Koronavirus je utjecao na sve pore zdravstvenog sustava, pa i na ljekarne. Nedostaje farmaceuta, problematični su i građani koji u ljekarne ulaze bez maski, a potražnja za vitaminima nikad nije bila veća.

Galerija


Najtraženiji proizvod u hrvatskim ljekarnama od početka pandemije jesu dodaci prehrani. Magistar farmacije Ante Orbanić nabraja kako je riječ o vitaminu C, vitaminu D, različitim kombinacijama multivitamina, a kojima se cijene kreću od četrdesetak kuna za manje pakiranje do 120 kuna za vitamin D ili multivitamine od 150 kuna naviše.

Vezani članci Kritično stanje u bolnicama, ilustracija Traže pomoć od drugih europskih zemalja da prime njihove COVID pacijente: ''Bolnice su iscrpile kapacitete'' Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Britanci se njime cijepe, Francuzi mijenjaju mišljenje, Nijemci su sumnjičavi. Građani - zbunjeni: "Ako Merkel kaže da joj AstraZeneca ne valja, zašto bi nama?"

Građani ih najčešće uzimaju na svoju ruku. Uglavnom traže kombinacije svih vitamina, a svojevoljno uzimaju i sirupe. Kažu, jačaju si imunitet zbog korone. No važno je znati da dodaci prehrani nisu lijek, ali i da nisu bezopasni.

"Mora se paziti na različite interakcije s lijekovima, na različite interakcije između biljnih vrsti i prehrane, između vlastitog zdravstvenog statusa s komponentama, mora se paziti i na količine, dakle točno što je propisano gore na kutiji na deklaraciji", istaknula je nutricionistica Lea Pollak.

Paziti se mora sada i u ljekarnama jer je virus utjecao i na njihov rad. Nekolicina ljekarni zatvorena je na jednu smjenu. To u velikim gradovima neće biti problem jer uvijek imate ljekarnu koja je u sljedećem kvartu, dok je u manjim mjestima to značajan problem. Ljekarnici već rade u timovima, broj ljudi u poslovnicama je ograničen, sljedeći tjedan uvode pauzu za dezinfekciju.

"Imamo velikih problema ne terenu s pacijentima koji ne žele nositi maske, a ulaze u ljekarne. Mogu reći da nam pacijenti tu najviše pomažu jer pacijenti koji su unutra s maskom razriješe situaciju s onima koji ju ne žele", zaključila je Ana Soldo iz Hrvatske liječničke komore.

No problem je, baš kao i s liječnicima, u nedostatku kadra. Farmaceuta na tržištu rada nema. Zato će i oni uskoro apelirati na studente i umirovljenike da pomognu koliko mogu. Srećom, problema s nabavom lijekova nema unatoč pandemiji i dugovima prema veledrogerijama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr