Probleme u zdravstvenom sustavu, ali i situaciju s epidemijom koronavirusa za Dnevnik Nove TV komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš. S njime je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.


Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da su problemi s prekovremenim satima ''stari problem''.

Vezani članci Vili Beroš, Krunoslav Capak Nakon sastanka Stožera s ravnateljima: Uvodi se jedna novost u bolnice, a epidemiolozima će pomagati i liječnici opće prakse Vili Beroš Beroš poziva klinike na smanjenje kolona za testiranje: "Siguran sam da će se pronaći prostor za dostatno testiranje!"

''Baš u travnju je pro futuro taj problem riješen jer sam potpisao sa sindikatima dodatak trećeg kolektivnog ugovora koji definira obračun prekovremeno. Taj problem već je riješen, ali zaostaje problem liječnika koji su već tužili za svoj prekovremeni radi. S obzirom na to da je rad o velikom iznosu, više od milijardu kuna, Ministarstvo zdravstva nema to u svom proračunu, zato se traži rješenje s Ministarstvom financija'', rekao je.

''Moram priznati da nije bilo korone da bi vjerojatno prije rješavali taj drugi dio problema'', poručio je i dodao da nitko ne osporava naporan rad liječnika.

Na pitanje kada će se riješiti problem prekovremenih sati, ministar je kratko odgovorio: ''Riješit će se''.

Nove upute za izolaciju

Kad je riječ o novim uputama HZJZ-a kojima se smanjuje vrijeme izolacije na 10 dana i na temelju kojih više nije potreban negativan test zdravstvenih djelatnika koji se iz izolacije vraćaju na posao, Beroš kaže da su nove spoznaje pokazale da zaraženi nakon devetog dana prestaju biti zarazni.

''Struka pokazuje da nakon tih 10 dana gotovo nema šanse da je netko zarazan, pa je ona i definirala da se nakon 10 dana ne testira zdravstvene djelatnike koji su bili zaraženi'', objašnjava i ističe da se vrijeme samoizolacije ne planira skraćivati.

''Samoizolacija je institut za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom i s obzirom na tijek inkubacije koja može biti i do 14 dana, u ovom trenutku se ne planira skraćivati vrijeme samoizolacije jer se i nakon deset dana šest do devet posto kontakata može razboljeti'', poručio je.

Sezona gripe pred vratima 

Ministar se nada i da bi mjere kojima se građani štite od koronavirusa mogle pomoći i u zaštiti od širenja gripe.

''I gripa je virusna bolest koja ima simptome kao i COVID-19. Međutim, iako su slični, mogu se u nekim segmentima i razlikovati. Najveći će problem biti dijagnostika onih koji imaju COVID-19 i onih koji imaju gripu. Srećom, postoje najnoviji testovi koji će iz istog uzorka moći detektirati radi li se o virusu COVID-19 ili sezonskoj grupi'', rekao je.

Apelirao je i na građane da se cijepe protiv gripe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr