Angela Merkel
Angela Merkel Foto: Kay Nietfeld/dpa /DPA/PIXSELL

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u Bundestagu u četvrtak najnovije mjere u borbi protiv širenja pandemije te zaključila kako one nemaju alternativu jer je situacija dramatična.


"Mjere za kojima sada posežemo prikladne su, nužne i primjerene. Bilo bi prekasno kada bismo čekali da se odjeli intenzivne njege napune pa tek onda djelovali", rekla je Angele Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) obraćajući se njemačkom parlamentu na temu politike njezine vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Njemačka kancelarka situaciju u Njemačkoj opisala je kao dramatičnu i ukazala na broj novozaraženih koji svakodnevno doseže rekordne vrijednosti.

"Mi se na početku hladnog godišnjeg doba nalazimo u dramatičnoj situaciji koja pogađa sve, bez izuzetka", rekla je Merkel. Dodala je da bi sadašnji trend porasta novozaraženih medicinske kapacitete uskoro mogao dovesti do kolapsa.

U Njemačkoj su potvrđena 16.774 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se njihov broj povećao na 481.013, pokazuju u četvrtak podaci Instituta Robert Koch (RKI).

Kancelarka je apelirala na građane da budu oprezni i solidarni tijekom koronakrize.

"Pandemija društvo stavlja na kušnju, i to višestruku: medicinsku, političku, gospodarsku i socijalnu. Samo zajednički i solidarno možemo prevladati ovu krizu", rekla je Merkel.

Njezin je govor od samog početka prekidan povicima iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) zbog čega ih je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble višestruko opominjao.

Ta se stranka oštro protivi novim mjerama, a predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Alexander Gauland zatražio je jači utjecaj parlamenta u postupku donošenja odluka o mjerama protiv pandemije.

"Uvođenje koronadiktature po potrebi se ne slaže s našim poimanjem demokratskog poretka", rekao je Gauland.

Jači utjecaj parlamenta u donošenju mjera u borbi protiv pandemije zatražila je i oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Merkel je objasnila kako je svjesna toga da je koronakriza teško iskušenje za demokraciju. Također je istaknula potrebu da se o mjerama javno raspravlja, ali je rekla da se rasprava treba odvijati bez dezinformacija o virusu.

Koronavirus u Njemačkoj - 3 Njemačka na rubu novog lockdowna: "Potrebni su brzi i odlučni koraci kako bi prekinuli ovaj novi val zaraza"

  Policija, Njemačka Nijemac preozbiljno shvatio pravilo o socijalnoj distanci: Prolaznike prskao sprejem za samoobranu

"Od odnosa prema činjenicama o virusu ne ovisi samo demokracija nego i ljudski životi", rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka upozorila je na opasnost "smirujućeg uljepšavanja situacije i populističkog negiranja opasnosti".

Savezna vlada i predstavnici saveznih pokrajina u srijedu su odlučili uvesti nove mjere u borbi protiv pandemije, koje između ostalog uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ukidanje kulturnih i sportskih manifestacija do daljnjega.