Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virus na dječjoj hematologiji

Šef splitske Klinike za infektologiju: "Sva djeca su zbrinuta i nemaju simptome. Ne možemo uspostaviti apsolutnu zaštitu"

U Hrvatskoj je u subotu 312 novih slučajeva, u bolnicama je ukupno 211 osoba. Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj je 2654. Na respiratoru je 12 pacijenata.

* U Hrvatskoj su ukupno zaraženo 9861 osoba

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

* Broj aktivnih slučajeva je 2654

* Od početka epidemije u Hrvatskoj je preminulo 183 ljudi

Tijek događaja pratite u nastavku:

19:25 Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split u Dnevniku Nove TV je otkrio kako su virus na dječjoj hematologiji otkrili pomoću brisa te su sva djeca zbrinuta i nemaju simptome. 

"Ne možemo uspostaviti apsolutnu zaštitu. Netko može doći s negativnim brisom i za dan dva postati pozitivan, osoblje se može i izvan bolnice zaraziti", kazao je Ivić te dodao kako su zaraženi iz doma za starije bez simptoma.

15:26 Nacionalni stožer objavio je kako će od sutra redovito izvješću o broju novih slučajeva zaraze koronavirusom umjesto u 14 sati, objavljivati svaki dan u 10 sati. Sutrašnji brojevi tako će obuhvatiti nešto kraći vremenski period - danas od 12.15 do 7.45 sati u nedjelju

  

14:59 U Požeško-slavonskoj županiji je devet novih slučajeva zaraze

14:33 Gotovo svi štićenici Doma za umirovljenike u Kaštelima, njih 20 od ukupno 21, pozitivni su na koronavirus. U Domu za starije i nemoćne osobe u Podstrani na koronavirus je pozitivno pet štićenika i osam djelatnika, a testiranja se i dalje nastavljaju. Više o tome možete pročitati ovdje.

14:05 Na prijedlog stožera civilne zaštite Virovitičko - podravske, Šibensko - kninske i Varaždinske županije, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio odluke vezane uz svadbe i okupljanja.

U Varaždinskoj županiji na svadbama će smjeti biti do stotinu ljudi. Trajanje te mjere je 30 dana. Odluka stupa na snagu 31. kolovoza.

U Šibensko-kninskoj županiji na svadbama može biti do 50 ljudi, iznimno do stotinu. Svečanosti mogu trajati najdulje do 2 sata. Na sahranama može biti do 50 ljudi. Maske su obavezne u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja. Zabranjuju se posjeti domovima za starije i drugim sličnim ustanovama. Mjere stupaju na snagu 31. kolovoza u trajanju od 30 dana.

U Virovitičko-podravskoj županiji uvodi se ograničenje svadbi u trajanju od 14 dana. Na svečanostima može biti najviše 50 ljudi, a ova odluka provodi se od 31. kolovoza.

14:01 U protekla 24 sata zabilježeno je 312 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2654. Među njima je 211 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata.

Tri su osobe preminule. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 9861 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 183 preminulo, 7024 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 9148 osoba. Do danas je ukupno testirano 165.716 osoba, od toga 3415 u posljednja 24 sata.

13:41 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o četiri muške osobe iz Dubrovnika od kojih su dvoje kontakti, a jedan se zarazio izvan naše županije.

Zaražena je i jedna ženska (kontakt) i jedna muška osoba iz Župe dubrovačke, jedna muška osoba iz Korčule, jedna ženska osoba iz Ploča koja se najvjerojatnije zarazila u Crnoj Gori. COVID-19 pozitivna je i po jedna ženska osoba iz Metkovića i Dubrovačkog primorja, dvije ženske osobe koje imaju prebivalište u Zagrebu, ali se trenutno nalaze u Župi dubrovačkoj te jedan državljanin SAD-a koji je trenutno u Dubrovniku.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je devet osoba pozitivnih na koronavirus. U samoizolaciji se nalaze 403 osobe.

13:39 Koronavirus probio je na dječju hematoonkologiju splitske bolnice, odjel na kojemu se liječe djeca oboljela od malignih bolesti. 
Dalmatinski portal piše da su se prvi simptomi javili kod jednog oboljelog u četvrtak. Nakon toga uslijedilo je testiranje svih pacijenata i zaposlenika s odjela.

Zaraženo je troje roditelja i troje djece te tri medicinske sestre. Jedan roditelj i dijete smješteni su na Zavod za infektivne bolesti. "Nije ništa neočekivano, poduzete su sve epidemiološke mjere i obrađuju se kontakti. Nema mjesta panici. Na Zavodu su jedan roditelj i dijete", kazao je dr. Ivo Ivić, voditelj Zavoda za infektivne bolesti.

13:30 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je sedam novih osoba pozitivnih na koronavirus - dvoje s područja Grada Krapine, dvoje s područja Općine Đurmanec i po jedna osoba s područja Grada Zaboka, Općine Konjščina i Općine Mače.

U istom je razdoblju ozdravila jedna osoba s područja Grada Krapine. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 32.

13:25 U Splitsko-dalmatinskoj županiji je, zbog povećanog broja zaraženih, na snazi zabrana rada teretanama i fitness centrima. To bi se uskoro moglo promijeniti. Više o tome možete pročitati ovdje.

13:10 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako se očekuju 33 nalaza testiranih na SARS-CoV-2 u posljednja 24 sata, ali dobra je vijest da su dvije osobe proglašene zdravima.

U ovom trenutku aktivna su 26 slučaja oboljelih od COVIDA -19, a prema procjeni epidemiološke struke situacija je zadovoljavajuća. Od početka epidemije do danas ukupno je zabilježeno 138 osoba oboljelih od kornavirusa u Županiji. Obzirom na povećani broj testiranih na području Republike Hrvatske moguća su nešto duža čekanja na rezultate testova.

12:49 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Jedan slučaj je povezan sa svadbom od 15.kolovoza, a kod drugog slučaja se radi o bliskom kontaktu prethodno zaražene osobe. U oba slučaja radi se o blažim kliničkim slikama i neće biti hospitalizirani.

U međuvremenu se kod jedne oboljele osobe klinička slika pogoršala te je smještena u Opću bolnicu Varaždin. Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 59 s obzirom da su se dvije osobe oporavile. 

Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, objasnio je zašto su od tražili od Nacionalnog stožera da se u toj županiji ograniči broj uzvanika na svadbenim svečanostima ograniči na 100.

Vidimo da i danas, dva tjedna nakon svadbene svečanosti, još detektiramo COVID-19 pozitivne osobe povezane s tim događajem, a koje su u međuvremenu ostvarivale nove kontakte", kaže Vugrin, dodajući da bim im to omogućilo bržu epidemiološku obradu. 

12:31 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 846 obrađenih testova danas je 110 novooboljelih osoba (iz Splita 56, Hvara 2, Imotskog 4, Kaštela 9, Makarske 3, Omiša 2, Sinja 5, Solina 8, Suptera 2, Trilja 1, Vrlike 1, Dicma, 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Klisa 2, Lovreća 1, Muća 1, Otoka 1, Podbablja 1, Podstrane 1, Runovića 1, Sućurja 1 i Zagvozda 1 osoba).

Prema izvješću KBC-a Split preminula su dvije osobe, jedna ženska osoba stara 90 godina i jedna muška osoba stara 70 godina. Obje osobe su uz niz drugih komorbiditeta bile pozitivne i na COVID infekciju.

Od 110 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 39 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1422 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 50 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru. U karanteni su četiri osobe.

12:27 Karlovačka županija od jučer ima jednu novu oboljelu osobu. Riječ je o ženskoj osobi iz Ogulina. Epidemiološka obrada je u tijeku. Čeka se na rezultate još oko 150 uzoraka. U samoizolaciji se nalazi 150 osoba. Hospitalizirane su u OB Karlovac tri osobe.

12:24 Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je osam novih slučajeva zaraze. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: grad Slavonski Brod četiri te po jedna osoba s područja grada Nove Gradiške i općina Oriovac, Garčin i Donji Andrijevci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 376, dok je broj aktivnih slučajeva 145. Hospitalizirano je šest osoba. Pod mjerom samoizolacije se trenutno nalazi 841 osoba, od čega se u županijskom karantenskom objektu trenutno nalaze dvije pozitivne osobe.

Obavještavaju se građani koji su dana 25. kolovoza 2020. godine (utorak) oko 13 sati bili na sahrani na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu da se, ukoliko razviju neki od poznatih simptoma bolesti COVID-19, odmah jave u COVID ambulantu ili dežurnom epidemiologu radi daljnjeg postupanja.

12:21 Na području Zagrebačke županije od jučer je evidentirano osam osoba pozitivnih na koronavirus, a dvije osobe su izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 132 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 286 osoba, a 11 ih je preminulo.

11:44 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 11 osoba je pozitivno na koronavirus; četiri osobe iz Šibenika, dvije iz Vodica, po jedna iz Drniša i Knina i tri osobe koje borave u Šibeniku, a prebivalište im je u drugoj županiji.

Riječ je o osobama mlađe, srednje i starije životne dobi i za većinu njih je epidemiološka obrada u tijeku. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 115 aktivni slučaj oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se 6 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

11:26 Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kazao je da je ispod deset posto testiranih pozitivno. "Rješavali smo i jučer smo uspjeli riješiti sve zaostatke koje smo imali. Frižideri su nam sada prazni", dodao je.

"42 pozitivna su od ranijih dana uzeti uzorci. Jučer je 51 u Zagrebu pozitivan. No, rezultati moraju biti kumulativni. Situacija je sve samo ne alarmantna. Naši epidemiolozi su do ponoći loviti kontakte. Na 93 pozitivna je samo 208 stavljena u samoizolaciju što znači da ih je većina novih pozitivnih već bila u samoizolaciji", rekao je Šostar. Dodao je kako je gotovo polovica novih pozitivnih uzoraka uzeta u danima ranije.

Navodi da je puno ljudi iz 'uvoza', što iz klubova, s ljetovališta, što iz BiH. "12 pozitivnih je uvoz iz BiH. Situacija je pod kontrolom", zaključio je Šostar, kazao da smo se 'opustili' pa su brojke porasle i još jednom pozvao sve na poštivanje epidemioloških mjera te kazao da nisu razmišljali o pooštravanju mjera.

"No, ako se brojke ne spuste, morat ćemo razmišljati o ograničavanju okupljanja", najavio je Šostar. Navodi da u Zagrebu nema ni jedno žarište za koje se može reći da su se na tom mjestu zarazili ljudi te da za testiranje više nema gužvi.

"Ne dao Bog da nam se ponovi prošli vikend. Završili smo sve zaostatke, sad smo na 48 sati, Od ponedjeljka idemo na dvosmjenski rad", najavio je Šostar i dodao da im se uskoro vraća i smjena koja je u samoizolaciji te da će se onda postići ono što je bilo i ranije - 24-satni rad na testu.

Vezano uz novu školsku godinu, navodi kako će se tek vidjeti, dok krene nastava, kretanje brojki. "Slušat ćemo preporuke Nacionalnog stožera i resornog ministarstva. Budu li brojke zaista loše, naravno da će biti restrikcija, no trenutno ne možemo reći hoće li to biti u školstvu", istaknuo je Šostar.

11:20 U Međimurskoj županiji od 101 testirane, tri osobe pozitivne na COVID 19 virus. Danas je, do 11 sati testirano 119 osoba i uzorci su u obradi. Do sada je ukupno izvršeno 3540 testiranja na COVID 19 virus. Trenutno je aktivnih 30 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 298 osoba je u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

10:55 Odlukom lokalnog Stožera civilne zaštite, stanovnici naselja Vinice kod Varaždina, njih oko 3700, obavezni su nositi maske i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Sve to zbog jedne svadbe na kojoj se zarazilo čak 23 ljudi. Više o tome možete pročitati ovdje.

10:36 Na području Zadarske županije 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih uglavnom je riječ o obiteljskim i prijateljskim kontaktima.

Sedam novozaraženih je s područja grada Zadra, po troje iz općina Kali i Sv. Filip i Jakov, dvoje su iz Bibinja, a po jedno iz grada Benkovca te općina Pakoštane, Stankovci, Sukošan i Zemunik Donji.

U samoizolaciji je 780 osoba, nadzor je istekao za njih 6137, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 245 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 18 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

10:18 Zagreb je danas zabilježio rekordnih 93 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", danas će u 11:30 sati dati izjavu za medije, vezano za trenutnu epidemiološku situaciju. Izjavu možete pratiti uživo na našem portalu.

10:14 U Primorsko-goranskoj županiji je danas 19 novozaraženih. 11 su kontakati od prethodno zaraženih osoba koji su sukladno epidemiološkim smjernicama testirani u samoizolaciji, ostali su kontakti većih okupljanja i povratnici s putovanja i godišnjih odmora. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u kontinuitetu dnevno obrađuju cca 600 uzoraka.

10:10 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se 11 nalaza još očekuje.

Dvije novozaražene osobe kontakti su ranije oboljelih od koronavirusa, dok tri novooboljele osobe nisu kontakti ranije pozitivnih na COVID-19 i u tijeku je daljnje epidemiološko istraživanje.

Dvije osobe su se oporavile i skinute su s evidencije oboljelih tako da je trenutno u našoj županiji 13 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19. U samoizolaciji je u županiji 126 osoba.

10:05 Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 272 uzorka. Pozitivan nalaz na koronavirus ima devet osoba, od toga sedam iz Osijeka te po jedna osoba iz Đakova i Čepina.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano 18 osoba, od kojih su dvije na respiratoru. Devet novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 291 osoba.

10:02 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata tri su novooboljele osobe od COVID-19. Sve oboljele osobe su s područja grada Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljelo 58 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 18 aktivnih slučajeva, 39 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirana je 31 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 81 osoba.

9:46 U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježena su 93 nova slučaja zaraze koronavirusom, a zbog toga su za 208 oosba izrečene mjere samoizolacije, priopćio je u subotu Nastavni zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar".

U protekla 24 sata u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 358 testiranja na SARS-CoV-2 od koji su 93 nalaza bili pozitivni.

Od 93 nova slučaja, 14 novooboljelih osoba je za sada negativne epidemiološke anamneze, 37 osoba su kontakti COVID + osoba, kod 18 novooboljelih osoba moguće je izlaganje prilikom izlazaka na godišnji odmor (Makarska, Zadar, Vis, Novalja, Bol, Pula), kod 12 osoba epidemiološka obrada je u tijeku, a 12 novooboljeih osoba je iz Bosne i Hercegovone (BiH).

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2. Trenutno je u Gradu Zagrebu 629 aktivnih slučajeva i 1534 su aktivne samoizolacije.

9:41 U Virovitičko-podravskoj županiji od jučer je novih troje oboljelih. Izvor zaraze i povećanog broja oboljelih su, kako je rečeno u lokalnom Stožeru, svadbene svečanosti. Samim tim, županijski Stožer je predložio Nacionalnom stožeru ograničavanje broja ljudi na takvim svečanostima do 50.

9:21 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je najviše uzoraka briseva od početka epidemije, ukupno 563 uzoraka briseva (383 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno četiri novozaraženih osoba.

Kod tri slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije. Jedna osoba je strani državljanin (Kraljevina Španjolska), a koja iz poslovnih razloga boravi u Istri. Izliječeno je šest osoba. Trenutno je 92 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 299 osoba.

9:03 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 12 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (sedam osoba iz Vinkovaca, četiri osobe iz Županje i jedna osoba iz Vrbanje - strana državljanka koja se trenutno nalazi u Vrbanji), a nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 617, od kojih su 522 osobe izliječene, a ukupno je 13 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 16 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 199 osoba.

9:01 U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je trinaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Sedam osoba je s područja grada Novske te je poznat izvor zaraze. Pet osoba je s područja grada Kutine te je riječ o oboljevanju unutar krugova obitelji, a zarazili su se od prvooboljelog člana. Jedna osoba je s područja općine Martinska Ves.

7:32 Brodsko-posavski Stožer civilne zaštite izvjestio je u petak o rekordnih 27 oboljelih od koronavirusa, očekuju daljnje pogoršanje situacije u Županiji, a negativan trend nastojat će usporiti nizom mjera koje stupaju na snagu u ponedjeljak. Više o tome možete pročitati ovdje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene