U Hrvatskoj su u utorak, prema podacima Nacionalnog stožera, 144 osobe novozaražene koronavirusom. Preminulo je dvoje ljudi.

Galerija


* U Hrvatskoj je zaraza koronavirusom potvrđena kod 15.136 osoba 

* Preminulih je 255

* Trenutačno su 1894 aktivna slučaja

Tijek događanja pratite u nastavku:

16:42 U Krapinsko-zagorskoj županiji u posljednja je 24 sata potvrđeno 6 novih slučajeva zaraze

Vezani članci Koronavirus u BiH Rekordan broj novozaraženih i u BiH: Potvrđen 1251 novi slučaj, 10 preminulih Doktori s maskama, ilustracija Apel liječnika: "Ne tražimo da svijet stane, ali malim ustupcima svi možemo pomoći"

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek kazao je da se situacija u toj županiji pogoršala.

protekla 24 sata imamo 6 novobooljelih, a 622 osobe su samoizolaciji. U odnosu na hrvatski prosjek situacija se u našoj županiji pogoršala, naime na razini Republike Hrvatske ima 46 aktivnih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, dok je u Krapinsko-zagorskoj županiji 70 slučajeva na 100.000 stanovnik

16:10 Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je danas donio i odluku o završetku protuepidemijskih mjera za grad Otočac koje su na snazi od 8. rujna, a kojima su bile odgođene sve odgodive manifestacije, ograničen broj ljudi na obiteljskim okupljanjima na 20, na svadbama i pokopima na 50, te su bili zabranjeni posjeti Domu za starije i nemoćne.

15:29 Stožer je donio novu odluku vezano za rad kafića i noćnih klubova. "U Odluci o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije "Barovi" (, Narodne novine" broj 92/20, 95/20 i 100/20) točka Il.a mijenja se i glasi: "Ova Odluka primjenjuje se do 07. listopada 2020. godine."

14:00 Virovitičko-podravska ima dvoje novozaraženih. Dvojica muškaraca srednje životne dobi novozaražene su osobe s područja županije. Jedan ima slabo izražene simptome bolesti, dok je drugi asimptomatski. Za jednog je detektirano kako se zarazio na jednoj privatnoj fešti, s koje dolazi već troje inficiranih.

12:52 U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a radi se o starijoj asimptomatskoj osobi koja je testirana preventivno prije operativnog zahvata u Općoj bolnici Varaždin.

12:31 U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji 12 je novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, izvijestio je županijski Stožer. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljela 281 osoba. U samoizolaciji se nalaze 464 osobe.

U OB-u Karlovac hospitalizirano je sedam COVID pozitivnih pacijenata. S današnjim danom jedan učenik osnovne škole pozitivan je na koronavirus. 19 učenika je u samoizolaciji, jedan razredni odjel i jedan zaposlenik osnovne škole. Pozitivno je i devet srednjoškolaca, u samoizolaciji je 118 učenika srednjih škola na području županije. 

12:18 Iz Stožera Međimurske županije izvijestili su kako u posljednja 24 sata među 143 osobe testirane na koronavirus nema novozaraženih

11:59 Na području Šibensko-kninske županije dvije mlađe osobe oboljele su od infekcije COVID-19; jedna s prebivalištem u Vodicama i jedna s prebivalištem na području Drniša.

Trenutačno je 28 aktivnih slučajeva. Tri osobe liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

11:32 Na području Zadarske županije šest je novooboljelih osoba od koronavirusa, tri muške i tri ženske osobe. Novooboljeli su s područja Zadra (4), Pakoštana (1) i Starigrada (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 205 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 386 osoba, a završio je za njih 7300. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 bolesnika, od kojih je jedan na respiratoru.

11:25 Grad Zagreb ima 16 pozitivnih, a testirano je 697 osoba.

"Kod jednog učenika gimnazije potvrđen je koronavirus, te je samoizolacija određena za 24 učenika te škole. Samoizolacija je određena i jednoj učiteljici u Waldorfskoj školi koja nije bila u kontaktu s djecom. Jedna je novooboljela zdravstvena djelatnica u jednom privatnom domu za starije", kazao je na konferenciji za novinare ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar. 

Očekuje da će ovih dana doći testovi koji istovremeno detektiraju koronavirus i gripu.

11:18 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze, a ozdravile su 32 osobe. Među zaraženima su muškarac i dvije žene iz Dubrovnika, od kojih je za dvije osobe utvrđena epidemiološka veza. Pozitivni su dvije žene iz Metkovića, muškarac iz Konavala te žena iz Župe dubrovačke.

Povećanom broju izliječenih uzrok su nove upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o skraćivanju samoizolacije u pojedinim slučajevima. Od 32 izliječena njih 14 je iz Dubrovnika, pet iz Ploča, četiri iz Metkovića, tri iz Župe dubrovačke, po dvije iz Konavala i Vela Luke, jedna iz Korčule te jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.

11:00 S područja Ličko-senjske županije dvije su novooboljele osobe od COVID-19. Oboljeli su s područja Gospića i Otočca.

10:15 Na području Zagrebačke županije utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa, izliječeno je devet osoba, a jedna je osoba umrla. Od oboljelih po dva su iz Zaprešića, Velike Gorice i Ivanić-Grada, a po jedan iz Marije Gorice, Dubravice i Pisarovine. Tri su osobe kontakti prethodno oboljelih, dok je za šest slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za 175 osoba, a u samoizolaciji je jedan razred osnovne škole u Vrbovcu zbog pozitivnog učenika te četiri razreda osnovne škole u Ivanić-Gradu zbog pozitivnog nastavnika.

10:10 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osam je novih slučajeva zaraze. Četiri su novozaražene osobe s područja općine Rovišće, dvije iz Bjelovara, a po jedan novi slučaj zaraze COVID-om evidentiran je na područjima općina Đulovac i Veliki Grđevac. 

Nacionalni stožer: 144 nova slučaja

10:00 U posljednja 24 sata zabilježena su 144 nova slučaja zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1894. Među njima je 278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Dvije su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 15.136 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 255 preminulo. Ukupno se oporavilo 12.987 osoba, od toga 250 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 9822 osobe. Do danas je ukupno testirano 267.297 osoba, od toga 5165 u posljednja 24 sata.

9:53 Splitsko-dalmatinska županija ima 34 novooboljele osobe. Od ukupno 689 obrađenih testova danas su 34 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju, i to iz Splita 16, iz Sinja pet, po dvije iz Omiša, Solina i Trilja te po jedna iz Imotskog, Kaštela, Okruga, Podstrane, Prološca, Segeta i Zmijavaca.

Od 34 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 16 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1307 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 45 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se četiri osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a.

Prema izvješću KBC-a Split, u posljednja 24 sata preminula je jedna muška osoba u dobi od 85 godina. Preminula osoba uz ostale komorbiditete bila je pozitivna i na COVID infekciju.

9:30 U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema novih pozitivnih osoba, a nema ni preminulih. Trenutačno je u županiji osam osoba hospitalizirano zbog bolesti COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 137 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 10.565. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su četiri radnika iz sustava zdravstva (jedna medicinska sestra/tehničar, dva druga zdravstvena radnika i jedan nezdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 9 radnika (jedan liječnik, pet medicinskih sestara/tehničara, dva druga zdravstvena radnika i jedan nezdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo pet nastavnika, a u samoizolaciji se nalazi njih osam. Od COVID-19 oboljelo je devet učenika, u samoizolaciji ih je 198.

9:28 Primorsko-goranska županija ima 10 novozaraženih, a pet je osoba ozdravilo. Novozaražene su zaposlenice Doma za starije osobe u Delnicama i jedna njihova štićenica koja je u izolaciji odvojena u posebnoj prostoriji od ostalih. Ostalih šest su osobe koje se povezuje s ranije zaraženim osobama ili su to osobe koje zbog svog zanimanja ostvaruju veći broj kontakata s drugim osobama. Testirano je 677 uzoraka.

9:21 Lokalni stožeri do sada su javili o 17 novih slučajeva zaraze. Dvije županije nemaju novooboljele. 

8:58 Sisačko-moslavačka županija nema novozaraženih. 

8:56 Osječko-baranjska županija ima pet novih osoba pozitivnih na koronavirus; tri imaju boravište na području Osijeka, a po jedna na području Donjeg Miholjca i općine Strizivojna. U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 290 uzoraka. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 19 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih je jedan na respiratoru.

8:55 Istarska županija nema novozaraženih, a testirano je 414 uzoraka. 

8:33 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 135 slučajeva zaraze koronavirusom, 124 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 581 osoba, a ukupno je testirano 8306 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 164 uzorka, od kojih je 11 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih, kao i svih suspektnih osoba.

8:10 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava kako nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđen jedan novi slučaj zaraze virusom, a riječ je o osobi mlađe životne dobi s križevačkog područja, izvijestio je županijski Stožer. 

8:07 Istovremeno, učenici najmanje dviju škola iz Krapinsko-zagorske županije dobili su maske koje su im - premalene. Više čitajte ovdje

8:05 Grad Varaždin ukinuo je obvezu nošenja zaštitnih maski za učenike od 5. do 8. razreda tijekom nastave u školama. O tome detaljnije čitajte ovdje.

8:00 Ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik Nove TV rekao je kako se nada da bi mjere kojima se građani štite od koronavirusa mogle pomoći u zaštiti od širenja gripe.

''I gripa je virusna bolest koja ima simptome kao i COVID-19. Međutim, iako su slični, mogu se u nekim segmentima i razlikovati. Najveći će problem biti dijagnostika onih koji imaju COVID-19 i onih koji imaju gripu. Srećom, postoje najnoviji testovi koji će iz istog uzorka moći detektirati radi li se o virusu COVID-19 ili sezonskoj grupi'', rekao je Beroš. Više čitajte ovdje