak, snazi ostaju mjere za kafiće i noćne klubove. Više o tome doznajte ovdje.

15:10 U posljednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9450 osoba, a pozitivno je njih 1384. Preminulo je šest osoba, javlja Blic. Na respiratorima u su 44 pacijenata, pet više nego jučer. Jučer je prijavljeno 1328 novozaraženih.

12:57 Broj zaraženih koronavirusom u Austriji prešao je na dnevnoj bazi prvi puta broj od 4000, objavljeno je u četvrtak. Točnije, imaju 4453 nova slučaja. U zemlji su na snazi relativno blage mjere - trgovine, kafići, restorani i kazališta i dalje su otvoreni.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz zaprijetio je u ponedjeljak drugim lockdownom kao posljednjim sredstvom kojemu će pribjeći.

Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP) Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP) Foto: Afp

12:15 U protekla 24 sata u BiH registrirana su 1903 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminula je 21 osoba, od toga 12 u Federaciji BiH, a devet u Republici Srpskoj.

11:44 Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u Bundestagu najnovije mjere te zaključila kako one nemaju alternativu.

"Bilo bi prekasno kada bismo čekali da se odjeli intenzivne njege napune pa tek onda djelovali", rekla je. Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) protivi se mjerama.

"Uvođenje koronadiktature po potrebi se ne slaže s našim poimanjem demokratskog poretka", rekao je Alexander Gauland.

"Od odnosa prema činjenicama o virusu ne ovisi samo demokracija nego i ljudski životi", odgovorila je Merkel. Više o tome ovdje

10:30 U Sloveniji opet visok broj novozaraženih, no manje nego jučer. U posljednja 24 sata imaju 2488 pozitivna testa. U bolnicama su zbog koronavirusa 652 osobe, od toga na intenzivnoj njih 109. U posljednja 24 sata preminulo je još osmero ljudi. Vlada se poslijepodne sastaje u Brdu kod Kranja kako bi raspravljala o mjerama.

8:45 UNESCO, UNICEF i Svjetska banka pozvali su da se u borbi protiv koronavirusa škole širom svijeta ostave otvorenima, u izvješću objavljenom u srijedu u kojem ističu štete koje zatvaranje obrazovnih ustanova izaziva, posebno u siromašnim zemljama.

8:40 Nakon što je uvela stroge mjere, Irska je u srijedu registrirala 675 novih slučajeva COVID-19, što je najniži broj od 9. listopada. Istovremeno je sedmodnevni prosjek pao sa 1176 prije sedam dana na 866. Više o tome ovdje.

8:30 Maršalovi Otoci, jedno od posljednjih mjesta na svijetu nedodirnutih pandemijom COVID-a, zabilježili su prva dva pozitivna slučaja kod dvoje djelatnika u američkoj bazi koji su nakon dolaska s Havaja dobili pozitivne rezultate. Par je doletio vojnim zrakoplovom i nalazio se u izolaciji od lokalne zajednice od dolaska.

8:15 U Kini je 28. listopada potvrđeno 47 novih slučajeva COVID-19, što je najveći broj u više od dva mjeseca, izvijestilo je u četvrtak nacionalno zdravstveno tijelo te zemlje.

8:00 Francuska i Velika Britanija najavile su novi lockdown. Francuska od petka uvodi djelomični lockdown. U sklopu restrikcija, kafići, restorani i trgovine koje nisu nužne će biti zatvoreni. Ali osnovne i srednje škole ostat će otvorene. Samo će fakulteti raditi online.

Pročitajte i ovo Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 2 2776 novih slučajeva Najgori dan u Hrvatskoj: 115 novozaraženih u Zagorju, virus je ušao u pet domova za starije

Pročitajte i ovo Zbog koronavirusa porast prodaje vitamina - 6 NOVO NORMALNO Potražnja eksplodirala u doba pandemije: Ljekarne bilježe velik porast interesa za ovim proizvodima, ali stručnjaci upozoravaju - "Treba paziti na količine i deklaracije“

Njemačka od 2. studenoga ide u djelomični lockdown na mjesec dana. Zatvaraju se kazališta, kina i javni rekreacijski centri poput bazena, sauna i teretana. Okupljanja su ograničena na deset ljudi iz dva domaćinstva. U trgovine će se moći na način da ulazi jedan kupac na 10 četvornih metara.

U Njemačkoj je potvrđeno 16.774 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Prema najnovijoj odluci, škole i vrtići ostaju otvoreni do daljnjega, no i njihov će rad ovisiti o razvoju epidemiološke situacije u zemlji.

Više pročitajte ovdje. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene